New England hus

New England hus

tisdag 15 april 2014

Rent och klassiskt New England hus

När någon säger att dom har "världens roligaste jobb" så tänker jag faktiskt "sure".
Undrar på vad världens roligaste jobb är? Är säkert väldigt individuellt på vad man tycker är roligt.

Jag tycker det är otroligt roligt att rita hus åt andra - att jobba tillsammans med människor och försöka förverkliga deras boendedrömmar. Just nu tycker jag faktiskt jag har "världens roligaste jobb" . Tycker det är så roligt att jag av och till jobbar alldeles för mycket. Försöker hitta en balans - ibland lyckas jag riktigt bra, ibland grottar jag ned mig i jobb till sena kvällar. Men när jag har ett kreativt flyt så vill jag bara skapa.

Vill visa er ett New England hus som jag gjorde förra året och som nu håller på att slutföras. Huset är uppe, men inredningen är inte klar. Jag återkommer med bilder på huset när det är klart, men det tar nog lite tid.


Kunden önskade sig ett tvåvånings New Englandhus med hela 3,10 meter i takhöjd på plan 1. Kravet var också att det inte skulle finnas för mycket vinklar och vrån på utsidan för att minska byggkostnaderna. Dock önskades en mindre glasutbyggnad i söderläge. American Porch var också ett önskemål. Efter många olika förslag har vi kommit fram till detta. Allt som kunden hade på sin önskelista fick vi med.


När jag jobbar presenterar jag olika typer av idéer. Ett problem kan ha 1000 lösningar. Det gäller bara att hitta det optimala som tilltalar kund. Jag jobbar bl a genom att presentera arkitektritningarna med 3D bilder. Det är mycket lättare för kund att förstå hur det blir i slutändan.

Mina första "skisser till kund så såhär ut"

New England hus - förslag 1

New England hus - förslag 2
Om ni tittar på dom olika förslagen så är förslag 1 lite för platt. Det ser mera ut som ett italienskt gårdshus än ett New England hus. Det var därför jag bröt av fasaden med en frontespis så att det långa huset skulle bli mera spännande och upprest. I förslag 2 finns fönsterluckor, men dessa är vita.

Slutresultatet blev såhär, lite mera pynt, mindre verandatak på ena sidan och svarta fönsterluckor:


Lägg märke till hur olika ett hus ser ut med olika fönsterluckor, verandatak och med/utan spetsigt tak i fronten:
Kunden hade först en idé med platt tak, men efter att ha visat alla alternativ blev valet ganska självklart. Vi är överens - detta är vackrast:


När jag jobbar provar jag olika lösningar. 

Kolla bara här hur olik entrén kan se ut med olika färger och fönster.

Entré med grå dörr och grå fönsterluckor:


Entré med svart dörr och stora fönster på sidan:


  Entré med vit dörr och stora fönster. Vita fönsterluckor.


Entré med svart dörr och fönster runt dörren. Svarta fönsterluckor.
Detta blev entrén som vi valde till slut.


Köket är ett av dom rum som man verkligen kan grotta in sig i. Det är viktigt att tänka på hur man vill ha köket. Hur man jobbar i det. Är man matintresserad, gillar man hänga och umgås, öppen, stängd, köksö eller inte? Många frågor.

Första förslaget på köksutformning blev denna med fast soffa kopplad till köksön:Men efter att ha tänkt lite extra och kunden önskade sig både ett skafferi kopplad till köket, ugn i arbetshöjd och en förhöjd köksö så man slipper se disk och annan oreda kom vi fram till denna lösningen: Hur det blir i slutändan när man har haft kontakt med köksleverantör och kanske fått nya infallsvinklar får vi se. Vi har nu gjort grovplaneringen så vi vet att vi får plats med allt som önskas. Fönstren är placerade på rätt ställe. Nu vet vi var vatten och avlopp skall skall ligga. Det kan planeras för eldragningar likaså.

Plan 1 över kök och vardagsrum kommer att se såhär ut:


Önskar du att se mera av huset hur det ser ut på insidan - titta gärna på filmen som jag lagt upp på YOUTUBE.

Köket är något som tar tid att planera. Trappan är också en sådan sak.
I detta projektet provade vi massor med olika trappor före vi fastnade för denna lösningen.

Visar här lite olika lösningar som vi provade när det gäller trappa och hall:

Glasdörrar mot hallen?


U-svängd trappa?Trappa med olika vinklar?


L-formad trappa?


Som ni ser, så finns det otaliga lösningar. Huvudsaken är att välja något som är praktiskt, behagligt att gå i, vackert och som kunden gillar. Det finns inget facit.


Projektet är inte klart förrän familjen har flyttat in.
Ritningarna är iallafall klara. 
Jag har lämnat projektet och kunden har tagit vid; bygglov, upphandling av hus, materialval och byggandet. Just nu är huset stomrest. Det är rätt så mycket mera arbete som skall till innan det blir inflyttningsklart. Jag återkommer när jag får bilder från huset som växer fram.
Det skall bli jättekul att följa.

Kolla gärna mitt företags hemsida om du vill se flera arkitektjobb som jag gjort: