New England hus

New England hus

torsdag 28 januari 2016

Fritidshus på 48 kvadrat!

Attefallshuset "Louise" växer upp och blir en söt liten stuga i New England stil med en byggyta på 48 kvadratmeter!


Det var faktiskt så det började. Första gången jag läste om Attefallsreglerna där man kan bygga en 25 kvadratmeter stor stuga utan bygglov, så ritade jag upp ett Attefallshus som skulle passa ihop med vårt egna hus som är i New England stil. Det blev Attefallshuset "Louise". Sedan blev det några Attefallshus till bara för att det var så roligt att rita små hus och se vad man kan göra med 25 kvadratmeter.

Såhär ser Attefallshuset Louise ut: 


Fler bilder på Attefallshus som du kan köpa kompletta arkitekt- och konstruktionsritningar till hittar du på HEMSIDAN.
Sanningen är att vi själva faktiskt inte behöver ett Attefallshus och då vi bor på landet behöver vi inte begränsa mig till enbart 25 kvadratmeter byggyta och max 4 meter i nockhöjd. 
Då jag har ritat så många Attefallshus fick jag lust att bygga ett som gästhus/ungdomslya men att bygga bara för att bygga känns inte rätt. Behov måste styra.

Jag tänkte över våra behov på gården - nu och framöver. 
Ungarna blir större. Kompisar och pojkvänner sover över. Ett eget hus hade varit toppen. 

Det andra behovet är att om vi skall åka utomlands måste vi alltid ha någon som bor i vårt hus och tar hand om hundar och hästar. Hittills har vi lyckats få någon som passar gården, men tänk om vi kunde hyra ut ett litet hus på gården till någon som kan ha sin häst här och göra en deal om att dom får ta hand om gården när vi är borta.Dessa två behov har fått mig att skissa lite på ett gästhus som kan tillfredsställa flera behov. Kravet är att det inte skall vara för stort och inte för dyrt att bygga. Det skall vara praktisk, vackert och passa vår gård som är i New England stil. 

Här är mitt förslag:


Jag gillar mitt kontor och brukar ofta säga att jag skulle kunnat ha ett sommarställe som var precis så stort som mitt kontor fast med ett litet kök och kanske ett separat sovrum.
Detta hus skulle kunnat vara ett fritidshus. Allt finns för den lilla familjen!

Gästhuset som jag nu har ritat är lite likt mitt kontor - det har bara blivit lite bättre med fler faciliteter så det passar bättre som gästhus:
Visst är det lite likt mitt kontor?


Kontoret har jag främst inrett i möbler från Artwood och INDISKAJag har gjort vissa förbättringar på gästhuset för att det skall fungera som ett riktigt hus. Trappan är en sådan. Trappan i gästhuset är inte så brant som trappan upp till sovloftet på kontoret.

Jag har också gjort en hall där det skall finnas gott om förvaring.


På mitt kontor har jag bara ett sovloft som är öppet. Här i gästhuset tänker jag att det är skönt att ha ett sovrum som man kan stänga om och där det finns plats med förvaring till kläder:


Snedtaket får användas som förvaring. Jag har även gjort två extra takkupor för att få rymd och mera ljus upp på sovloftet:


Planlösningen på nedre plan ser såhär ut:


Sovloftets planlösning:På nedre plan finns ett badrum:


Det finns också ett litet sovrum. Här har jag lagt in en 120 cm bred säng. Jag tycker det ser rätt så mysigt ut.


Nu får vi tänka igenom vad vi skall göra.
Skall vi bygga ett gästhus - i år, till nästa år eller i framtiden?

Jag vet iallafall var vi skall placera huset.

Platsen är klar .....

Ritningarna är klara .......

Pengar ...... tja .......

Vi får väl se!


Får njuta av mitt kontor så länge!


Må bäst!