New England hus

New England hus

måndag 19 juni 2017

Attefallshus på väg med lastbil från Norrland!


Det är en speciell känsla när en stor lastbil kommer med ett helt hus som skall levereras till oss.
I min 3D värld i datorn har jag varit i detta hus i flera timmar. Tänk att äntligen få se och uppleva det i verkliga livet.


Gissa om man var lite nervös om huset skulle få plats genom grindarna. 
För säkerhets skull hade jag kontrollmätt och visste att huset skulle vara 3,5 meter brett + knutbrädor som bygger nästan 5 cm.  Grindöppningen är 3,9 meter brett. Några cm tillgodo.
Trångt var det, men det gick!


Det kändes lite som om det var storken som levererade barnet till huvudhuset.
Det lilla huset är ett Attefallshus som är tillverkat enligt mina ritningar av Sandberg Såg & Hyvleri i Piteå. Det transporteras nyckelfärdigt från Norrland till hela Sverige.


Det var inte bara huset och lastbilen som kom för att lasta av huset. En stor kran fick vi också ta till hjälp. Det är bra att veta för er som önskar ett nyckelfärdigt hus till er tomt att en kran kan lyfta rätt så långt från vägen till tomten. Just denna kran kunde lyfta 17 meter, men har man större avstånd från väg till där man skall ställa sitt hus kan en kran lyfta det dubbla. Det gäller bara att beställa rätt kran.
Det mest kritiska när man lyfter hus är träd och ledningar som eventuellt står i vägen.
Sandberg Såg & Hyvleri har gjort fler hus och under sommaren och hösten hoppas jag kunna visa fler bilder av projekt från kunder. Attefallshuset Marit kommer levereras till Skåne efter sommaren tillsammans med tillhörande friggebod. 
Attefallhuset Heidi levereras i dagarna till en kund i Stockholm. 
Stropparna skall placeras på rätt ställe så att man kan lyfta huset.
Det var lite spännande. Huset är nästan 8 ton tungt och det är ju en hel del att lyfta.

Plank och skydd var spikat på för att skydda fasaden vid transport och lyft.
Som tur var gick det bra.
Lastbilen hade kommit åt något vid transporten från Norrland till Enköping så en knutbräda var lite skadat, men i övrigt var huset i jättefint skick.


Huset lyfts på den färdiga grunden som var förberett. Vi har satt Alba-balk då marken var plan på hårdgjord yta, men enligt mina ritningar som jag säljer har jag ritat in plint för att passa dom flesta tomter. Kolla mitt företags hemsida om du är intresserad att se fler hus som jag säljer ritningar till. Det är upp till dig om du önskar bygga det själv, låta en byggare göra jobbet eller göra som jag; att låta Sandberg Såg leverera huset nyckelfärdigt.


Medan huset hängde där i stropparna fick det hamras ut glipor i grunden så att man skulle få av stropparna när huset stod på plats.


Huset på plats!
Visst var man spänd över hur det såg ut utan skyddspresenning. Det var bara att ta fram skruvdragaren!


Ett vackert litet Attefallshus!

Allt är förberett för att lägga tak. Man skulle kunna få det färdiglevererad med plåttak, men då vi vill ha samma takbeklädnad på alla hus på gården valde vi att lägga betongpannorna Benders Carisma själva. Huset är grundmålat vid leverans så barnens sommarjobb blir att måla huset samt lägga tak.

I veckan kommer en grävare som skall gräva hål för plintar så att vi kan göra en carport bakom huset för fyrhjuling med släp. Vi behöver en lång carport så att både fyrhjuling och släp inte blir vått eller täckt av snö. Fyrhjulingen med släpet är vårt huvudverktyg när vi matar ut hästarna och man vill verkligen skydda sina verktyg för vädrets makter. 

Själva huset är ett Attefallshus i storlek och utformning, men då vi bor på landet och skall använda huset som förvaring/verkstad får vi både bygga större och högre.
Vi behövde varken större eller högre hus och jag ville faktiskt se hur ett av mina Attefallshus skulle passa på gården så jag valde att utforma förvaringslokalen som ett Attefallshus. Det kanske är lite lyxigt att göra ett förråd så vackert, men jag gillar vackra hus och varför skall man göra något fult när man kan göra det vackert?


Huset är färdigisolerat med panel och golv. Själva får vi skruva upp förvaringshyllor och skåp vilket vi redan har börjat med. Tänk att få en egen verkstad med ordning och reda.


Just nu har vi allt från målarburkar till sågar, spik, skruvar och verktyg i teknikrummet/verkstaden i huvudhuset, men det finns faktiskt inte plats att snickra och jobba där då vi även har en hel del ridkläder och annat som man fyller huset med. Om man sågar kommer sågspån överallt och det blir bara jättejobbigt att städa undan. Nu kan man äntligen jobba med alla sina snickeriprojekt utan att behöva plocka bort omedelbart. Jag har redan en massor med projekt som jag önskar ta tag i. Att skapa är det roligaste jag vet. På dagarna sitter jag vid datorn och skapar hus, på helger och kvällar kan jag nu skapa i lera och trä. För mig är detta lycka.


Utsikten är slående vacker. Jag blir lite sugen att köpa den där drejskivan som jag alltid önskat mig och ta upp min gamla hobby keramik. Tänk att sitta här och njuta av utsikten, sätta på lite skön musik och sitta och dreja. Jag har faktiskt en keramikugn som står i garaget så resurserna finns. Här skulle jag kunna sitta och dreja och låta stengodset torka medan jag bränner det uppe i garaget.

Om jag önskar mig en drejskiva riktigt hårt så kanske jag kan få det i födelsedagspresent. Jag fyller ju år ganska snart. Hoppas min man läser detta inlägg.


Egentligen är detta hus min present till mig själv. Jag önskat att ha ett eget Attefallshus på gården. Då jag har ritat och sålt ritningar till över 200 Attefallshus runtom i landet önskade jag att uppleva ett eget hus. Nu har jag ett eget hus där jag kan tumla runt och skapa i.
Ett Attefallshus skulle kunna passa perfekt som både verkstad, ateljé, gästhus, kontor, skrivarlya, förvaring, garage eller komplementboende. Det är ens eget behov som styr användandet.

I Femina nr 7, Juli 2017 som finns ute i affären just nu presenteras flera Attefallshus och Attefallshustillvekare.
Kolla på sidan 88 där Attefallshuset Marit finns med.


Fler bilder på Attefallshuset Marit hittar du på hemsidan. Klicka HÄR för att komma till huset. I höst skall detta Attefallshus med tillhörande Friggebod levereras till Skåne med lastbil på samma sätt som mitt hus blev levererat till min gård.
Hörs snart igen med bilder från projekt som jag jobbar med!