New England hus

New England hus

torsdag 3 november 2016

New England hus på Lidingö

 Bygglovshandlingarna är nu klara för detta New England inspirerade hus som skall byggas på Lidingö. 


Huset följer detaljplanen som visar på en begränsande nock- och takhöjd. Max byggyta är 200 kvm vilket vi har utnyttjad.

Byggyta hus 200 kvm (Hus 182,5 + entrétak 4 kvm, veranda 13,5kvm)
Boyta plan 1 - 161,5 kvm inkl 22,7 kvm garage
Boyta plan 2 - 161,5 kvm
Boyta källare - 133,4 kvm

Fasadbeklädnad: Liggande träpanel NCS S0502-Y
Fönster: NCS S0502-Y
Fönsterluckor och ytterdörr: NCS 9000-N
Takbeklädnad: Benders Carisma Granit
När jag ritar hus är det viktigt för mig att träffa kund på tomten. Visst säger tomtkartan och väderstreck en hel del, men när man vandrar runt på tomten samtidigt som man pratar och lär känna varandra kommer helt nya bilder och uppfattningar upp.

Jag påbörjar alltid uppdragen med att först rita ett eller några förslag för att få grepp om vad det är kunden önskar. Utifrån förslagen utvecklar vi huset tillsammans och hittar den lösning som kunden känner passar deras uppfattning av drömhus.

Här är ett av dom första förslagen som vi utgick ifrån. 


Det fanns ett önskemål om en stor terrass över vardagsrummen, men då önskemålet om 5 sovrum på övre plan fanns med prioriterades terrassen bort och minskades. När man ritar hus handlar det ofta om prioriteringar och val. Något man först hade tänkt sig ändras oftast under utvecklingens gång när man får flera infallsvinklar. Ofta är det planbestämmelserna som sätter stopp för önskemål om terrasser, terrasstak, takvinklar och höjd.

Det slutliga förslaget som både jag och kund är nöjda över blev såhär:


Välkommen in!

Nedan presenteras 3D bilder från huset. 
På Youtube finns en walk-through film. Klicka på bilden nedan för att komma dit.När man kommer in i entrén ligger köket rakt fram, kontoret till höger och matsalen till vänster. Trappan leder upp till husets 5 sovrum.


Planlösningen på entréplan:


Köket är rymligt med skafferi och en stor köksö i mitten. Kunden önskade en avgränsande rumsindelning som ändå var öppen. Vi valde därför att ha stora öppningar mellan rummen så att det både känns rymligt och ombonad.Matsalen ligger bredvid köket. Två trappsteg ned finns vardagsrummet med utgång både till terrass mot vattnet och poolen i sydlig riktning.


I hörnet på vardagsrummet finns en öppen spis i klassisk stil.
Som vanligt har jag lånat fotografier från duktiga Magdalena Martin. Många av hennes fotografier från vackra Paris finns att köpa. Länk till Magdalenas hemsida HÄR.Även från matsalen finns en dörr ut till poolområdet i syd.


Till höger om entrén finns kontoret med stora och höga fönster. Här kan man lätt sitt och jobba om dagarna.


Bredvid köket ligger groventrén med ingång från garaget. Här finns även badrummet på plan 1:


Bara en skjutdörr i glas från köket ligger lekrummet. Alla som har småbarn vet att ungarna inte leker i sina rum - dom leker där dom vuxna är. Med ett lekrum nära köket kan man kanske lyckas hålla någon sånär ordning bland leksakerna. 


Jag tänker att detta rum även passar att titta på film i. Perfekt när man har middag och ungarna som vanligt äter upp på nolltid. Medan föräldrarna fortsätter prata och äta kan ungarna leka och titta på film när dom är klara.


Barnrummet har ett stort fönster med mycket ljusinsläpp. Barn som är så små skall kunna titta ut igenom fönstret. Såhär ser baksidan på huset ut:När kan går upp för trappan kommer man till överplan där alla 5 sovrum finns.
Här är plan 2.


Mitt i huset finns trappan.


Master bedroom har tillhörande walk-in closet och badrum.
Här finns även utgången till verandan med utsikt över vattnet.


Här är husets baksida med verandan ut mot vattnet och allmänningen som finns där:


Master bedroom med tillhörande walk-in-closet!


Master bath med både dusch och badkar.


Det finns totalt 5 sovrum och 3 badrum på övre plan.
Här är sovrum 4 som ligger rakt över entrén.
Visst är det vackra fönster?


Sovrum 3 har eget badrum. Det är mera tänkt som ett gästrum. Det är riktigt trevligt för gästerna att få eget badrum.Sovrum 1, 2 och 4 delar på detta rymliga badrum med plats för både dusch, badkar och dubbelhandfat. 


Här är sovrum 2:


Sovrum 1 är riktigt stort och ligger rakt över garaget. Här har man utsikt i 3 väderstreck.
Misstänker att detta blir ett av favoritrummen för barnen.


Detta hus har källare med fönster på ena sidan.
Vi har valt att ha relax, bastu, tvättstuga och gillestuga i dom rum som får fönster.

Planlösningen för källaren som även har gott om förvaringsmöjligheter:Här är relax med dusch och bastu:


Bredvid relaxavdelningen finns gymmet:


I ena ändan av huset finns filmrum och gillestuga där det finns plats med skön soffa för filmkvällar och biljardbord samt bar.
När familjen får tonåringar är jag säker på att detta blir favoritplatsen att hänga med sina kompisar. Mina barn skulle varit överlyckliga om något sådant rum fanns i vårt hus.Tvättstugan ligger i källaren och har fått eget fönster. Det kan kännas skönt att kunna titta ut när man sorterar tvätt. I tvättstugan finns även bergvärme, el, media och andra tekniska funktioner.


Det är spännande tider för familjen.
Först skall det ansökas om bygglov nu när vi tillsammans har skapat det drömhem som dom önskat. Sedan skall huset upphandlas av husföretag och byggare.
Kök, badrum, färg, golv, vitvaror ...... alla dessa val skall göras.
Om något år är huset uppe och inflyttningsklart.

Jag ser fram emot att följa bygget!

Själv påbörjar jag ett nytt uppdrag på måndag där jag skall rita ett strandhus i Hemmeslöv nära Båstad. Sitter just nu på flygplatsen efter ett härligt uppstarts möte med kund på stranden.


Här skall det ritas hus!Önskar er en riktig trevlig helg!