New England hus

New England hus

torsdag 18 september 2014

New England i Norge

Vissa utsikter är bara vackrare än andra. På denna otroligt vackra tomt i Ålesund, Norge önskades ett New England inspirerad hus med inbyggd garage.


Tillsammans med kund har vi nu kommit fram till ett hus som både passar tomten, familjen och plånboken. Här är fasaden mot väst och mot fjorden.


När vi pratar om plånboken upplever jag det som lite svårare att beräkna pris i Norge framför Sverige. Här i Sverige känner jag till priserna på ett helt annat sätt - i Norge är prissättningen annorlunda och helt klart dyrare. Det kommer ju i och för sig inte som någon överraskning när vi pratar om ett av världens dyraste länder, men ändå - det är inte långt mellan Norge och Sverige. 

I början när kunden gjorde förfrågningar hos byggare lät det som om kvadratspriset var lägre i Norge än i Sverige, men när allt räknas med i slutändan så blev det helt klart dyrare i Norge. När man i Sverige kanske räknar på ett kvadratpris på detta huset med hög standard kring 19.000 kronor så är priset i Norge för samma hus minst 24.000 kronor per kvadratmeter. Det är ju en hel del skillnad, så akta er Norrmän så inte Svenskarna kommer och snor era byggjobb ;-) Detta med kvadratmeterpris är en avancerad fråga. När man jämför priser måste man också jämföra vad man får med i priset. Isoleringstjocklek i vägg och tak påverkar priset. Hög standard kostar mera än normal och låg standard. Breda lister, enstavig ek-parkett är dyrare än smala lister och trestavig parkett. Kökspriset kan variera från 100 tusen till en halv miljon. Öppningsbara fönster är dyrare än fasta fönster. Ja, listan är lång på saker man kan spara in på, men i slutändan är det viktigt att inte spara in på det som "gör" huset.

Här är fasaden på detta New England huset mot sydväst:


Då tomten är kuperad är detta ett souteräng hus. Här är entrén mot ost.


När vi har jobbat fram huset har vi haft flera olika tankar som vi har provat förutom rumsfördelning och rumsplacering. Vi har provat stora och små spröjs. Vi har provat olika former på fönstren, rum med full nockhöjd, synliga balkar eller tak. 

Vi har haft fler förslag med placeringen av den öppna spisen. Först var det tänkt att ha en öppen spis placerad mellan matsal och vardagsrum som här:Men efter diskussion om användning och värme har vi flyttat den till ändan av vardagsrummet.
Jag tror att den öppna spisen kommer användas i mycket högre mån om den placeras vid gaveln. Risken är att det blir alldeles för varmt att tända brasan när man sitter i matsalen och den värmer bak ryggen. 

Den öppna spisen är en vacker rumsavskiljare, men det krävs nog flera kvadratmetrar om det skall fungera. Spisen mitt mellan rummen hängde med länge, men jag tror att slutförslaget är det man ändå kommer att vara mest nöjd med.


Vi har provat olika detaljer såsom större spröjs, pelare mellan dörröppningar. Här är ett förslag där detta visas i köket:Vi provade som sagt olika former på fönster också:


Hur blev det till slut?

Köket har fått flera högskåp och småspröjsade fönster:


Vi har tagit bort pelarna i dörröppningen och gjort öppningen mellan kök och matsal mindre. En skjutdörr till hallen har också kommit till.


Här är den öppna spisen placerad på gaveln i vardagsrummet:


I det slutliga förslaget har vi alltså valt att ha skjutdörrar mellan hall och kök samt mellan hall och matsal så att man kan stänga av mot övriga huset om man t ex har sällskap och inte vill störa sovande familjemedlemmar. Mestadels av tiden vill dock dörrarna stå öppna.

I det slutliga förslaget valde vi också att minska matsalen och lägga ett extrarum bredvid. Detta kan användas som kontor, gästrum och barnens TV-rum/lekrum när dom är små.


Jag tror vi har fått till ett snyggt och praktiskt hus som kunden kommer att trivas i.

Allrummet på nedre plan ser såhär ut:


Barnrummet som ligger bredvid allrummet på nedre plan:Här är planlösningen på övre plan som 3D bild:


Nedre plan med garage, tvättstuga, teknikrum, badrum, barnrum och umgängesrum:När man är klar med ett uppdrag är det lite roligt att göra en tillbakablick och kolla dom första förslagen och reflektera över tankegångarna vi hade då. Ibland ändras tankegångarna som man hade i början under projektets gång. 

Innan vi hamnade på detta slutliga förslaget såg första förslag ut såhär:


Det finns helt klart likheter. Kunden valde dock att ta bort fönsterluckor. Jag upplever detta med fönsterluckor som en smaksak. En del vill absolut ha dom - andra vill absolut inte ha dom.


Första och andra förslaget hade också en lägenhet. Denna har vi tagit bort och gjort huset mindre.

Kunden hade ett önskemål om en mera modern variant av ett New England hus. Här är det förslaget som vi dock förkastade då kunden efter diskussioner föredrog den mera klassiska varianten.


Entrésidan mot ost på denna mera moderna variant av ett New England hus.


Fasaden mot havet i väst. 


Har man en slående utsikt som denna, så är det läckert med mycket fönster så att man kan njuta av utsikten från alla rum.


Jag tror mina kunder kommer att njuta av livet i detta hus:


Som arkitekt jobbar jag i 3D arkitektritningsprogrammet Chief Architect och det är roligt att kunna erbjuda kunderna 3D bilder som är så naturtrogna. Det är lättare för mig att visa hur jag ser den slutliga lösningen och det är lättare för kunden att få en uppfattning om hur huset kommer att se ut.

Kolla gärna min hemsida för fler hus som jag ritat: