New England hus

New England hus

måndag 21 april 2014

En hel gård i New England stil

Mitt allra största projekt jag gjort är min egna gård. Från åkermark till färdig hästgård med 340 kvm stort hus, garage, stall med 6 boxplatser och lösdriftsdel, pool, växthus, hästhagar och ridbana.
Som arkitekt är det en fantastisk och ovärderlig erfarenhet som jag gärna delar med mig av till mina kunder.


På denna gården bor jag med min familj; Min man Håkan, döttrarna Louise, Filippa och Linnea, 3 hundar och 6 hästar. Gården ligger strax utanför Stockholm i Enköpings kommun.

New England hus


Huset är byggd i New England stil med sina stiltypiska takkupor, svarta tak och spröjsade fönster.
I köket finns en stor öppen spis. Skorstenen går egentligen inne i huset för bästa värmeekonomi, men för att ge karaktär till huset har vi byggt upp en skorstensattrapp i lecablock med fasadsten utanpå huset:


Dom många takkuporna bidrar också till husets karaktär:


Här vid entrén på detta New England hus får man verkligen ett smakprov på alla takkupor, vinklar och vrån samt den klassiska verandan under tak - American Porch:


Här på verandan sitter vi sommar som vinter. Ett underbart ställe.
Jag rekommenderar verkligen att bygga en veranda med verandatak här uppe i Skandinavien. Det ger skydd för såväl sol som regn och snö vilket ger möjligheten att ha möbler och dynor ute året om.


Vi har verandor i flera olika väderstreck. På verandan vid entrén säger vi farväl till solen sent på kvällen. Här njuter vi både av solen på dagen och solnedgången.


Utsikten från vår American porch är det inget fel på:


Blickar man förbi växtligheten runt stenen ser man hästarna i sin hage:På andra sidan av huset finns också en American porch. Om hösten, våren och vintern har vi soffor under tak. Ett perfekt ställe att inta sin frukost eller förmiddagsfika:


Om sommaren byter vi ut soffan mot ett matbord här i hörnet:


Och om sommaren får sofforna flytta ut på terrassen:


Från matbordet har vi utsikt över pool, stall, hagar ........


... och utsikt över växthuset som är ett smycke i sig själv:


Växthuset heter Spira och kan beställas hos Bossons.
Vi har valt ett förlängd Spira som har två extra moduler och därför blivit extra långt. Här finns både plats för att sitta inne och äta samt växtlighet:


Det är inte många som ser baksidan av huset då det endast finns skog och åkermark där, men gården ser pampig ut även från baksidan:


Groventrén med ingång till tvättstuga och verkstad finns här:


Räcket har vi själva snickrat. I början var det helt öppet, men vi önskade rama in groventrén och räcket blev en trevlig inramning där man kan ställa kängorna nedanför sittbänken.

Rörvikshus - den valde husleverantörenRörvikshus var vår valda husleverantör. Efter ett bra samarbete med detta hus har jag även börjat samarbeta med Rörvikshus när det gäller nya New England hus som jag ritar. Vi har jobbat fram en standard som passar New Englandhus med anpassade listverk, golv, kök och detaljer.

I Rörvikshus reklambroschyr om New England hus hittar man också vår gård:Det är jag som har ritat huset och då jag tycker samarbetet med Rörvikshus gick så bra tyckte jag det bara var trevligt att dom ville använda vårt hus i sin marknadsföring. Man kan väl säga att det även gynnar mig. Mitt företags logo finns här i broschyren:


Kolla gärna Dreams & Coffee's hemsida för flera New England hus:


Här vid entrén hittar man alltid några boots:


Rider man westernridning och har amerikanska quarterhästar och painthästar så måste det finnas riktiga cowboyboots. Måste bara visa denna härliga samlingen av westernboots som jag tog bild på när vi hadde Westernclinic här på gården.


Stallet

Hästar och hästskötsel präglar gården och stallet ligger nära huvudhuset:


Stallet är uppbyggd av lecablock på nedre delen och i trä på övre delen och i lösdriften. Taket på stallet har samma takpannor som övriga huset; Benders Carisma Granit.


Fönster och dörrar kommer från Wester Byggträ.


Stallinredningen heter Pegasus och finns hos LRS.


Från huset har vi full koll över stall och hagar:


Och hästarna har full koll på oss:


Equilife

Hästlivet på gården blev presenterad i den Norska hästtidningen Equilife 2013.Köket

Från köket har vi fönster i 3 väderstreck och självklart är hästarna och hagarna vackraste tavlan.


Köket är hjärtat i huset och på hela 60 kvadratmeter. Här finns både plats med köksbord och sittgrupp.
Sofforna kommer från Slettvoll, Matbordet från Antix och soffborden från Mio. Fåtöljerna runt matbordet kommer från IKEA. Dom bruna skåpen i köket är från Indiska.
Mitt i köket finns den stora öppna spisen.
Köket kommer från IKEA och heter Ramsjö. Luckorna är handmålade då original luckan inte hade just den kulören som vi önskade, nämligen NCS 0502-Y. Denna kulören har vi använt på alla snickerier i huset, både invändigt och utvändigt.

Man kanske inte tänker på att detta är ett IKEA-kök då vi har snickrat pärlspont på sidorna och kring köksön.

Hyllkonsoller och kran kommer från Qvesarum Byggnadsvård.
Porslinsvasken kommer från IKEA. Lampor över diskhon kommer från Lamplagret.

Köksbänken är också från IKEA, men betsat i samma kulör som golvet som heter Dalarna XXL från Berg & Berg.
Vardagsrummet

Vardagsrummet har högt i tak och ligger i husets ena utbyggnad:


Kontoret

På andra sidan av köket mot poolen finns kontoret. Även det har högt i tak:


Ovanpå kontoret finns ett sovloft där det finns plats för en dubbelsäng och två enkel sängar.
Bredvid kontoret finns badrummet för gästerna. Dessa badrumsmöbler har jag själv designat och fått dom tillverkade i Kina via Baazar. Handukshängaren i bambu är inköpt i Thailand:


Här är det härligt att bo. Nära till storstaden Stockholm men ändå på landet med grönskande fält runtom. Utsikten från ena verandan ser såhär ut en vacker höstdag. Hästarnas hage ligger framför huset och i hagen finns flera mindre skogsdungar:


Vårt New England hus i höstskrud:


Det som gör karaktären på vårt New England hus är dom många takkuporna, olika taknivåerna och den stora utanpåliggande skorstenen mitt på gaveln.


Sovrummen

Vi har 4 sovrum på övre plan och 1 gästrum med plats för 4 på sovloftet ovanpå vårt kontor.

Master bedroom med eget bad:


Sovrummen är på mellan 18 och 16 kvadratmeter. 
Detta barnrum är inrett i New England stil:


Ett ungdomsrum i rosa nyanser:Och sist ungdomsrummet i turkosa nyanser:
Dom 3 barnrummen delar 1 bad. Här är planlösningen på ovanvåningen i 3D. Här ligger alla sovrummen:


Planritningen i 3D för plan 1 ser såhär ut:


Vi hade planerat att ha en öppen spis i TV-rummet men valde bort det i slutskedet. Allt är förberedd för en öppen spis så om vi ångrar oss finns det möjlighet att installera en.

Detta är inget klassiskt hus där man känner igen planlösningen från hus från förr. Nu när vi har bott här i snart 3 år är vi väldigt nöjda med både planlösningen och funktionen på rummen. 

Huset fungerar riktigt bra både sommar som vinter.


Vi nyttjar dom amerikanska verandorna året om. Här finns skydd för både regn och snö så möblerna kan stå ute med kuddar året om.


Men bäst är nog ändå sommaren:


Om sommaren blir det många timmar i hängmattan och ett och annat pool dopp när det blir för varmt:


Skönt att ligga vid poolkanten med en god bok. Vi var lite tveksamma i början om vi skulle investera i en pool eller inte. Såhär i efterhand är vi överlyckliga. Nu kan vi bara hoppa i poolen efter en varm dag istället för att packa alla sakerna och åka iväg till ett klippbad bara för ett dopp.

Adirondeck stolarna förstärker New England känslan:


Under åren som gården har byggts har jag bloggat på Den Vita Drömgården. Tyvärr försvann många av bilderna i bloggen då jag raderade backuppbilder på Google+. Jag visste inte att dom var kopplade till min blogg, så hela bloggens bilder försvann. Jag har försökt återkalla några av inläggen då jag har alla bilderna i min egna dator. Bloggen kommer att leva vidare. Kolla gärna inom bloggen för flera bilder om livet på gården.

Den Vita Drömgårdens blogg handlar om allt från livet på gården med hästar, inredning och projekt samt inspirationsbilder och presentation av mina projekt som arkitekt.


Här på Dreams & Coffees arkitekt och projektblogg kommer jag endast att skriva om projekt jag jobbar med samt inspiration som jag söker inför nya uppdrag.


Må bäst!