New England hus

New England hus

fredag 2 mars 2018

Attefallshus på 30 kvm

Boverket har fått i uppdrag att utreda möjligheten till att man kan bygga 30 kvm Attefallshus istället för dom 25 kvadratmeter som nu är möjligt. Detta för att göra Attefallshuset mer attraktiv och lämpligt för bostad och genom detta minska bostadskrisen.


Boverkets utredning skall redovisas för regeringen innan den 30e april i år. Mer information kan du läsa hos Regeringen.

Med hopp om positivt besked har jag tagit fram en ritning på ett Attefallshus om 30 kvadratmeter med 4 meters nockhöjd. Nu finns plats för både sovrum, umgängesrum med kök, hall och badrum med tvättmöjligheter. Visst kan man bo i ett sådant litet hus?


Detta hus kan med lätthet även användas som ett litet fritidshus för en familj då det både finns ett sovrum med plats för dubbelsäng och sovmöjlighet för två på sovloftet.

Plan 1:


Sovloft på plan 2:


I huvudrummet som ligger mitt i huset finns plats för ett litet kök.
Här finns ugn, spis, vask och bänkkylskåp med litet frysfack.Det finns oändligt måna sätt att inreda ett Attefallshus. Frågan är bara hur man själv gillar att ha det.
Jag gillar soffor och har här placerat en liten tvåsitsoffa i rummet. Det finns små bord som man kan höja och sänka så att man med lätthet kan sitta i soffan och äta. Det kan vara en lösning.
Sedan kan man ha en kökssoffa med matbord. Det är bara fantasin som begränsar.


I sovrummet finns det plats för en dubbelsäng samt förvaring.
Önskar man mer förvaring kan man lösa det genom att höja sängen och ha extra förvaring under. Det är full nockhöjd, så utrymme finns.
Önskar man endast en enkelsäng finns det även utrymme för ett litet skrivbord vid fönstret.


I badrummet som är tillgänglighetsanpassad finns plats för en kombimaskin för tvätt och tork, stor varmvattenberedare, toalett, dusch och handfat.Badrummet finns i direkt anslutning till hallen där det finns plats för garderober som är 120 cm breda. Takhöjden i hall och badrum är endast 2,10m vilket är den lägsta godkända takhöjd i rum man vistas i tillfälligt.


På sovloftet kommer man upp via en stege som är flyttbar.
Observera att takhöjden i nock endast är 1,10 m så det är bara ett sovloft och inget rum. Det finns plats för en dubbelsäng och det går bra att sova två personer på sovloftet.
Jag själv har ett sådant loft och jag tycker det går riktigt bra att gå upp och ned med stegen. Den tar ingen plats och är lätt att ställa undan när den inte behövs.


Jag har ritat huset på plint vilket både är en enkel, billig och bra byggmetod samtidigt som det kan byggas helt nyckelfärdigt hos t ex Sandberg Såg i Piteå och transporteras ned med lastbil till din tomt. Kolla Sandberg Sågs hemsida för mer information om byggnation och pris på bygge. I ett tidigare inlägg har jag skrivit lite om just byggandet, transporten och priset för Attefallshuset Heidi. Klicka HÄR för att komma till det inlägget.

Ritningarna på detta hus om 30 kvadratmeter kan du köpa av mig för kr 15.000,- inklusive moms.
Du får då arkitektritningar, konstruktionsritningar, V/A-ritningar, Beskrivning av ventilation och uppvärmning, U-värdesberäkning, brandskyddsbeskrivning och förslag till kontrollplan. Det du själv behöver att göra innan du skickar in handlingarna för bygglov/bygganmälan är att rita in var du önskar placera huset på tomten samt att fylla i blanketten från kommunen.

Sugen på ett fritidshus, gästhus eller eget litet boende?

Huset får olika karaktärer beroende på kulören på fasad och tak.
Man kan bygga på en pergola på framsidan. En pergola är bygglovsfri. Det positiva med detta är att man om sommaren kan lägga på presenning/vattentät tyg på toppen så att man får både sol och regnskydd på uteplatsen medan man om vintern knäpper av tyget och låter ljuset flöda fritt i rummet innanför.

Plank i anslutning till uteplats är också bygglovsfri. Man får även bygga 15 kvadratmeter skärmtak i koppling till huset utan att söka bygglov. Kolla mer om alla bygglovsfria åtgärder hos Boverket om du är intresserad.


Nu väntar vi med spänning om Attefallshuset får bli 5 kvadratmeter större än det är nu.
Kolla även på min hemsida där jag också presenterar Fritidshuset Frida på 30 kvm. Klicka HÄR för att komma dit.

Fritidshuset Frida på 30 kvm


Jag har ritat flera Attefallshus på 25 kvadratmeter och dessa presenteras på min hemsida.
Det kostar endast kr 5.900,- för ritningar på dessa.


Mer information om dessa hus hittar du under fliken Attefallshus på min hemsida.

Önskar er en riktigt trevlig dag!

Hör gärna av dig om du är intresserad av att köpa ritningar för Attefallshusen eller det nya 30 kvadratmeter stora lilla fritidshuset.