New England hus

New England hus

onsdag 1 juni 2016

Brutet tak för att minska byggnadshöjden

Ibland får man göra ändringar och kompromisser som man inte helt önskar. Byggnadsregler tolkas olika i olika kommuner och grannar har faktiskt en tendens att vilja påverka nya byggnationer även om man håller sig inom ramen för vad byggrätten tillåter.

Detta klassiska huset i puts som skall byggas i Sollentuna fick vi ändra och bryta taket i fronten då grannarna inte godkände att spetsarna stack upp 30 cm högre än tillåten byggnadshöjd. Det brukar normalt godkännas mindre avvikelser på takhöjd och i detta fall kan man verkligen kalla det för en mindre avvikelse då endast en liten procent av takhöjden stack över med 30 cm.

Takhöjden på huvudbyggnaden är endast 5,73 m. Detta är 1,27 m mindre än den tillåtna takhöjden som är på 7 meter. Det är endast gaveln på utstickande delar som har en takhöjd på 7,3 meter och som vi fick bryta för att nå 7 meters gränsen. 

Kommunen ville godkänna bygglovet, men meddelade oss att om grannarna överklagade så skulle dom inte köra över grannarna. Ibland kan man bli lite irriterad på kommunerna, men jag börjar faktiskt förstå handläggarna. Det är inte ett lätt jobb dom har. Fler och fler överklagar beslut som ges även om man håller sig inom planbestämmelserna. Även i detta fall överklagade grannarna och accepterade inte att dom utstickande delarna var 30 cm högre än tillåten byggnadshöjd.

Vi fick ändra dom utstickande delarna och ge det ett brutet tak.

Huset är fortfarande ett stiligt hus i klassisk stil.

Bygglov är beviljad, men grannarna har överklagat bygglovet till Länsstyrelsen med kommentarer om byggnadens höjd som dom upplever kommer skymma solen samt att byggnaden inte följer planen för skyddsvärd kulturmiljö. 

Huset skall byggas i Sollentuna som har en mycket varierande arkitektur. Bara på gatan där huset skall stå finns dessa hus. Jag skulle inte kalla detta för skyddsvärd kulturmiljö men för ett trevligt och varierande villaområde:

Det föreslagna huset är ett klassiskt hus influerad av sekelskiftet som skall placeras i ett område med varierande arkitektur från sekelskifteshus, egnahemshus, ombyggda hus, 80-talsvillor, villor i New England stil samt modern arkitektur. Det står inget i planbestämmelserna att huset skall vara utformad på ett särskilt sätt.

Jag anser att det föreslagna huset passar bra in i den varierande arkitekturen i området och kommer att bidra som en positiv synupplevelse för dom som rör sig i området.

Jag anser att det är en varierad arkitektur och att det föreslagna huset inte strider mot arkitekturen som finns i området.

Det är tråkigt när grannarna inte accepterar reglerna som vi försöker följa. 

Visst finns det olik smak och alla gillar kanske inte arkitekturen, men så länge det inte finns något angivit om hur ett hus skall se ut i området förutom begränsningar på storlek, byggnadshöjd och närhet till tomtgräns så tycker jag faktisk att man får acceptera att områden utvecklas.Den närmsta grannen reagerar också på att huset är för högt även om vi håller oss inom bestämmelserna. Dom hävdar att huset kommer att skugga deras tomt och det kommer att bli mörkt i deras hus.

När jag själv tittar tomterna via Hitta.se och ser på satellit bilden så ser man tydligt att grannens tomt redan har massor med skugga. Hela deras trädgård består av stora och höga träd som skuggar deras egna uteplats och hus. Jag kan förstå att man vill ha så mycket söder och västersol som möjligt, men då måste man väl ändå städa på sin egna tomt före man ställer krav på andra.

Solen som går ned i väster påverkas inte alls av detta nya huset, men vad spelar det för roll när dom ändå har fullt med träd som hindrar solens strålar.

Bedöm själva - det nya huset skall byggas på tomten längst ned till vänster och ersätta gatans minsta hus (syd är nedåt och norr uppåt):


Det nya huset hamnar ca 17 meter från ena grannen i norr och 25 meter från den andra i ost. Det är inte väldigt nära i ett villaområde. Huvudregeln är att man får bygga 4,5 meter från tomtgräns. Det är inte ovanligt att det endast är 9 meter mellan husen på mindre tomter. 
Här pratar vi om betydligt mera.
Även grannen i ost klagar över att det nya huset kommer att ta av deras kvällssol. Men även här råkar dom ha ett ganska högt träd som redan skugglägger deras uteplats. Det nya huset är hela 25 meter från deras hus. Hur tänkte dom här?

Det är inte lätt att tillfredsställa alla. Smaken är som baken och det är därför man har planbestämmelser för områden som vi arkitekter får följa när vi ritar hus till kunderna.


Vi får hoppas att länsstyrelsen fattar beslutet att det är Ok att bygga om man följer byggreglerna för området vilket vi gör. Det anser både Stadsbyggnadskontoret och vi. Om några veckor får vi svar. 

Jag lider med min kund som glädjande har köpt en vacker tomt i ett attraktivt område och som får detta välkomnande av sina grannar. Hoppas det löser sig när huset står uppe och det är dags för inflyttning.

Jag har bloggat om detta hus tidigare och visar där inredningsbilder. Huset kommer se likadant ut som i ursprungsritningarna på insidan. Det är endast dom utstickande delarna som fick brutet tak.


Vill du se fler bilder av detta projekt kan du klicka HÄR för att komma till det tidigare inlägget där inredningsbilder visas.

Önskar er en skön sommar denna första sommardag!


Själv jobbar jag några veckor till och sedan skall jag ta en lång sommarsemester. Jag hoppas vädret kommer bli lika härligt när jag har semester som det är just nu!