New England hus

New England hus

torsdag 22 maj 2014

New England hus i Stockholm Skärgård

Just nu håller jag på med ett drömprojekt där jag ritar ett New England hus med sjöstuga i skärgården. Kunden har köpt en fantastisk sjötomt med milsvid utsikt över skärgården. Tomten är kuperad och huset skal ligga högt. Sjöstugan skall ligga vid vattnet.


Det finns just nu ett hus och en sjöstuga i mycket dålig skick som skall rivas och ersättas av detta.
På grund av att tomten är kuperad fick huset bli ett souteränghus. Fasaden mot vattnet är mot norr, och för att nyttja alla solens timmar har vi valt att lägga en veranda runt nästan hela fasaden.

Den största uteplatsen med verandatak är i västerläge med utsikt över skärgården. Här får man solen från både syd, väst och om sommaren går faktiskt solen nästan ned helt i norr.
Här kan man njuta länge!


Jag valde att först börja med huset så att vi där kom överens om stilen. Nästa steg är att rita sjöstugan som ligger helt vid vattnet och som skall matcha huset. Vi söker en helhet i projektet. Både kunden och jag tycker det är viktigt att husen "hänger ihop" och skapar en helhet.

Välkommen in - här är några 3D bilder över insidan på huset. Hur kunden väljer att inreda är upp till dom, men vi har kommit överens om denna planlösningen.

Jag har även gjort en film från mitt 3D arkitektritningsprogram så att kunden får en känsla över hur det blir i huset. Välkommen in på en virtuell visning. Klicka HÄR för att titta på videon.

Öppen och välkomnande hall:Vy från vardagsrummet mot matsal, kök och trappa ned. Längst till höger bredvid finns ett kapprum och badrum:Kök med köksö:


Från matplasen som har en fantastisk utsikt över skärgården har man även full kontroll över resten av huset mot hall och vardagsrum: 


I vardagsrummet finns både plats för umgänge och TV-hörna.


Den öppna spisen som ligger mitt i huset kan njutas av alla rum här på övre plan:


Planlösningen på övre plan ser såhär ut:


Planlösningen på nedre plan ser ut såhär:


Kunden har valt att inte ha så många sovrum, men allrummet i mitten kan delas upp och ge plats till 2 sovrum om så önskas:


Husets Master Bedroom:


Här finns en walk in closet som man bara kan drömma om:


Huset har 3 badrum - här är det som finns vid groventrén:


Gästrummet har en fantastisk utsikt över skärgården. Här kan man väl bo?


Huset har en boyta på 248 kvadratmeter där nedre plan har en boyta på 132 kvadratmeter och övre plan en boyta på 116 kvadratmeter. Dom extra kvadratmetrarna på nedre plan är främst förråd och teknikrum som ligger under verandan. 

Ja, nu är alltså huset färdigritat - nu är det bara sjöstugan kvar!


Innan jag "släpper" huset måste jag bara visa före och efter bilder. På nuvarande plats finns redan ett hus i ganska dålig skick. Detta måste rivas och det nya New England huset får ersätta det:


Jag fortsätter nu med att rita sjöstugan. Det är lätt att drömma sig bort i denna vackra miljön.
Det är nästan så jag ser fram emot att komma på besök hos kunden när bygget är klart och läska mig med ett glas vitt på bryggan!


Innan kunden bestämde sig för förslaget ovan visade jag andra förslag som var ganska likt, men med annan planlösning. Ibland är det bra att få se andra alternativ innan man bestämmer sig för det man själv tycker är bäst. 

Här är näst bästa förslaget:


Som ni ser så är fasaden ganska lik, men planlösningen skiljer sig en hel del.
Detta är fortfarande ett New England inspirerad hus.
Köket i detta förslaget är placerad nära terrassen i väst.


Detta förslaget har 4 sovrum på nedre plan:


När man ritar hus finns det otaliga lösningar. Det gäller bara att hitta just det som tilltalar familjen som skall bo där. Ibland är det skönt att få se andra förslag på planlösning för att hjälpa en själv fatta beslutet som passar en själv bäst.

Här är utsikten från hall mot vardagsrum:


Köket är placerad i nära uteplatsen i väst:


Från vardagsrummet i glasutbyggnaden har man både utsikt ut mot skärgården och mot kök och hall.


Vardagsrumsdelen från hallen:


Idag fortsätter jag att rita på sjöstugan som skall passa till huset. 
Ser fram emot att presentera en trevligt förslag till kund.