New England hus

New England hus

fredag 27 maj 2022

Villa i New England-stil

Hej på er kära bloggläsare! 

Här kommer Louise och jag kommer att prestera ett hus som ni kanske tycker ser lite bekant ut. Och det har ni helt rätt i. Detta hus är en uppdaterad version av vårt hus Den Vita drömgården. Den stora skillnaden mellan detta och vårt hus är att entrén är på motsatt sida. Så mycket fokus lades på att få till en välkomnande och smart entre.

Villan har en byggnadsarea på 216 kvm och en total byggnadsarea med verandatak på 308 kvm
Boyta på plan 1 ligger på 183 kvm och boyta på plan 2 ligger på 129 kvm
Huste har en tolat boyta på 312 kvm.Det är kul att sätta de två husen mot varandra och se dess likheter men även olikheter. En ändring som vi själva skulle vilka ha på vårt hus är att ha större fönster på gaveln med skorstenen. Detta hus har tre fönster medans vi har två. Har man en så fin utsikt som vi har hos oss så hade man velat se mer av den. Husets har även anpassats efter kundens specifika önskemål. Denna kund ville ha ett inglasat uterum då de bor på en plats där det blåser en del. Ni kan se bild på rummet nedan. Rummet har vikdörrar så de kan öppnas upp de dagar vinden inte ligger på. Till husets entresida. I det stora hela ser det likt ut men för detta hus har sidan pyntats extra med två takkupor och med bredare terasstak över entren.


Det finns en virtuell rundvandring av villan på Youtube. 
Klicka på bilden nedan för att komma dit.På denna yta nedan behövde vi fån in en groventre, tvättstuga, teknikrum, badrum, skafferi och hall till köket och kontor. Kunden hade ett önskemål om en stor tvättstuga med en vägg för att kunna hänga tvätt. De ville även ha ett stort skafferi men genom processens gång började de gilla idén med ett mindre skafferi i hörnet av köket. Igenom processen inser man att mycket är möjligt men att man inte kan få allt. Det lades fram 3 olika förslag innan vi kom fram till den rätta som blev en kombination av första och andra förslaget. Nedan kan ni se vägen till slutförslaget.

Förslag 1.


Förslag 2.


Förslag 3.Slutförslag som blev en kombination av förslag 1 och 2.
När man kommer in i huset möts man av en stor hall med blick in till köket. 


För att få hallen att inte upplevas som en lång korridor lades det in en dekorativ hall-förvaring med högskåp och sittplats. Hallmöbeln är i samma kulör som köket för att binda samman rummen. 


Denna sidokorridor leder till husets kontor/lekrum/gästrum.


Tvättstugan är ett mysigt och praktiskt rum med mycket ljusinsläpp. Här har det lagt in mycket bänkar för att vika tvätt och gömma undan smutstvätt. Mitt emot tvättstugan finns groventren med mycket förvaring. Här kan man gå in utan att smutsa ned huvudentrén men även att nära kunna hänga undan ytterkläder.Badrummet på plan 2 har dusch, toalett och handfat. Kunden var väldigt förtjust i marockanskt kakel så de har lagts in i samtliga rum med kaklat golv. Jag tycker själv det är en fin detalj till rummen. Det ger lite karaktär.


Här har vi plan 1 med vardagsrum till vänster, kontor/gästrum till höger och mittendelen är ett allrum med kök, matplats och umgängesdel.


Detta rum har många planerade användingsområden. Till en början kommer detta rum få bli ett lekrum till kundens barn. När det kommer gäster kommer rummet användas som gästrum. detta rum är ett optimalt gästrum med dess sovloft uppför trappan. Sen när barnen blir större kan detta rum bli ett kontor eller ett extra TV-rum där man kan kolla på TV mer ostört.På sovloftet får man in mycket ljusinsläpp med dett takkupa och gavelfönstret. Sovloftet har en nockhöjd på 3 meter så man kan enkelt röra sig i rummet. På sovloftet finns en liten "lönndörr" till ena sovrummet på plan 2. 


Här kommer vi till husets huvudrum med kök, matplats och umgängesdel. Rummets sida ramas in med en stor öppen spis. 


På vardera sida om rummet finns verandadörrar som leder ut till uteplatsen och det inglasade uterummet.Köket är stort med en stor köksö med vask, diskmaskin, spis och vinkyl. Köket är uppdelat med en skjutdörr som man kommer in genom från entréhallen. Något unikt med detta kök är att kunden valt den vågade färgen mörkblå. På köksön kan kan du laga mat och diska samtidigt som du blickar ut över det öppna rummet och ser den fina utsikten genom de stora fönstren runtom öppna spisen.


Köket har ett inbyggt skafferi i högra hörnet.


Att välja ett mörkblått kök var inte ett självklart val för kunden. Vi testade flera olika färger på köket och golvet för att se vilken färg som passade bäst. Kunden blev då mest förtjust i mörkt golv och mörkblått kök. Det är kul att se hur annorlunda köket upplevs med de olika kulörerna.

Från köket kommer man in till det pampiga vardagsrummet med öppen taknock. Rummet är väl upplyst med fönster i tre väderstreck. Vid vardagsrummet finns en dekorativ trappa som leder upp till plan 2. Trappsystemet är helt taget från vårt hus. Likheterna kan ni se nedan med en bild från vår hus.


Den Vita Drömgården | Hus, Bo i små hus, Vardagsrum inspiration new englandRummet har totalt tre stycken takkupor som ger extra dekoration utvändigt och invändigt.

I vårt hus ser planlösningen snarlik ut och vi har ett likadant vardagsrum med trappa. Vi har dock ingen dörr man kan skärma av plan 2:s sovrum med så vi får oftast lite problem med att ljudet från vardagsrummet stör de som ska sova. Lösningen så det problemet inte skulle uppstå i detta hus var att sätta in en glasdörr så man kan skärma bort ljudet.


Plan 2 har tre sovrum, 2 badrum och en walk in closet anslutet till ett av sovrummen.


Här har vi hallen på plan 2 som leder till alla sovrum och badrum.

Badrum 1 av 2 är luftigt och väl upplyst med en takkupa. Badrummet har en inbygd dusch som ger toaletten en mer avskild placering. 
Detta sovrum är the masterbedroom som är lite lyxigare än de andra. Det har fönster ut på gaveln men även en takkupa. Sovrummet har även en stort tillhörande walk in closet.
Jag är ju dotter till Heidi och har bott på Den vita drömgården så det var riktigt kul men också lite knasigt att få rita om och anpassa vårt hus till en annan familjs önskemål. I detta hus blev där mitt sovrum låg omgjort till en stor walk in closet. 
Här har vi det lite minde bardumet på övervåningen med som även är luftigt och uppfyller alla behov. Sovrum 2 ligger på 19 kvm med en liten walk in closet i rummet. 
Sovrum 3 på plan 2 ligger på 20 kvm. Här finns förvaringen i garderober på var sin sida av sängen vilket ramar in sängen snyggt i rummet. Bygglovshandlingarna skickades in våren 2022.
Vi ser verkligen fram emot att se huset utvecklas från ritning till verklighet.


Arkitekterna Heidi & Louise