New England hus

New England hus

onsdag 16 juni 2021

Pernillas hus på höjden - från idé till bygglov


Ni har kanske sett på TV och Instagram att jag har ritat Pernilla Wahlgrens hus som skall byggas på Lidingö? Under hösten 2020 ritade jag klart hennes hus och bygglov beviljades vårvintern 2021.
Nu är det även klart att min samarbetspartner Rörvikshus kommer att bygga Pernillas hus.
Nästa vecka är det teknisk samråd och sedan är det bara att börja bygga när startbeskedet är klart.

Såhär kommer det att se ut:

Pernilla och kompisen Emilia hade promenerat runt på Lidingö våren 2020 och förälskat sig i detta huset som jag också har ritat. Emilia knackade på och frågade vem arkitekten var och på den vägen är det att vi fick kontakt. Även detta hus är byggt av Rörvikshus.


Det stora huset på Lidingö med egen inomhuspool hade en plan tomt och generös planbestämmelse. Pernillas tomt är kraftigt kuperad och har en planbestämmelse som endast medger 11 graders taklutning. Det var en utmaning att rita ett New England inspirerad hus på tomten med gällande planbestämmelser. Som tur är finns en extra skrivelse i planbestämmelsen och det är att man medger en högre taklutning om nocken inte kommer över det som en taklutning på 11 grader skulle ge. Man får alltså ha brantare taklutning, men då blir det mycket snedtak på ovanvåningen.

Som vanligt när jag ritar så har jag flera hus och förslag i huvudet och försöker rita upp olika förslag som skulle passa både kund och tomt.

Förslag 1 som är inspirerad av det första huset Pernilla gillade. 
Här är taklutningen 35 grader och utanpåliggande skorstenen, en veranda i söder vid entrén och verandatak över uteplatsen i väster:


Förslag 2 med terrass mot väster över vardagsrummet:


Förslag 3 som blev det slutliga förslaget där vi maxade byggnadsarean och lade terrassen över uteplatsen i väster. Här har vi minskat taklutningen till 25 grader för att minska mängden snedtak på ovanvåningen och göra huset mera lättmöblerat:


Tomten är kraftig kuperad och för att maximera utsikten placerades huset på höjden vilket kräver att man får ha en utomhustrapphiss för att komma upp till entrén. Placeringen av huset gör också så att man kommer bort från vägen och upp på höjden med en riktig trevlig utsikt i väster.


Huset från gatan:
Med denna placeringen på tomten har vi möjliggjort för framtida Attefallshus som kan användas som gästhus, garage eller musikstudio om så skulle önskas.

Jag har ritat ett Attefallshus som skulle passa huvudhuset.
På hemsidan kallar jag den för Attefallshuset Pernilla:


När jag ritar hus visar jag som sagt på flera olika alternativ så man kan diskutera vad man gillar och vad man inte tycker så mycket om. Vi diskuterar och provar olika typer av fönster, kulörer och planlösningar.

Här är skillnaderna på förslag 1 och 3 gällande kök och vardagsrum.
Kulörer påverkar mycket uppfattningen av huset.
Oftast ritar jag husen i neutrala kulörer, men som vi alla vet så är Pernilla långt ifrån neutral och gillar pasteller och önskar ett personligt hem anpassat till hennes stil.  

Här visar jag både och.

Förslag 1 - Vardagsrum med öppen spis:


Slutgiltigt förslag  - Vardagsrum med flygel och fönsterparti:


Förslag 1 - kök med neutrala kulörer:


Slutgiltigt förslag - kök i blått och vitt över musikrummet:


I det slutgiltiga förslaget placerades Pernillas sovrum över vardagsrummet med magiska fönster mot utsikten i väster.


I första förslaget var sovrummet placerad längre bak i huset med balkong mot söder och där klädkammaren placerades över vardagsrummet.


Det är samarbetet med kund tillsammans med att vara kreativ som är så roligt med mitt jobb. 
Alla har olika preferenser och önskemål beroende på vem vi är och hur vi vill leva. Mitt jobb är att förvandla önskemål till något som är möjligt samtidigt som det skall vara funktionsdugligt och vackert.

Jag tycker att vi lyckades riktigt bra och Pernilla kommer få ett hus hon kan njuta i både själv, med familj och vänner. Det har varit väldigt roligt att jobba med Pernilla och hon är precis lika härlig som man ser på TV.


Under processen med fönster provade vi olika stilar och även olika kulörer.
Just nu är det väldigt modernt med svarta fönster och det är riktigt läckert med den industriella stilen.

Frågan är om den industriella stilen passade med Pernilla?
Kolla köket med svarta och vita fönster.


En sak med svarta fönster och spröjs är att glas upplevs som svart under dagtid och då kan hela fönsterpartiet upplevas som en stor svart yta. 
Förslag 2 med svarta kontra vita fönster.


Det blev vita fönster till slut på huset och jag tror det kommer passa Pernillas inredningsstil alldeles utmärkt. Fönsterpartierna kommer till sin rätt och ger huset dess unika utseende.


Frågan är om Benjamin får spela på en svart eller vit flygel?


Jag skulle själv älska att sitta vid sittbänken i köket med ett glas vin och lyssna på vacker musik medan någon matlagningsglad person stod vid köket. Jag får väl bjuda in mig någon gång när huset står klart.

Kök och vardagsrum har öppen planlösning. För att få lite avskildhet mellan matplats och vardagsrum har vi satt en vägg i mitten. Öppna spisen på sidan kan avnjutas både från köksdelen och vardagsrummet.

Ni känner väl igen den rosa soffan ni sett på Wahlgrens värld?
Nu finns den även i nyhuset.
Här kan man titta på TVn eller bara slappa. Vad med att hitta en trevlig bok från bokhyllan bakom soffan?


Är det så att någon vill se en film medan andra vill umgås i kök/vardagsrum kan man gå upp på ovanvåningen till TV-rummet där.
Här har jag använt mig av industriglasvägg för att kunna avskärma ljudet från TVn.
Här kan man ha spelkvällar eller bara njuta av en film i utan att störa dom andra.
Det finns en utgång till verandan från TV-rummet på ovanplan.


Som sig bör har Pernilla en egen stor walk-in closet bredvid sitt sovrum och med tvättstugan vägg i vägg.
Traditionellt placeras tvättstugan i källaren eller nedre plan, men när det gäller det praktiska är det ju ofta kläder, handdukar och sängkläder som tvättas så smidigast är att ha tvättstugan på samma plan som sovrummen så man slipper springa upp och ned med tvättkorgar.


Själva huset har en byggnadsarea på 184,5 kvm och en boyta på nedre plan på 163 kvm och övre plan på 148 kvm. Här finns gott om plats för familj och vänner.
Totalt finns det 4 sovrum 3 badrum och en wc vid entrén.
Badrummet på nedre plan har bastu och utgång mot uteplatsen så man kan gå från poolen och in till badrummet.

På Youtube finns en virtuell rundvandring i huset.
Klicka på bilden nedan för att komma dit.


Jag ser fram emot att följa bygget och jag misstänker att ni kommer få se glimtar av det på TVn i snar framtid. Pernilla själv lade ut bilden på huset på sin Instagram och fick över 114 000 likes och över 3300 kommentarer. Önskar man likes skal man ha kunder som Pernilla. 
Själv satsar jag på en nöjd kund då det är det allra viktigaste i slutändan.

Önskar er också en härlig sommar med en bild i stora rosa soffan med Pernilla.


Må bäst!