New England hus

New England hus

tisdag 21 april 2015

New England hus med gästhus

Denna våren har jag bland annat jobbat tillsammans med kund med att rita ett New England inspirerad hus på en kuperad tomt. Kunden önskade inte ett klockrent New England hus, men mera ett hus inspirerad av sekelskiftet och New England stilen.

Vi börjar närma oss med detta förslaget.

New England inspirerad hus med gästhus
Här finns både ett huvudhus, ett gästhus och ett 3-bils garage.


Huvudhuset har en byggyta på 134 kvadratmeter och om man lägger till terrasstaken blir byggytan 204 kvadratmeter. Boytan på huvudhuset är på 224 kvadratmeter fördelad lika på två plan.


Husen skall ligga på en fantastisk tomt med utsikt över Mälaren. 


Det synliga berget skall vara kvar och vi har placerat husen runt berget.
Som ni ser så är tomten kuperad och det är en liten utmaning att bygga runt det och samtidigt inte göra något större ingrepp i naturen.


Den lilla stugan får tyvärr rivas. Här skall huvudhuset stå.Trots närheten till vattnet väljer man att ha en tempererad pool. Visst är det skönt att ha sitt egna vatten bara några trappsteg bort?


Gästhuset på kullen är på 40 kvadratmeter och här finns plats med både umgängesrum med trinettkök, badrum, hall och sovloft för 4 personer.

New England hus med gästhus och garage

Då tomten är kuperad har vi valt att ha vardagsrummet några trappsteg ned från kök, hall, badrum och groventré.

Huset har en boyta på plan 1 på 112 kvadratmeter. Här rymmer hall, badrum, groventré och tvättstuga, kök och ett stort vardagsrum på 40 kvadratmeter:

Plan 1

Plan två bjuder på 3 stora sovrum varav 2 av sovrummen har walk-in closet. Ett litet kontor som också kan användas som sovrum och det skulle önskas. Ett stort badrum samt ett allrum.

Plan 2

Just nu håller vi på och provar om man skall ha en öppen spis mitt i rummet som rumavskiljare. 


Vi har provat helt öppen vardagsrum, provat att dela av halva. Personligen gillar jag en öppen planlösning och tycker lösningen med en öppen spis mitt i rummet är riktigt trevligt.
Öppna spisen ses även från matbordet i köket.
För att få ett mera spännande hus har vi valt att ha fönster i väggarna mellan kök och vardagsrum. Det blir en avskärmning samtidigt som det blir öppet. Här är det bäst om man hittar några gamla fönster för att få den rätta känslan i huset. Varför inte ett gjutjärnfönster? Det får bli kundens uppgift att hitta något som passar. En tur hos byggvårdsbutikerna i landet kan ge det där lilla extra till nybyggda hus.

Master bedroom har högt i tak samt en egen stor walk-in closet.


Kunden gillar marockans kakel och jag lade in ett vackert kakel i programmet.Visst blir det läckert ihop med badkaret med lejontassar?


I nästa inlägg kommer jag att visa fler bilder från gästhuset på 40 kvadratmeter.
Ett sådant litet hus hade passat perfekt som ett fritidshus. Ibland behöver man inte så mycket mera.


Det fanns tankar på att huvudhuset och gästhuset skulle vara sammankopplad, men det har vi frångått efter att ha provat olika alternativ.

Fortfarande finns möjligheten att ha ett växthus eller glasbyggnad mellan dom två huskropparna. Här en snabb skiss:


Flera förslag innan vi kom fram till det slutliga:

Ett av dom första förslagen hade ett torn som övergång. Då blev också gästhuset mycket större vilket det inte fanns behov av.


Vi tyckte också harmonin försvann lite när man kopplade ihop husen. Här är ett av dom första förslagen. Det funkar, men är inte optimalt.


En förlängning av huvudhuset provades också, men det är lätt att frångå budgeten. Det är lätt att rita till extra kvadratmetrar, men dom skall också betalas i slutändan. Även i detta förslaget tyckte vi att harmonin försvann då huvudhuset blev för dominant.


Ibland är det roligt att titta tillbaks på förslagen och se hur vi har tänkt. Ibland plockar man upp tankar som fanns från första början - ibland lämnar man dom bara och går vidare.

Jag återkommer när huset är redo för bygglovsinlämning.

Önskar er några riktigt sköna vårdagar!

Önskar du se fler av dom uppdrag jag jobbat med är du välkommen att besöka min hemsida: