New England hus

New England hus

fredag 22 juli 2022

Vitt hus med rött tegeltak i klassisk stil


På en fantastisk sydvästvänd sjötomt i Havstenssund skall detta vackra hus i klassisk stil byggas. Bygglov är beviljad och kunden hade hoppats att själva byggandet av huset skulle kunna påbörjas inom kort.


Huset är ritat av Heidi Mikalsen i samarbete med kund och är anpassad till gällande detaljplan.
Då kunden önskade garage och då tomten hade så mycket prickmark att garage var svårt att få plats med valde vi att bygga källare och höja källarplan till max tillåten höjd för biyta - utan att det blev boyta.


Villan har en byggnadsarea på 150 kvm.
På plan 1 är boytan 131,6 kvm och på plan 2 är boytan 104 kvm.
I källaren hittar man garaget, tvättstugan, teknikrum, verkstad och förvaring fördelat på 131,6 kvm.

Här finns allt en familj behöver.

I huset finns även en hiss för tillgänglighet.


Tyvärr har grannarna överklagat bygglovet. Dom tycker inte att huset passar in, dom gillar inte stilen och anser att vi inte har följt planbestämmelserna vilket vi självklart har gjort och som även kommunen anser att vi har. Vi får låta rättsprocessen ta sin gång och hoppas såklart på att överklagandet skall ogillas av Länsstyrelsen.

Jag har märkt att grannar tenderar att överklaga beviljade bygglov i allt högre grad i hela Sverige även om vi följer planbestämmelserna. I samtliga fall där "mina" hus har varit involverade har vi vunnit hos Länsstyrelsen eller i Mark- och miljödomstolen och hela bygget försenats flera månader - och i några enstaka tillfällen ett helt år.
Detta innebär en fördyrad byggprocess och jag är faktiskt lite förvånad över att man i Sverige kan förhala byggprocesser så mycket bara för att man vill tycka till. Betalningen för handläggningen behöver inte den som klagar betala även om den förlorar. Det är våra skattepengar som används.

När jag ritar hus följer jag alltid planbestämmelserna.
Visst kan planbestämmelser vara svåra att tolka ibland, men om man skall överklaga får man anstränga sig lite och verkligen se till att en överträdelse är gjort. Subjektiva uppfattningar och egna önskemål är inte skäl til överklagande. 

Jag tänker också att det är en mycket tråkig start på grannsämjan om någon överklagar byggandet för sin egen vinnings skull. I detta fall är det lite lustigt då flera grannar inte alls påverkas av det nya huset. En granne har till och med ett svartbygge på runt 40 kvm som ligger på prickat mark och är utformad som en glasveranda med (enligt mig) otroligt fula fönster mot vattnet. 
Men smaken är som baken. Dom tycker detta hus inte passar in, men sin egna tillbyggnad som inte samstämmer med huset och som är byggd på prickad mark utan bygglov är helt på sin rätt.

Jag vet att grannarna även har kontaktat den lokala tidningen och jag blir verkligen förvånad om tidningen väljer gå grannarnas väg när vi följer gällande regler och lagar. 

Havstenssund är en by bestående av hus i olika utformningar byggda i olika tidsepoker med olika stilar. Flera byggnader är i klassisk stil med vit träfasad och röda tegeltak, precis som inskickat bygglov. Några hus är gula, vissa grå, även tegelfasad finns, några är kvadratiska, alla har olika fönstersättningar där vissa har spröjs medan andra är utan. Det är ingen enhetlig bild där alla hus är utformade på ett och samma sätt. Planbestämmelserna begränsar endast storlek och byggnadshöjd - ej utformning. 


På dom grå huset på berget godkände inte kommunen vita hus med tegelröda tak då planbestämmelserna för just Sönnenberget tillskrev att både fasad och tak skulle vara grå eller naturfärgade. Jag har ritat 3 av husen på berget som man anar på bilden ovan.

Nedan visas en bild på en villa som just nu är till salu i Havstenssund. Bilden visar också på vilken variation av byggnader det finns i byn.


Både kund och jag tycker att detta hus skulle passa fint i Havstenssund.


Nedan beskrivs husets insida med bild och text.

PLAN 1


Som sig bör möts man av en välkomnande hall med förvaring när man kommer in i huset. Genom hallen blickar man ut mot havet via vardagsrummet. Till höger finns toaletten och till vänster finns hiss och trapp ned till källaren.På plan 1 finns rymliga gemensamhetsutrymmen. 
Vardagsrum och kök har öppen planlösning.
I vardagsrummet finns vikdörrar ut mot trädgården och havet.Mellan matplatsen och vardagsrumsdelen finns en öppen spis med glas från 3 håll så man alltid ser elden.

Vid köket finns trappan upp till ovanvåningen.
Det är trevligt när trappan från sovrummen kommer ned till utrymmen som man umgås i. Det känns mera naturligt istället för att trappan skall komma ned i hallen.
Här kommer man ned från sovrummen och blickar ut mot havet när man kommer ned och går direkt till köket för frukost och morgonkaffet.I köket har man fönster i 3 väderstreck och har full koll på vad som sker inne och ute.


I ena glasutbyggnaden finns matplatsen med plats för många. 


Har man en illäggskiva i det runda bordet kan man verkligen bjuda hela familjen på middag.


Även vid köksön kan man hänga och ta sig ett glas vin och underhålla den som lagar mat .... ja, man kan ju hjälpa till också om man vill det. Köket är tillräckligt stort.


TV-rummet är avskilt med vackra skjutdörrar i glas så om någon vill titta på TV medan andra vill umgås i kök och vardagsrum är det full möjligt utan att det stör.


Önskar man bara sitta i sin favoritfåtölj och ha öppet mellan rummen funkar det också.


Badrummen på nedre plan är stort och ljust.
Här har jag ritat in badrumsmöbler från Qvesarum.
PLAN 2På plan 2 finns 3 rymliga sovrum varav ett master bedroom med tillhörande badrum. Dom två andra sovrummen delar på ett badrum.
I mitten finns allrummet med utgång till verandan.


Även två av sovrummen har utgång till verandan mot havet i sydväst.När man kommer upp från trappan - eller hissen till plan 2 kommer man till allrummet i mitten som leder ut till terrassen mot havet i sydväst.
Detta är ett magiskt rum med full nockhöjd och terrassen har bästa solläge och utsikt mot vattnet.

Till höger finns stora sovrummet med tillhörande badrum.
Även här finns utgång mot terrassen och havet i sydväst.Det tillhörande badrummet har badkar, dusch, toalett och handfat.
Även här har jag ritat in ett handfat från Qvesarum som har badrumsmöbler och detaljer i klassisk stil.På vänster sida om allrummet finns två sovrum, badrum och förvaring.

Här i sovrum 2 har man utgång till verandan i sydvästläge:Sovrum 2 och 3 delar på ett gemensamt badrum med dusch, toalett och handfat


Sovrum 3 med en boyta på 11 kvm är husets minsta sovrum, men här finns ändå plats för en dubbelsäng och förvaring. Detta är husets gästrum.
KÄLLAREN


I källaren finns garaget med plats för 2 bilar och massor med förvaring.
Gräsklippare, däck och allt det där lilla extra man behöver förvara får plats här.Det var svårt att få plats till eget garage på tomten då det fanns så mycket prickad mark, men vi höjde upp huset så att det var möjligt att köra ned till garaget i källaren.


Om man har kört bilen ned i garaget kan man välja att antingen ta trapporna upp till  plan 1 och 2 eller välja hissen.
Fler och fler av mina kunder väljer att installera hiss för framtida situationer då man gärna vill ha sovrummen på plan 2 och gemensamhetsutrymmen på plan 1. Man måste göra huset tillgänglig så att allt finns på plan 1 enligt tillgänglighetsreglerna, men om man har hiss och möjliggör rörlighet för en person med rörelsehinder får man nyttja alla planoch kan därmed välja olika rums funktioner på olika plan i huset.


Tvättstugan är rymlig och ljus då huset är upphöjt och stora fönster fick plats i källaren.


I källaren finns dom stora förvaringsutrymmen och även en egen verkstad.


Önskar du se mer av huset finns en virtuell rundvandring på Youtube.
Klicka på bilden nedan för att komma till den virtuella rundvandringen.Jag lovar även att visa bilder av huset när det står klart, men det tar sin tid att bygga upp detta.

Säger tack och hej så länge med en bild av mej från just Havstenssund med 3 hus i bakgrunden som jag också har ritat.
Både kunderna och jag ville att dessa hus också skulle vara vita med tegelröda tak som är så typiska på västkusten, men i planbestämmelserna på just denna delen av Havstenssund beskrev att fasaden skulle vara grå och taken mörka. Då är det bara att följa även om vi först försökte med vita hus och tegelröda tak.

Havstenssund fantastisk plats och jag ser redan fram till nästa gång jag besöker mina trevliga kunder.


Må bäst hälsar
Heidi Mikalsen
Arkitekt på Dreams & Coffee AB