New England hus

New England hus

fredag 18 november 2022

Enplansvilla i New Englandstil i LerumHär kommer ett blogginlägg av Louise Eriksson som också är arkitekt tillsammans med Heidi Mikalsen på Dreams and coffee AB. 

Jag - Louise har fått skapa en enplansvilla i new englandstil som kommer att byggas i Lerum. Kunden är ett pensionerat par som ville ha ett hus de kan åldras i. Det är därför de önskade ett enplanshus så man slipper trapporna. Grundinspirationen till detta hus är ett New Englandhus i Ingarö som Heidi Mikalsen ritat. 

Huset har en byggnadsarea på 226 kvm och med terasstaket hamnar det på en byggandsarea på 275 kvm. Boytan är på 208 kvm. 

På vår youtubekanal finns en virtuell rundvandringsfilm på huset. Ni är välkomna att kika in där för att få en bättre helhet av huset. 


När du kommer in via vägen till huset är det denna vy du ser. Här är husets entresida.


Den utbygda frontespisen är ingången till husets groventre. Huset har uteplatser i alla väderstreck. Fasaden mot väst har en pergola. Fasad mot syd med uteplats under tak mellan de två frontespiserna.
 

Huset är i ett plan med kök, vardagsrum och matsal i öppen planlösning med full taknock. Till vänster finns parets privata del med sovrum, walk in closet, badrum och tvättstuga.


Man kommer in till en välkomnande entre med dirket inblick in i hustes hjärta 
- Köket och vardagsrummet.


Till höger har vi en garderobsvägg med sittbänk i mitten. Möjligheten att kunna sitta ned och knyta sina skor är ju något man inte tackar nej till.Till vänster har vi en ingång till ett litet kapprum i en korridor som leder till husets lilla badrum.


Badrummet är egentligen inte så litet men i jämförelse med det stora huvudbadrummet i huset så uppfattas det som litet. Badrummet är i standardstorlek med en dusch, handfat och toalett med ett fönster så man får in naturligt ljus. 
När man kommer ut från hallen är det första man ser husets vardagsrum och matsal med dess stora fönsterpartier.


I vardagsrumsdelen finns en öppen spis som ger lite extra värme till rummet men även en rustik känsla.
Det är full taknock i hela rummet med synliga takbalkar i trä. Takhöjden i nock är 5,6 m.

Köket är fullt utrustat med ugn och micro i högskåp, inbygd kyl, frys och diskmaskin med en vask framför ett stort glaspati för att få in naturligt ljus när man hanterar disken. Då kunden har ett vinintresse finns även ett dekorativt vinskåp och en liten vinkyl i köket. Köksön är stor med mycket plats för umgänge samtidigt som maten lagas på spisen med bänkfläkt.Från köksön kan du blicka ut över hela rummet. Den öppna planlösningen är skapad med fokus på umgänge i de öppna ytorna. 
Intill köket finns ett stort charmigt lantligt skafferi med extra kylskåp.Framför köket i ena frontespisen finns matsalen. Känslan är som att sitta i ett glasrum med alla dess fönster i tre väderstreck. I detta hus kommer det bo ett pensionerat par med barn och barnbarn de bjuder över ofta. De ställer också gärna upp som barnvakt och ville därför ha ett lekrum nära intill umgängesytorna så barnen kan leka under uppsyn. Detta rum är även tänkt att vara en Tv-rum men även sovrum när barnbarnen övernattar.I delen med sovrum, badrum, walk in closet och tvättstuga är takhöjden 2,7 m med en vind över.
Alla dörrar har överljus för att få samma höjd som fönstren så allt linjerar.Husets masterbedroom ligger i den andra frontespisen. Sovrummet blir extra unikt med dess dekorativa fönster och fulla taknock.

Rummet intill sovrummet är en stor walk in closet för paret. Huset är även tänkt för framtida användning och då kan detta rum göras om till ett sovrum. det kan man även göra med TV/lek-rummet och då får du in en familj med två barn i huset.
Rummet intill walk in closeted är det stora badrummet med tillhörande bastu. I badrummet finns en kommod med dubbla handfat, badkar, toalett och dusch med inbyggd sittbänk.


Längs ut på korridoren finns tvättstugan och groventren med separat ingång. För att få huset enhetligt har kunden valt att garderoberna ska ha samma blåa färg som köksön. Intill detta rum finns teknikrummet. 
Kunden ville se huset med olika typer av gavelfönster med olika spröjssättningar. Det slutade med att de valde första förslaget med tre spröjsrutor. 

Jag tog fram 3D-bilder utvändigt och invändigt för att visa de olika förslagen. Det vi märkte som var väldigt intressant är att alla fönsteralterntiv är fina inifrån men när man ser dem utifrån känns vissa alternativ inte helt rätt. 

Huset kan se ut som ett helt annat hus med bara en liten ändring i fönstren. Av att se alla dessa bilder så förstår man verkligen att fönster är en så central fråga i husets utseende. 

Utan att kritisera andra husstilar kan jag tycka att moderna hus med stora öppna glaspartier är väldigt coola och vackra när du är inne i huset men står man utanför och tittar på samma glasparti känns det bara som en oplanerad klump. Så vill vi verkligen inte att våra fönster ska uppfattas. Våra hus vi ritar har oftast mycket fönster och vi beaktar alltid att man ska få samma trevliga upplevde av huset inifrån och utifrån.

De olika fönstren utifrån:


De olika fönstren inifrån:


Kunden ville även ha ett dubbelgarage med en verkstad på tomten. För att passa ihop med huset så gjorde vi garaget i samma stil med samma gaveldekoration. För att det stora garaget inte skulle upplevas för markant jämte med huset så placerades garaget på markens lägsta punkt. 
Om ca 2 veckor åker jag och Heidi till Thailand för semester men även arbete på varmare bredgrader. Ser verkligen fram emot ljus, värme och god thaimat! 

Tack och hej från mig! Vi hörs snart med ännu ett vackert New Englandhus jag ska presentera.