New England hus

New England hus

söndag 28 september 2014

Ett New England hus blir till

Efter arbetsmöte, telefon och mailkontakt med kunden jobbar jag vidare med New England huset med sjöutsikt som ligger i Stockholm skärgård. Jag har tidigare visat dom första förslagen i bloggen. Kolla HÄR om du vill titta på dom.


Både jag och kunden fastnade för ett av förslagen. Dock har kunden valt att ta bort skorstenen som låg på gaveln då den tog värdefull sjöutsikt från köket. Skorstenen är istället flyttat till gaveln vid glasverandan. Vi har också gjort köket större, luftigare och rymligare samt även gjort trappan i hallen större och luftigare.

Här är köket med sin fantastiska sjöutsikt:

Den rymliga hallen och köket hänger ihop med  vardagsrummet. Här är vyn från vardagsrummet mot hall och kök:Vi har begränsningar i hur mycket man får bygga, men jag vet att dom flesta kommuner brukar acceptera en 10% ökning från regeln. För säkerhets skull kollade kunden med sin kommun och fick besked att även här gällde detta. Nu har vi utökat huset med en halvmeter på bredden och 1 meter på längden. Det låter kanske inte mycket, men det löste en hel del av det vi upplevde som för litet. Vardagsrummet på nedre plan och barnen sovrum på övre plan har blivit större.

Här är fasaden mot sydost. Glasverandan har vikdörrar som gör att inne blir ute och ute blir inne. Här vid vattnet blåser det ofta och då kan det vara skönt att sitta i lä inne i glasverandan och vika upp dörrarna så att man ändå känner som om man är ute.I glasverandan finns även en öppen spis, men här önskade mest kunden att den öppna spisen skulle vara ett uttryck på huset så det är möjligt att vi väljer en skorstensfri etanolbrännar spis för glasverandan medan vardagsrummet på andra sidan får en riktig öppen spis. En av orsakerna till att det blir bättre med en etanolspis är att det blir väldigt varmt med en riktig spis och om man väljer att ha ett matbord i glasverandan önskar man oftast bara en myseld vilket etanolbrännaren ger. Lite värme avger den också, men det är en skön värme.Från glasverandan ser man hela vägen genom huset till köket.


För att göra huset både mer spännande och praktiskt föreslår jag att inte göra det symmetriskt utan att ha en större kupa på ena sidan och två mindre kupor på andra sidan. Jag föreslår den större kupan på sidan där vardagsrummet och ena sovrummet med större fönster finns.
Jag föreslår två mindre kupor till vänstra sidan där badrum och tvättstuga finns på ovanvåningen och skafferi/teknikrum samt badrum finns på nedre våningen.

Det här med symmetri är en smaksak. Vissa människor strävar efter symmetri medan andra hittar harmonin i det osymmetriska. Jag personligen tillhör det sista släktet och det är nog därför jag gillar både New England husen och dom Nationalromaniska sekelskifteshusen som är osymmetriska och kreativa i sitt uttryckssätt.


När man kommer in genom dubbeldörrarna kommer man först in i hallen och klädförvaring för sedan att komma in i den stora hallen med den rymliga trappan upp till ovanvåningen och där man ser igenom huset mot den fantastiska sjöutsikten.Boytan på huset är 275 kvadratmeter där 144 kvm finns på plan 1 och 131 kvm på plan 2.

Kunden önskar stora umgängesytor på nedre plan.
Dom 3 sovrummen, TV-rum, tvättstuga och två badrum finns på övre plan.


Master bathroom har högt i tak. 


Även master bedroom har högt i tak och en fantastisk utsikt över vattnet.
Visst kan man vakna till denna utsikten? Hade jag haft en sådan utsikt vore det risk att jag aldrig skulle gå upp ur sängen ;-)


Bak sänggavlen finns en halvvägg där garderober och klädförvaring får plats.


Samtliga sovrum har högt i tak.
Här är sovrummet med den stora takkupan.


Detta sovrummet har en mindre takkupa, men fortarande högt i tak och en slående utsikt mot vattnet.


Allrummet/TV-rummet är en trappa upp och ligger precis mellan master bedroom och dom andra sovrummen. Här finns det gott om plats till både soffa och kontorsdel.Vi har valt att även ha TV på nedre plan. Kunden inreder självklart själv sitt hus, men för att visa på rymden och användningsmöjligheter lägger jag in möbler i programmet när jag ritar dom olika förslagen. Det är mest för att visa på vad man får plats med och vilken rymd det tar. Ett rum utan möbler ser ofta väldigt stort ut, men när möblerna kommer till får man en bättre känsla över hur rummet kan upplevas. Det finns otaliga sätt att inreda ett rum på och jag visar ofta på flera alternativ.


Själv bara älskar jag den dubbla daybed som både finns hos Slettvoll och TM-design och har här placerat den så att man både kan sitta och se på TVn och utsikten mot vattnet samtidigt.Nedan presenteras TM designs daybed. Den kostar runt 20.000 norska kronor:


Slettvolls daybed Rocket är är nog "originalet" och ser såhär ut. Jag känner inte till priset i detalj, men har för mig att den kostar från 42.000 kronor upp till drygt 50.000 kronor.


Tavlorna i vardagsrummet har jag "lånat" från Magdalena Martin som är fotograf och fotar fantastiska bilder från Paris som hon säljer. Gå gärna in på hennes hemsida och låt dig inspireras:


Nu sitter kunden och tänker och begrundar detta förslaget. Vi kommer jobba vidare med huset när dom har tänkt klart. Återkommer med den slutliga versionen när vi är klara.

Vi hörs snart igen!


Önskar du ser fler av mina arkitektuppdrag är du välkommen att klicka in på mitt företags hemsida Dreams & Coffee AB. Under referensobjekt hittar du fler hus som jag har ritat. Här på bloggen visar jag bilder på hus som jag ritar och visar på utvecklingen från idé till färdigt resultat.