New England hus

New England hus

tisdag 4 april 2017

Souterränghus i New England stil med sjöutsikt

 På en sjötomt i Gustavsberg skall detta souterränghuset i New England stil byggas. Jag har tillsammans med kund jobbat fram deras drömhus på en alldeles fantastisk tomt med underbar sjöutsikt.

 

Under processens gång pratade vi om fönsterfärg och jag tog fram ett förslag med vita fönster och ett med svarta. Båda förslagen är läckra. Förslaget med svarta fönster ger ett mera modernt uttryck och passar den industriella stilen medan förslaget med vita fönster ger en mera klassisk stil där spröjsen på fönstren kommer fram bättre.

Kunden velar fram och tillbaks och jag har full förståelse för det. Båda stilarna är läckra. Beslutet får bli innan val av husleverantör. Det tar ju lite tid innan bygglovet är klart så dom får ha lite beslutångest ett tag till.

Då detta är en väldig kuperad tomt var det endast ett souterränghus som kunde passa. Vi fick också begränsa oss i byggnadshöjd för att inte störa grannarnas kvällssol.
Här är uteplatsen i nordvästlig riktning.

Förslag med vita spröjs och vita detaljer:


Förslag med svarta spröjs och svarta dörrar:


Byggytan på själva huset är på 168,8 kvm. Byggytan med terrasstak och veranda är 229 kvm.

På övre plan finns entrépartiet med hall, wc, öppen planlösning för kök och vardagsrum, sovrum med tillhörande walk-in closet samt ett stort badrum med badkar.
Boytan på entréplan är drygt 122 kvm.
Nedre plan har en boyta på 150 kvm.När man kommer in genom hallen välkomnas man av den öppna planlösningen i kök och vardagsrum. Man ser rakt ut mot fjärden genom dom stora fönstren.


När man står och jobbar i köket har man koll på det som händer på vägen utanför samtidigt som man har full koll på det som händer i vardagsrummet och ute på fjärden.

Över badrum och sovrum finns plats med ett litet loft som gärna kan användas som gästrum eller krypin för ungdomar.


Vardagsrumsdelen med panoramafönster. Här visas synen åt andra hållet:


Badrummet har fått bästa utsikten. Här vill familjen sitta i badet och blicka utöver vattnet.


Sovrummet på entréplanet har tillhörande walk-in closet:


På nedre plan med en boyta på 150 kvadratmeter finns 3 sovrum, badrum, allrum, tvättstuga, teknikrum, förvaring och bio.


I allrummet har man en fantastisk utsikt över fjärden. För att inte ljud skall resa igenom hela huset när ungarna har kompisar valdes att ha skjutdörrar mot resten av huset. Oftast står dom öppna och ger en öppen planlösning, men när ungarna har kul på nedre plan är det rätt så skönt att kunna sitta upp och ha det lite lugnare på övre plan.


När barnen är små kommer alla sovrum vara på nedre plan. Här är master bedroom med tillhörande walk-in closet:


Ett av barnrummet har egen sovalkov:


Det andra barnrummet har sjöutsikt i två väderstreck:


Husets fasad mot öster med vita spröjs:


Samma vy med svarta spröjs. Svarta spröjs kan verka läckra, men nackdelen är att fönstren upplevs svarta och att spröjsen inte syns så väl.  Personligen tycker jag båda är läckra med tror att vita spröjs vinner i längden:


På entrésidan ser huset ut som ett litet enplanshus. Man förstår inte helt hur ståtligt det är från vattnet:


Välkommen in på en virtuell rundvandring i detta souterränghus i New England stil.
Klicka på bilden nedan för att komma till Youtube:


Från uteplatsen får man både sjöutsikt och sol.
Kunden hade först inte tänkt ha ett terrasstak, men är det något som jag verkligen förespråkar här uppe i nord så är det terrasstak. Det förlänger utesäsongen och gör så att man sitter längre ute om kvällarna och kan ha dynor i utemöblerna även om det kommer en regnskur.
Med infravärme blir kyliga sommarkvällar ljumma.Bygglovshandlingarna är klara för detta hus, men byggandet kan inte påbörjas innan kommunen har dragit kommunalt vatten och avlopp. Det skall ske snart, men färdigt datum är inte klart än.

Både jag och kunden ser fram emot till att huset står där i sin prakt.

Innan det slutliga förslaget som presenterades ovan spikades provade vi olika stilar, fönstertyper och färgsättningar.  Kolla bilderna nedan för att se hur olika färger påverkar uppfattningen av huset:Nedan visas ett annat förslag där utbyggnaden ligger på sidan. Det slutliga förslaget är en kombination av dessa två förslag plus lite extra ändringar. 


Personligen tycker jag man skall tänka hur huset även kan se ut om 50 - 100 år när man själva har gått ur tiden. Jag tycker man skall fråga sig om man har valt en hållbar design som kommer att uppskattas av många. Ett långsiktigt tänk är viktigt för mig. Med förslag på färger kan man se hur huset i framtiden kan se ut. Just nu är det väldigt aktuellt med vita hus, men i framtiden går man kanske tillbaks till mer färgrika hus. Man målar ju om sitt hus ca vart 15e år. Möjligheten att måla i en annan färg är inte fel. Med vita spröjs öppnar man valmöjligheten.

Under dom senaste blogginläggen har jag visat vinterns alla arkitektprojekt som jag har jobbat med. Vårens projekt är en stor vacker villa i New England stil med tillhörande garage, gästhus och sjöstuga på en sjötomt på Lidingö.Det har varit en fantastisk vinter med roliga och trevliga projekt och nu blickar jag fram mot våren med ännu ett spännande projekt.

Vi hörs!