New England hus

New England hus

söndag 21 september 2014

Ett fritidshus i New England stil på västkusten

Jag håller just nu på att jobba med att rita ett fritidshus i New England stil på Sveriges västkust. Huset har en byggyta på 120 kvadratmeter utan terrasstaket. 

Här är det första förslaget - fasad mot sydväst:


Just detta projekt är lite speciellt då jag har tagit över ett projekt från en annan arkitekt där samarbetet mellan kund och arkitekt inte helt fungerade. Det är inte alltid lätt att ta över någon annans arbete och försöka tolka hur denne tänkte, men kunden är som tur är kommunikativ och jag hoppas jag har lyckats tolka önskemålen. Till vår hjälp använder vi oss av Pinterest. Det är fantastiskt bra att låta kunderna "pinna" bilder på hus och inredning som dom gillar. På detta sättet kan jag lättare förstå kundens drömmar och inre bilder.

 Kunden var relativt nöjd med planlösningen på plan 1 samt med placeringen på tomten, men sedan bröts samarbetet med det tidigare arkitekten. 

Jag har nu försökt tolka tidigare planlösningar och gjort om huset till det New England inspirerade fritidshus som kunden önskade sig. Jag har försökt att inte göra för stora förändringar, men det är svårt att inte göra förändringar när man ser uppenbara förbättringar. Jag har höjt takvinkeln och lagt till mera förvaring och ett loft över halva huset. Två fönsterkupor har tillkommit. Nu har jag lämnat detta förslaget till kund och vi har diskuterat lite fram och tillbaks om vidare utveckling.

Här är fasaden mot väst i 3D. Här finns ett utekök på trätrallen.


Här är en vanlig fasadritning - också denna mot väst.


Tomten är kuperad och det är mycket berg. En av förbättringarna som vi kommer att göra är att terrassera lite till runt huset. Här är fasaden mot syd.


Vardagsrumsdelen har full nockhöjd med en öppen spis vid ena gaveln.
 

Över köket finns ett loft. Här är vyn från öppna spisen mot köket.


Från vardagsrummet kan man se upp till loftet som ligger över köket, hallen och sovrummen. På ena delen av loftet har jag tänkt en TV-hörna. Har man småbarn är detta även en perfekt lekhörna där barnen kan ha sina leksaker framme utan att det stökar till resten av huset. När barnen leker har dom full koll på vad som händer i resten av huset.


Det finns även plats för en sovdel på loftet. Det är inte så högt i tak, men det finns gott om plats för stora inbyggda sängar.


På nedre plan finns plats för två sovrum. Här är det största sovrummet med mycket förvaring:
 

Här är ett mindre sovrum med plats för två sängar:


Planlösningen på detta fritidshus i New England stil presenteras i 3D. 
Plan 1 som har en byggyta på 120 kvadratmeter:


Sovloft och TV-hörnan på plan 2:


Vi kommer att jobba vidare med detta förslaget då både jag och kund inte är helt nöjda med entrépartiet som får så hög trappa p g a höjdskillnaden på tomten. Visst kan man ha matkällare och förvaring under huset och trappan, men det känns inte helt optimalt.
Vi kanske hittar på en ny lösning (jag har redan en ny på gång i huvudet, men det viktigaste är dock vad kunden tycker och önskar i slutändan). Vi får se hur det blir när vi är klara. Jag återkommer med det slutliga förslaget. Kolla gärna på min arkitektfirmas hemsida under referensobjekt om du är intresserad av att titta på flera hus som jag har ritat. Här är länken till min hemsida: Dreams & Coffee AB.


Jag fortsätter att jobba med New England hus och ser verkligen fram emot måndag då jag skall jobba vidare med idéerna som har poppat upp i huvudet nu under helgen. För mig är det ofta så att saker bara poppar upp när man är ledig och tänker på annat.

Själv har vi haft en fantastisk helg här på Den Vita Drömgården. Vi har hunnit med både besök och varit på besök, ridit och fixat. En härlig helg med både skratt och avslappning.


Önskar er en fortsatt skön söndag!