New England hus

New England hus

fredag 5 december 2014

Mitt egna New England hus flyttar till Schweiz

"Mitt New England hus" flyttar utomlands! Thja - nästan i allafall. I somras blev jag kontaktad av en kund i Schweiz som absolut önskade ett liknande hus som vårt hus. Dom insåg att det inte kunde bli helt likadant p g a storlek, tomt och väderstreck, men dom gillade stilen och uttrycket i mitt hus och ville verkligen ha ett liknande. Dom har haft kontakt med arkitekter i Schweiz, men ingen förstod riktigt vad dom önskade. Dom kontaktade mig och i höstas var jag i Basel och träffade dom. Här är första förslaget!


Då väderstreck, tomt och byggnadsregler inte gjorde det möjligt att kopiera mitt hus fick det bli en variant av huset. Jag har sänkt taket avsevärt då dom inte får bygga högre. Det är rätt så strikta regler på kupor och taklutning, men jag håller mig inom reglerna och har fått till ett hus som jag ändå tycker liknar mitt rätt så mycket. Här är originalet:


Vad är det man säger i Thailand? Same same but different!

Något som dom riktigt har fastnat för är trappan mellan plan 1 och 2. Den stilen ville dom verkligen ha. I ett förslag som jag gjorde lade jag trappan på ett annat ställe, men NEJ den skulle verkligen finnas med! Jamenvisst! Jag gillar den också, så det var ju inget problem.


Såhär kommer deras trappa se ut:Vardagsrummet har full nockhöjd. Här är vyn från köket:


Såhär ser vårt vardagsrum ut när fotografen Ragnar Omarsson fotograferade vårt hem 2012:


Det Schweiziska huset är placerad på en villatomt med en väldig vacker utsikt över dalen. Som ni ser så sluttar tomten lite. Vi får bygga en stödmur så att tomten blir platt:


Byggarean på huset (utan terrasstak) är 183 kvadratmeter. Byggarean med terrasstaken är 230 kvadratmeter. Boytan på plan 1 är 161 kvadratmeter medan andra våningen har en golvyta på 117 kvadratmeter (detta är inte boyta då det är väldigt mycket snedtak).


Köket skiljer sig lite från mitt då jag valde att lägga entrén i mitten av huset. Jag har ju entrén på andra sidan och groventrén där kunden måste ha entré. Det blir lite ändringar för att få till allt, men jag tycker faktiskt detta blir riktigt bra:


Kolla skafferidörren! Har sett på kundens Pinterest konto att dom gillar lite rustika detaljer. Älskar själv skjutdörrar som denna:


Köket är 64 kvadratmeter stort och har gott om plats för matlagning och umgänge. I vårt hem är detta favoritrummet som vi alltid är i.Planritning i 3D:Kunden önskar sig en läshörna. Varför inte placera den på övervåningen där man kan titta ned mot vardagsrummet? Apartment Therapy visar denna  och många fler på sin hemsida: 


Här är mitt förslag till placering:


Jag har gjort flera förslag och olika varianter till kund. Lite längre ned visar jag lite av ett annat förslag. När jag jobbar visar jag kunden olika alternativ och måååååånga bilder. Jag kan tyvärr inte visa alla här på bloggen. Det blir tok för många. 

Jag har även gjort en video till kund med en virtuell rundvandring. 
Kolla HÄR om du vill se videon på huset.

Här är entrén med carport:


Lite högre upp på gatan ser huset såhär ut:


Jag jobbar vidare på förslaget. Har ändrat taklutningen från 40 grader (som jag har på mitt hus) till 45 grader. Detta ger lite mer rymt på övre plan. Vi får se hur vad kunden tycker. Jag tycker det ser bra ut! Såhär blir huset med 45 graders taklutning: Återkommer när jag är klar med detta hus. Det tar några vändor och jag hoppas vi skall kunna bli någonlunda klara innan jul. Jag kommer inte göra alla bygglovshandlingar på Schweizertyska. Där har jag en Schweizisk arkitekt som tar över. Dom kan ju vara lite känsliga med uttrycket och arbetskraft från utlandet. Kunden har också kontaktat Rörvikshus för att få det byggt. Ett spännande projekt!

Vill bara visa ett annat förslag på detta hus som jag gjorde där jag spegelvände huset och gjorde lite ändringar. Såhär såg det ut:


Som ni ser så är även det ganska likt. Grundtanken är där. Jag försökte göra detta hus lite mindre, men det är svårt att få till alla sovrum på övre plan då takhöjden inte får vara så hög som jag har på mitt hus.


Köket är väldigt likt det jag har i mitt nuvarande hus, men vardagsrummet i detta förslaget ligger på andra sidan där jag nu har kontor.Vardagsrummet i den andra förslaget. Även detta är sig likt, fast spegelvänd:


Lägg ett extra öga på fotografierna bakom soffan. Dessa kommer från Magdalena Martin Photo Art och kan beställas HÄR. Hon tar fantastiska bilder över Paris gator. Min absolut favorit är denna som strålar frihet och romantik:När det gäller detta förslaget på huset försökte jag hålla kvadratmetrarna nede och placerade trappan mitt i huset. Det blir ett annat uttryck, och kunden gillade verkligen den trappan som jag har så vi ändrade till förslaget som jag visade ovan:


Såhär blev planlösningen på detta förslag:Jag fortsätter jobba med mina projekt. Än är det inte ledighet och jul, men en liten pepparkaka kan man väl få? Undrar vilken pepparkaka jag skall välja?Glad 2:a advent!