New England hus

New England hus

söndag 21 juni 2015

På fritiden gillar jag att skapa - gärna av saker jag hittar i naturen

Att prova nya saker och skapa är nog det roligaste jag vet. På vardagarna sitter jag vid datorn och skapar hus genom mitt yrke som arkitekt, men när jag är ledig roar jag mig mera med praktiskt skapande. Jag skapar gärna med saker som kommer från naturen.

Dom senaste helgerna har dominerats av skapandet av en möbel och en lampa från aspgrenar som våra hästar har ätit barken av. 

Detta är min senaste kreation - en tvåsitsig utomhussoffa ..... eller skall man kalla den för en tron?


Av aspar som hästarna har ätit barken av har jag sågat upp och skruvat ihop en kreativ utomhussoffa. Det ser ut som en soffa av drivved, men att ha grenar avbarkade av hästar är ännu mera unikt .... eller? Såhär ser skapelsen ut utan kuddar:


Idén med att använda grenarna fick jag när vi sågade ned asparna som hästarna redan hade avbarkat så att dom dog. När vi hade fält träden fortsatte hästarna att äta av barken. Dom tycker det är gott!
Jag tyckte grenarna var så vackra att dom ville jag behålla. Något ville jag göra av dom. 
Nu vet ni vad!


Jag har även gjort en lampa - den presenteras längre ned i detta inlägg.
Här ser ni hästarna i full gång med sitt jobb - att skala av barken på asparna.Efter hästarnas jobb samlades alla grenar på hög:


Med såg och skruv blev det en kreativ utomhus soffa ....... 


..... eller min egna tron!


Av samma asphög sågade jag upp lite mindre pinnar. Av dessa blev det en lampa:Den nya lampan har fått hedersplatsen över skrivbordet där det är full nockhöjd:


Precis som med utomhussoffan  har jag använt mig av aspen som hästarna åt barken av. Denna gången sågade jag upp pinnarna i ca 30 cm stora bitar och spikade ihop det hela till en krans.

Med spikpistol går det som en dans:


Översidan och undersidan - fritt val då dom är rätt så lika:


När man spikar ihop alla grenarna är det viktigt att dom går kors och tvärs och länkar till olika pinnar så att hållfastigheten blir bra. När man lyfter upp den skall den kännas stabil - som ett stycke.


Jag valde att göra en lampa av kransen, men den skulle lika gärna passat som en ram kring en spegel.

Som belysning hade jag tänkt mig en ljusslinga med enstaka lampor som finns överallt att köpa vid juletid. Nu hittade jag inga sådana i affären, så det fick bli en led-slinga. Den lyser fint, men jag kommer byta ut den när affärerna packar upp julbelysningen igen.


Ett exempel på andra lampor som jag skapat med hjälp av naturens resurser är denna som är gjord av en gammal IKEA-lampa och avsågade en-grenar:Under en av mina vintrar i Thailand gjorde jag denna snäcklampa. Jag plockade endast ljusa snäckor då jag tänkte att ljuset skulle bli vackert genom dessa. Sedan borrade jag hål i varenda en som jag trädde på fiskelina. Men ett wok-pannelock på toppen "rinner" snäckorna ned. Det tog lite tid att göra, men det var på den tiden jag hade tid:Jag kommer från Narvik i Nord-Norge och när jag är ute och vandrar vid havet hittar jag alltid drivved som jag gör något åt. Båda lamporna nedan är från fynd som jag gjort:


Det är så mycket liv i träd som har färdats i vatten under en lång tid.


Denna lampa har ljus på baksidan så den lämpar sig bäst att stå mot en vägg så den lyser upp väggen där bak.


Sommaren är här med semester och ledig tid. Undrar på vad jag skall hitta på mera under sommaren. Något blir det förutom att vi bygger ridhus på gården och att det skall njutas med ridturer i skog och mark.

Jag tackar hästarna för dom avbarkade pinnarna som fått en naturlig lerbehandling. 
Lera verkar vara något som våra hästar gillar starkt. Vår nya lerhög i hagen som kom från att vi gräver för ridhus verkar vara ett populärt ställe att gotta sig i. Lerbehandling är nog nyttigt!


Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta - jo, det vet jag - jag skrattar och borstar in lite hjärtan i pälsen. Det här är kärlek!


Kärlek till er! Må bäst!