New England hus

New England hus

tisdag 8 april 2014

New Englandhus i Norge

Just nu jobbar jag med ett uppdrag till en kund i Norge som önskar ett New England inspirerad hus. Här är skisserna som jag nu har skickat till kund. Detta New England hus skall finnas på en gård i Norge med utsikt över böljande fält och lite skog. Det var viktigt att man från köket hade uppsikt över vägen upp till gården och gårdsplan. Det skulle också finnas uteplatser under tak i flera väderstreck. 
 Köket ligger i utbyggnaden. Här har man utsikt i 3 väderstreck - faktiskt 4 om man räknar med att man kan se igenom fönstren i vardagsrummet. Såhär ser det ut från köksön mot vardagsrummet:
Verandan som är så typiskt för New Englandhuset går runt hela huset från syd till nord.Jag rekommenderar verkligen verandor med tak här uppe i norden. Det är ett suveränt skydd mot såväl sol som regn och man kan använda verandan året om.
Glasverandan kan man både använda som ett vardagsrum eller som matsal. Här kan man duka till många och om sommaren kan långbordet gå ut igenom dubbeldörrarna och vidare ut på verandan. Vardagsrummet ligger mitt i huset med köket på ena sidan och glasverandan på den andra sidan.
För att få karaktär till huset har jag lagt skorstenen utanpå. Det riktiga skorstensröret går på insidan av huset för att använda värmen och få bättre drag. Den utanpåliggande skorstenen är uppbyggd av lecablock med fasadsten på.Huset har en byggyta på 171 kvadratmeter utan verandataken och 249 kvadratmeter med verandataken. Boytan på plan 1 är 150 kvadratmeter och på plan 2 är den 130 kvadratmeter. Total boyta på 280 kvadratmeter och då har huset 4 sovrum på plan 2. 


För kunden gjorde jag bilder med och utan utanpåliggande skorsten.
Här är med skorsten:
Och utan skorsten:


Vi provade också med rött tegeltak:


Detta är ett av dom första förslagen. Vi kommer att göra ändringar - det vet jag. 
Som ni ser från dom första bilderna till dessa jag visar här så ser ni att jag har tagit bort dom övre fönstren på huvudhuset, men behållit dom höga fönstren på glasverandan. Att minska fönstren innebär att det blir billigare att bygga. Det är viktigt att hålla budget. Det är ju inget svårt att rita stort och flådigt. 

Det skal bli spännande att se vart vi hamnar.


När man har en idé kommer det upp många andra alternativ till just det jag presenterar, men någon gång måste man presentera något för att försöka rama in vad kunden gillar och önskar. Denna gången hamnade jag rätt så nära kundens förväntningar. Det underlättade väldigt att kunden hade min egna gård som förebild. Bara där hade vi samma referensram:

Min egna New England inspirerade gård

Jag gjorde ett förslag innan vårt möte på gården och det så såhär ut:


På detta förslaget fanns fönsterluckor. Nackdelen med detta är att fönstren blir mindre då man måste få plats med luckorna på fasaden. Vi valde bort fönsterluckor.


Även detta förslaget hade en stor American Porch.Kunden gillade köket, men köket var placerad i fel väderstreck. Nu har vi fixat till det. Som ni ser är köket lika med förslaget ovan:
Idén med en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum finns kvar, men på detta förslaget finns det på sidan:En av dom stora skillnaderna mellan förslag 1 och 2 var att vardagsrummet hade tak upp till nock på förslag 1 och trappan kom ned i vardagsrummet.
Det där med tak upp i nock är en smak och känslosak. Det är inte alla som gillar att ha riktigt högt i tak. Det kan se läckert ut, men upplevas otryggt. Här är vyn från entrén:
Vill du se fler av mina uppdrag? Kolla på mitt företags hemsida Dreams & Coffee AB.