New England hus

New England hus

onsdag 28 september 2022

Unik sommarstuga


Nu när hösten kommer smygandes runt hörnet kan vi blicka tillbaka till den underbara sommaren med att presentera denna unika sommarstuga beläget i Lidingö. Detta 60 kvadrat fritidshus är ritat av Louise Eriksson som även är den som skriver detta blogginlägg till er.

Den här tomten hade begränsade planbestämmelser som gjorde att vi inte kunde ta ut svängarna allt för mycket. Huset skulle ha en byggnadsarea på max 60 kvm. Max taknockshöjd på 6,5 m och en taklutning mellan 17-27 grader. Det som la grunden för husets utseende var att takkuporna endast får byggas med 30% av fasadens längd och kupornas nock måste vara 

0,8 m lägre än taknock. Det är roligt att få ta sig ann en utmaning med begränsade planbestämmelser och tro0+ts dessa få till något snyggt. Men självklart har man önskat att man kunde ha helt fria tyglar i kreativiteten. 


Jag är stolt att presentera detta fina fritidshus som både jag och kund är mycket nöjd över.Tomten har inte direkt havsutsikt pågrund av att den skyms av hus framför. För att få utblick mot havet har vi placerat en balkong på den sida av huset som är mot vattnet. Balkongen pyntar även upp huset mycket väl.Pågrund av den begränsade takhöjden på huset så finns vägen till balkongen på utsidan av huset.
En uteplats under tak finns precis utanför dubbeldörrarna från huvudrummet.Under balkongen finns en altan med en utvändig öppen spis. På var sin sida om huset är ett attefallshus placerat. Attefallshusen är en omgjord version av vårt Attefallshus Pernilla 30 kvm så det passar med husets estetik. 

Till fritidshusets planlösning. Huset är har 1 plan med loft på halva sidan. Plan 1 rymmer kök, matplats och vardagsrum på en öppen yta med full taknock. Det finns även ett sovrum och badrum. 


I mitten av huvudrummet finns en spiraltrappa som leder till sovloftet med två sovrum.


Nedan presenteras inredningsbilder på huset från vårt 3D arkitektprogram 
Chief Architect som vi jobbar i.

När man kommer in genom husets entre kommer man dirket till huvudrummet. Intill entren finns en öppen spis och på andra sidan finns plats att hänga av sig. Huvudrummet har full taknock med unika stora fönsterpartier längs gaveln. 


Mitt i rummet finns en dekorativ spiraltrappa som leder upp till sovloftet. 


Det är en utmaning att få ett litet hus att upplevas som stort. Tricket är att ha högt i tak och mycket fönster för att få en luftig och öppen känsla så att rummet upplevs större. Kökets placering är öppen mot resten av rummet med med en viss avskiljning av spiraltrappan. 


Köket är fullt utrustat med kyl,frys, ugn, spis, vask och diskmaskin.Sovrummet är endast 8 kvm och har fått en förvaringslösningen som utnyttjar väggen bakom sängen. 
 


Badrummet har ett handfat, dusch och toalett men även tvättmaskin med varmvattenpump ovanför i högskåp.
 När du komme rupi till loftet möts du av en liten sitthörna. 


Gå du vidare kommer du till sovdelen med dubbelsäng. 


Intill sängen finns en förvaringslänga med långa skåp. I ett så pass litet hus behöver man utnyttja alla ytor som kan ge någon typ av förvaringsmöjlighet. 


Rummet bredvid är en avlångt rum med två sängar i var sin sovalkov. Mellan sovalkoverna finns en garderob. Med detta inlägg tackar jag sommaren för i år. Nu har höstens husprojekt dragit igång och det ska bli kul att få visa er framöver vad jag håller på med just nu.