New England hus

New England hus

fredag 6 mars 2015

På besök till verkligheten - New England hus på Lidingö

Ett New England hus håller på att ta form!

Härom veckan var jag på besök på bygget hos en av mina kunder som bygger detta stora New England hus på Lidingö. Husföretaget Rörvikshus bygger huset efter mina arkitektritningar.

Nu är huset stomrest och hantverkarna håller på för fullt att bygga. 
Det planeras bli inflyttningsklart till midsommar.


Såhär skall huset bli när det blir färdigt!


Huset var tänkt att bli som bilden nedan, men Lidingö kommun har någon egen uppfattning om att ett hus endast kan ha två gavlar. Först kallade dom den stora utbyggnaden som en frontespis, men efter diskussion ändrade dom sig och ansåg att det var en dominant front mot gatan och skulle därför endast få finnas om takhöjden sänktes. Skäl säga att varken jag eller kunden var särskilt förtjust i kommunens handläggare vid den tiden, men vi kom på lösningen att om vi bröt av gaveln så blev takhöjden lägre. Då var det OK. Konstigt tycker jag då skorstenen fortfarande är lika hög och är den som dominerar och gaveln med sina stora fönster kommer ändå att dominera ut mot gatan. 
Det var lite det som var meningen. 

Man blir så trött, men vissa handläggare är svårare att resonera med än andra. Även om samma regler gäller i Sverige tolkas reglerna olika beroende på handläggare och kommun. Svårtolkade regler leder till rättsfall och fördyrande processer. Lidingö kommun är nog den enda kommunen i landet som jag har varit med som har något emot fler vinklar på ett hus om vinkeln är vriden mot gatan. Jag har ju ritat en hel del hus med olika vinklar till kunder i hela landet, men endast fått backning av Lidingö kommun. Lite tråkigt tycker jag då hus med vinklar och frontespis samt glasutbyggnader oftast är mera spännande och vackra. Det är just ut mot gatan som man vill att sitt hus skall se välkomnande och vackert ut.

Kommunens handläggare tipsade om att först skicka in bygglov med brutet tak och få det godkänd för sedan att komma in med en bygglovsändring och be byggnadsnämnden ta upp saken. Det skulle i så fall kosta över 39.000 kronor extra i bygglovskostnader och inga garantier kunde ges. 
Kunden valde att bygga med brutet tak.
Det blir riktigt bra det med!

Nedan visas en bild på hur detta New England hus var tänkt i första hand.


I bygglovshandlingarna ville inte kommunen att vi skulle ta med det bygglovsfria terrasstaket utanför poolen så det togs bort när vi skickade in bygglovshandlingarna. I verkligheten kommer huset få ett terrass om 15 kvadratmeter utanför inomhuspoolen (till höger) som visad på bilden ovan.

Det är väldigt roligt att få komma ut på bygget och se något som man tillsammans med kund har ritat upp. Denna gång fick jag dock lite av en chock då jag uppdagade att det var för få spröjs diagonalt i fönstren i fronten. Huset fick en helt annan karaktär än vad det är tänkt. Det är som om någon har tryckt ned fönstren när rutorna blir avlånga horisontellt. Något har gått fel från bygglovsritningar till beställning av fönster. Detta kommer att åtgärdas, men det är tråkigt (och dyrt för husföretaget) när det blir fel. Frontfönstren kommer till slut att få det utseende som dom andra fönstren har.När man bygger hus kommer misstag att göras. Ingen är felfri. Ibland när felet är marginellt får man bara ta det - ibland får det rättas upp. Denna gången blev det en för stor skillnad mellan önskad resultat och slutresultat. Fronten är som husets smycke och måste verkligen vara rätt. Såhär skall det se ut:


Inne i huset kommer det att se ut såhär:


Just nu är det ställningar överallt så man får inte helt känslan över rymden i rummet!
Men jag lovar att det kommer bli läckert!


Mitt emellan köket och vardagsrummet går trappan upp till övervåningen:Även övervåningen har en fantastisk takhöjd med spännande fönster:


Från nedervåningen ser man upp till övervåningen. 
Detta huset har en fantastisk rymd och spännande detaljer. Det skall bli otroligt roligt att se när huset står klart till sommaren.


Såhär kommer slutresultatet bli:


Några detaljer över fönster och knutbrädan. Det kommer helt klart se bättre ut när allt är målad i vitt.Detta huset har en inomhuspool. Det kommer att bli ett magiskt rum och om sommaren kan man vika upp dörrarna så att inne blir ute:


Kanske blir rummet såhär när det blir klart. Kakel och detaljer kommer kunden själv att välja. 
I ena hörnet finns bastu.


 Det ser lite mörkt ut när man går runt i ett bygge, men jag vet av erfarenhet att det ändå är väldigt spännande för den som bygger och ser sitt hus utvecklas från dröm till verklighet. Förhoppningsvis har dom en klar bild i huvudet om hur det kommer att bli. Det att jag jobbar med ett 3D program och levererar snygga 3D bilder på samtliga rum i huset ger mina kunder en ganska klar uppfattning om hur det blir. Visst kommer dom välja andra möbler än vad jag har i mitt program, men det kan hjälpa dom att förstå hur mycket plats en möbel tar. 

Här kommer Master Bedroom att vara:


Såhär blir master bedroom enligt mina 3D ritningar. Rakt fram finns en dörr in till en walk-in closet.


Det var en djupdykning i i verkligheten.
Ser verkligen fram emot att  få följa bygget till inflyttning.

Önskar du se mer av huset - från idé till bygglov - så finns det beskrivet i min blogg "Den Vita Drömgården"


Själv gläds jag av att fått flyttat ut "fikarummet" och njuta av vårsolen som strålar och värmer.


Önskar er alla en riktig trevlig helg!