New England hus

New England hus

fredag 9 mars 2018

Fritidshuset Frida på 30 kvadratmeter

Ibland får man inspiration från dom mest oväntade håll och medan jag sover drömmer jag mig fram till en lösning. Så var det när jag fick inspirationen till detta fritidshus med en byggnadsarea på 30 kvadratmeter och med en nockhöjd på 4 meter.


Jag hade tänkt vänta på om Boverket kommer föreslå om Attefallshuset kan utökas till 30 kvadratmeter innan jag utvecklar mera hus, men hjärnan ville mer och här presenterar jag en utveckling av Attefallshuset Frida som nu har en byggnadsarea på 30 kvadratmeter.
Inspirationen till den röda färgen fick jag när min samarbetspartner Sandberg Såg skickade en bild på Attefallshuset Heidi som dom håller på att bygga och som skall levereras till kund inom kort. Visst är det läckert i rött?


Men som vanligt presenterar jag även mina hus i vitt. 
Det är liksom den kulören dom flesta hus som jag ritar brukar ha.

Personligen tycker jag komplementhus eller gästhus skall ha samma kulör som andra komplementhus på tomten eller samma kulör som huvudhuset. Det är vackert om det är en harmoni på tomten där husen skall stå och att dom hänger ihop på något sätt både form- och färgmässigt.

Beroende på val av kulör får huset olik karaktär:Detta Attefallshus har ett stort rum med full nockhöjd där kök och umgängesrum finns. 
Under sovloftet finns badrum och sovrum med plats för dubbelsäng och förvaring.


På sovloftet finns plats för en dubbelsäng.


I husets gavel finns dubbeldörr och fönster över dörren så att rummet innanför upplevs ljust och rymligt.


Det är full nockhöjd i huvudrummet vilket gör att det känns stort och rymligt trots att rummet endast är 13 kvm.


Välkommen in!


Här i huvudrummet finns ett fult utrustat kök med gott om plats för förvaring.


I detta förslaget har jag ritat in en soffa och ett stort matbord samt två stolar.
Man kan självklart inreda precis som man själv vill och utifrån sina egna önskemål och behov.


Inspirationen till soffa och matbord har jag fått från Slettvoll.
Deras soffa Windemere är riktig skön att sitta i och här kan man kura upp sig i soffan om man så skulle önska. Då soffan kan beställas med högre ben så att man även kan sitta bekvämt vid ett bord kan man både använda den som et matsalssoffa och en riktig mys-soffa.


Det finns flera leverantörer av motsvarande soffor och om man har liten plats kan detta vara ett alternativ att både få matplats och soffmys. Tycker man att bordet tar för stor plats kan man välja ett klaffbord som kan anpassa sig till olika behov.


I anslutning till huvudrummet finns en sovalkov på 5,7 m med plats för en dubbelsäng och förvaring.
Takhöjden i alkoven är endast 2,1 m men det har ett stort fönster så att det inte skall upplevas så trångt. Egentligen är lägsta takhöjd i rum man vistas i längre än tillfälligt 2,3 meter. Lägsta takhöjd för rum man vistas i tillfälligt är 2,1 m. Då detta är en del av huvudrummet som har en nockhöjd på 3,45 m blir det en slags gråzon om vad som är tillåtet.
Med så mycket fönster och ljus och bra ventilation tror jag att detta lätt kan bli ett riktigt bra sovrum men i bygglovshandlingar rekommenderar jag att kalla detta för förvaringsutrymme.


Sovloftet får inte hellre kallas för sovloft p g a sin låga takhöjd med endast 1,1 m i nockhöjd, men ingen kan hindra en av att använda det som sovloft. Detta gäller alla loft på Attefallshus.
Med fönstret i gaveln på loftet känns det helt OK att ligga och sova där uppe.
Man kommer upp till sovloftet från en stege mitt i rummet.


Under stegen finns en skjutdörr på räls som kan användas till att antingen stänga om badrummet eller sovalkoven på nedre plan. 
Man kan välja att ha en gammal antik dörr som skjutdörr eller göra en egen dörr i panel.
Nedan visas två förslag. Upphängning av skjutdörr:


Jag hade tänkt att dörren kunde skjutas antingen framför toaletten eller sovrummet.
Det finns även möjlighet att sätta in en vanlig dörr om så skulle önskas.
Valet är fritt!


Badrummet som är tillgänglighetsanpassad har plats för dusch, toalett, handfat och tvättmaskin. Över tvättmaskinen har jag tänkt varmvattenberedaren, men den kan även få plats i ett av högskåpen i köket.Hoppas detta lilla huset kan passa någon som önskar ett gästhus eller litet fritidshus.
Arkitekt- och konstruktionsritningar med V/A-ritningar, ventilationsbeskrivning, brandskyddsbeskrivning och u-värdesberäkning och förslag till kontrollplan kan köpas för kr 15.000,-.

Vid intresse - kontakta mig på mail: heidi@dreamsandcoffee.se
Har du några frågor kring huset och ritningarna kan du ringa mig på telefon 0703-998755
Huset är ritat på plintgrund och har yttermåtten 4,3 x 6,97 meter.
Nockhöjden är 4 meter och byggnadsarean är 30 kvm.


Hoppas du gillar det och hör av dig!

Kolla gärna på min hemsida om det är några av dom andra Attefallshusen på 25 kvadratmeter eller om fritidshuset Heidi på 30 kvadratmeter skulle passa dig och dina behov bättre. 


Må så gott!