New England hus

New England hus

onsdag 3 mars 2021

Enplansvilla i Mellbystrand


Nu är bygglovshandlingarna klara och inskickade för detta enplanshus som skall byggas i Mellbystrand bara ett stenkast från sanddynorna och havet.


Det var inte den plana tomten i västläge som var utmaningen när jag skulle rita denna enplansvilla för familjen. Det var planbestämmelserna som endast tillät en takhöjd på 3,5 meter och med en taklutning på mellan 14 - 27 grader.

Förutom ett hus med 3 sovrum, walk-in closet, 2 badrum, groventré, rymligt kök och vardagsrum samt glasveranda önskade familjen ett garage och ett gästhus.
Det var svårt att få till alla dessa olika hus på tomten utan att det blev för plottrigt och trångt så garaget och gästhuset blev byggt ihop med huvudhuset.

Här är entrésidan från vägen:


Groventrén och extra parkering finns på norrsidan.


Mot söder finns en pergola där man kan ha hängstolar och njuta av både morgonsolen, dagen och kvällen.


Huset har en byggnadsarea på 258 kvm och en boyta på 231 kvm inklusive garaget.
Nedan finns planlösningen som 3D bild på huset:


Klicka på bilden nedan för att komma till en virtuell rundvandring i huset.


När man kommer in genom entrédörren kommer man till hallen med förvaring bakom skjutdörrar med spegel. Till höger finns garaget där också teknikrummet är placerad.


När man hängt av sig kläderna välkomnas man av ett rymligt kök planerad för socialt umgänge.
Här finns vikdörrar ut mot uteplatsen i väster.


Takfönstren ger extra rymd till köket som har full nockhöjd:


Från köket och matplatsen har man full koll på vad som sker i vardagsrummet:



Även vardagsrummet har full nockhöjd och här finns en öppen spis mellan den platsbyggda bokhyllan.
Till höger om den öppna spisen finns ingången till två av sovrummen med gemensamt badrum.



Sovrummen vid vardagsrummet har plats med både dubbelsäng och förvaring. Lägger man in en enkelsäng finns det såklart mera plats för annat som skrivbord och leksaker.

Sovrum 2:

Sovrum 3:

Sovrum 2 och 3 delar på ett badrum som ligger i ändan av korridoren bakom vardagsrummets bokhylla och öppna spis:


Här har jag placerat Qvesarums lilla handfat som jag tycker passar så bra ihop med hus i klassisk stil:


I andra ändan av huset finns sovrum 1 med tillhörande badrum och walk-in-closet. 
Sovrum 1 har utgång till uteplatsen och poolområdet i söder:



Badrummet är helkaklad och även här har jag ritat in Qvesarums badrumskommod Agnes 
För att få ljusinsläppet i badrummet men inget insyn föreslår jag att nedre delen av fönstret får frostad glas.



Groventrén och tvättstuga ligger mellan sovrum 1 och köket. Här är det nära att slänga in en tvätt vare sig man är i köket eller sovrummet. Önskar man inte höra ljudet av tvättmaskinen eller torktumlaren är det bara att dra igen skjutdörren.


Familjen önskade ett gästhus likt ett Attefallshus på tomten så i första förslaget ritade jag in Attefallshuset Pernilla med en bygglovsfri pergola utanför.



Familjen önskade också en glasveranda och det var svårt att placera på tomten med gästhuset så istället för att ett fristående gästhus satte vi ihop det med huvudhuset och placerade glasverandan framför.
Vi hade helst önskat en glasveranda i söder med utgång från vardagsrummet, men det fanns det inte plats för. 

När man ritar hus måste man kompromissa och nu har man både fått glasveranda i söder och gästhus.
Det är nog trevligare att ha utsikt över poolen från glasverandan än grannens gavel.
Det blev en bra kompromiss.


Här är gästhuset med glasverandan som har vikdörrar ut mot söder och fasta fönster mot väster där vinden oftas kommer ifrån.




Då huset ligger på västkusten och det oftast blåser från väst är det skönt att ha en uteplats med vindskydd. Vi skal ju inte hellre glömma att det kommer en del regnskurar nu och då så glasverandan kommer användas flitigt både om sommaren och vår/höst när det är lite kyligare i luften.
Vikdörrarna hjälper till att få utomhuskänsla även om man är inne.


Gästhuset som är ihopbyggt med huset har egen entré, ett litet trinettkök och eget badrum så man som gäst kan rå om sig själv lite om man skulle vilja.



Bygglov är nu inskickat och vi håller tummarna att det står ett vackert hus i Mellbystrand till nästa sommar så att familjen kan njuta av sitt nya paradis.


Jag fortsätter rita hus och nästa projekt är på en sjötomt i Stocksund utanför Stockholm.
Jag håller just nu på med en sjötomt på Värmdö där jag har skickat första förslaget till kund och vi nu skal jobba vidare med huset. Jag återkommer när jag hinner sätta mig ned och blogga igen. 


Det har varit fullt upp med jobb och jag har faktiskt inte hunnit med att blogga om alla fantastiska projekt med trevliga kunder som jag har. 

Ni kanske har sett mig på Wahlgrens värld när Pernilla Wahlgren var på besök på min gård i somras. Jag har ritat hennes hus och när Pernilla önskar berätta om det visar jag gärna lite bilder som jag gjort i mitt 3D program Chief Architect. Hon har själv lagt ut en bild på hennes Instagram över vardagsrummet/musikrummet så då kan jag ju också visa det. Vad tycks?


Jag försöker vara lite mera aktiv på Instagram så följ mig gärna där om du vill se vad jag håller på med.  Där hittar du mig på dreamsandcoffee_arkitekt.

Må bäst.