New England hus

New England hus

onsdag 24 september 2014

Synliga takbalkar eller inte? Fritidshus i New England stil

Jag jobbar fortfarande med fritidshuset i New England stil. Kunden har en förkärlek till synliga balkar, vilket jag också tycker kan vara riktigt läckert. Frågan just nu är alltså synliga balkar eller inte?

Vi provade vardagsrummet med och utan synliga takbalkar.

Här är första förslaget där vardagsrummet har ryggås tak:


Förslaget med synliga balkar istället för ryggåstaket.


Här är även ett förslag till vitlaserade takbalkar och liggande panel på insidan.


Eller varför inte välja liggande träpanel på väggar och tak och inga balkar? 


Synliga takbalkar är läckra, men samtidigt stjäl dom mycket av rymden. Oftast väljer man att ha synliga takbalkar om man renoverar och öppnar upp taket i ett befintligt gammalt hus som har läckra gamla balkar. I nya hus väljer man ofta att ha ett rent ryggås tak. Om man skall välja synliga balkar är det viktigt att dom är snygga, vilket är svårt att hitta på ett nybygge. Man kan kanske hämta balkar från en nedriven lada så man får takbalkar med patina. Man kan också lägga på prydnadsbalkar i polyuretan som är som en slags kompakt frigolit. Dessa ser verkliga ut, men har ingen annan funktion än att bara vara vackra. Man kan antingen klä nya takbalkar med dessa prydnadsbalkar, eller så väljer man bara att ha ett ryggåstak och lägga dit dekorativa balkarna i efterhand.


Denna takbalk i polyuretan är hämtat från Lundbergs som tillverkar dessa:

Under processens gång har önskemålet om lite mer förvaring i köket tillkommit. Tidigare fanns det en öppen köksö som man kunde gå runt. Nu blir köket mera u-formad:Husets uttryck förändrar sig avsevärt med dom olika materialvalen och med eller utan takbjälkar. Personligen gillar jag alla förslagen och hade jag varit kunden så hade jag behövt någon vecka på mig för att bestämma mig för vad jag egentligen skulle vilja satsa på.
Det är som jag säger till kunden - det är billigare att prova dom olika materialen i datorn än att göra fel och göra om i verkliga livet.

Återigen vardagsrummet med synliga balkar men gipsskivor på väggarna:


Vardagsrummet med liggande panel på väggarna:


Har nu gjort förslag med och utan liggande panel i alla rum. 
Sovrummet ändrar karaktären på detta sätt:Takkupornas betydelse för ett New England uttryck är ganska stor. På fasaden jag försökt både med och utan takkupor vid entrén. 

Tidigare förslag till entré hade en farstubro, men kunden önskade sig ett pulpettak:


Pulpettaket vid entrén ser såhär ut. Jag tycker uttrycket vid huvudentrén såg stel ut, så jag har nu lagt till takkupor.Visst gör det skillnad med och utan takkupor?


Takkupan påverkar sovloftet på övre plan. Förvaringen mellan dom inbyggda sängarna försvinner när takkupan kommer på plats:


Med takkupa mellan sängarna - och med liggande träpanel. Istället för skåp kan man kanske istället ha en byrå i takkupan. Förvaring kan också finnas under sängarna.


Nu lämnar jag över en bunt bilder till kunden så dom får tänka efter - hur vill dom ha det. Takbjälkar, liggande panel, takkupor ..... Valet är deras. Jag röstar iallafall på takkupor. Det var därför jag gjorde dom.

Utan takkupor och inget fönster i sovrummet mot nord:

Med takkupor och fönster i sovrummet mot nord: 

Man säger ju att fönster är husets ögon och visst är det så att huset påverkas i alla högsta grad på vilka fönster som finns på huset. Placeringen av fönstren är väldig viktiga för uttrycket.

När det gäller fönstret i sovrummet har både jag och kunden lite dubbla kännslor. Å ena sidan är det vackrare på fasaden om fönster finns - å andra sidan förlorar man värdefull förvaring om fönstret finns.


Utan fönster eller med fönster - det är frågan!Baksidan på huset med uteplatser ala American Porch i både öster, söder och väster är vi nöjda med. Här finns även plats med ett utomhuskök.


Morgonkaffet avnjuts i solen i öster:


Nu får kunden lite tid på sig för att göra alla valen och känna efter hur dom vill ha det. Under tiden jobbar jag vidare på det vackra New England huset i Stockholm skärgård som jag visade i ett tidigare inlägg. Klicka HÄR om du vill se mera om detta huset. Återkommer inom kort med ett nytt inlägg om skärgårdshuset igen:


Önskar du se fler av mina uppdrag som arkitekt? Kolla då på mitt företags hemsida Dreams & Coffee AB. Under länken referensobjekt visar jag bilder på några av mina tidigare uppdrag samt länkar till bloggarna där jag som här visar inredningsbilder och vägen mot färdigt projekt.

Önskar er alla en riktig härlig dag!


Piece!