New England hus

New England hus

tisdag 2 juni 2015

Bygglovshandlingar klara för stort New England hus med garage, pool och Attefallshus som uteplats

Nu är bygglovshandlingarna klara för detta New England inspirerade huset som skall byggas söder om Stockholm.


Detta hus med tillhörande garage ritades för kund som bott i USA i många år och önskade ett stilmässigt New England hus med American porch, detaljer över fönster och knutbrädor, liggande vit panel och svarta tak.

Byggrätten för tomten var generös, men det fanns en höjdbegränsning på takhöjden på 4,5 meter och en max nockhöjd på 7,5 meter. Det fanns också begränsningar på antal takkupor som vi använt.

Byggytan är på drygt 250 kvadratmeter där boytan på plan 1 är på 212 kvadratmeter medan boytan på plan 2 är 199 kvadratmeter. Det var en utmaning att rita ett stort men lite lägre hus. Med vinklar, takkupor, tillhörande garage och Attefallshus blev det harmoni.


Garaget är på 60 kvadratmeter och har gott om plats för 2 bilar samt förvaring.Entrésidan är mot söder och mot gatan. För att få en uteplats i söder och västläge ritades ett Attefallshus med tillhörande pergola som kunde nyttjas som uterum om somrarna. Man vill ju helst ha pool och uteplats i söder/väst läge men samtidigt inte ut mot gatan. Nu finns det plats med allt.


På uteplatsen finns ett eget utekök, men det är ändå nära till husets riktiga kök om man skulle glömt något.


Attefallshuset på 25 kvadratmeter är som ni kanske vet bygglovsfritt. Man kan alltså bygga det på tomten även om man har maxad byggrätten man har. I detta fall var det perfekt att använda som uteplats. Här finns både öppen spis och ett lite mindre rum som man kan välja att sitta i om det skulle blåsa eller bli lite kyligare.


Med vinklar och Attefallshus runt poolen blir det en härlig innergård som är insynsskyddat i syd och västläge.


Detta New England inspirerade hus ritades för kund med önskemål om ett rymligt och välkomnande hus anpassad för umgänge med familj och vänner.

Önskar du vara med på en virtuell walk-through i huset finns det på Youtube. Klicka HÄR om du vill se det. Nedan visas några 3D bilder på hur det kommer att se ut inne i huset:


När man kommit in genom den generösa hallen med både kapprum, toalett och ingång till tvättstugan kommer man vidare in i vardagsrummet som hänger ihop med köket.


Det är en öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. För att avskilja lite har vi satt en halvvägg på en del mellan köket och vardagsrummet.


Från köket har man både koll på vad som händer på gatan utanför och vad som händer vid poolen i trädgården.
 


Från groventrén som ligger mot garaget kommer man rakt in i köket. Det är smidigt när man har varit och storhandlat och skall in med alla matvaror.
Köket är rymligt och har ett skafferi i ena hörnet.


I groventrén finns det gott om plats med förvaring. Det kan vara rätt så skönt att ungarna har alla sina kläder och skor här så att huvudentrén kan vara lite välkomnande alla tider på dygnet - inte bara när man storstädat.


Jag misstänker att det är här familjen själv kommer att ha sina kläder - bara några steg från garaget.


På nedre plan finns även master bedroom med tillhörande walk-in closet samt badrum med bastu.


Från sovrummet kan man gå rakt ut till terrassen och poolen. Vad med att starta dagen med ett morgondopp?


Vem önskar sig inte en walk-in closet? 


Här finns det gott om plats för kläder och skor.


I master bathroom finns det också gott om plats. Från bastun finns en dörr ut så man kan gå ut och rulla sig i snön om man så skulle vilja. 


Man kan också gå ut genom bastudörren till utomhusspaet som ligger utanför.
 

På plan 1 finns även tvättstuga och ett extra sovrum. Det "lilla" sovrummet på 16,5 kvadratmeter ligger nära master bedroom. Perfekt för ett lite barn som vill sova nära mamma och pappa. Det är bara en dörr bort.


Vid huvudentrén finns både kapprum, tvättstuga och en liten gästtoalett.


Tvättstugan:


På övre plan finns ett stort allrum som är tänkt som barnens / ungdommarnas eget rum. Här kan leksaker flöda, spel spelas, dans dansas! Här finns det gott om plats. 


Innanför allrummet som har full nockhöjd finns husets egna biosalong. Det får bli rullgardiner som dras ned när filmen börjar visas:


Förutom allrum och biosalong finns 3 sovrum och 1 badrum på övre plan.
Här är ett av sovrummen:


Då det fanns en begränsning i takhöjden är det mycket snedtak på övre plan. För att ändå få ljusa rum har vi valt att både jobba med stora fönster, takkupor och takfönster.


Alla sovrum har fått inbyggda garderober. Detta är husets minsta sovrum på 16,2 kvadratmeter. Det tillkommer en garderob om 1,5 kvadratmeter bakom skjutdörrarna med speglar.


Detta sovrummet är ett av dom läckraste då man både har mycket garderobplats, stora fönster och en egen liten sovavdelning. Ni kan se det igenom spegeldörrarna på bilden nedan: 


Badrummet har en hel del snedtak, men med ett takfönster upplevs det ljusare.


Nu är bygglovshandlingarna inlämnade till stadsbyggnadskontoret. Nu skall kunden förhandla pris, göra uppköp och alla dessa materialval som väntar ett nytt hus. Tänk vad spännande!

Det har varit otroligt roligt att jobba med kunden och jag hänger ju kvar till huset står uppe. Tyvärr tar det lite tid från ritning till färdigt hus, men tiden rusar ju bara på så snart står det nog uppe.

Jag jobbar vidare med några fler projekt som jag har på gång. Än är det inte sommarlov!

Jag har tidigare bloggat om detta hus och visat några av förslagen som vi jobbade med. Då var det inte klart - det är det nu. Är du intresserad av att se några av bilderna från tidigare förslag så hittar du det HÄR.

Önskar du se fler av dom hus jag har ritat är du välkommen att besöka min arkitektsfirmas hemsida Dreams & Coffee AB.

Må så gott!