New England hus

New England hus

tisdag 4 april 2017

Hus med putsad fasad med tillhörande ridhus

Under vintern har jag jobbat med detta projekt som är ett gårdshus i puts med tillhörande garage och ridhus med stall. 


Det tillhörande garaget har plats med två bilar, förvaring och om man skulle vilja kunde man ha ett gästrum på loftet. Det finns även plats med en lägenhet. Förvaring får man aldrig för mycket av, så nu är det ett planerat för förvaring.


Huset är placerad i ena ändan på tomten så att man har en slående utsikt över gården och hästhagar från vardagsrum i syd/sydväst.

Som sig bör så finns ett terrasstak där man får skydd för både regn och sol.
Ett terrasstak förlänger säsongen och man kan ha dynor och kuddar i utemöblerna även om det kommer en skur.


I norr finns huvudentré och gårdsplan med rundkörning för bilar.


Huset har en byggyta på 149 kvadratmeter + terrasstak om 47 kvm.
Boytan på plan 1 är 134 kvm och på plan 2 är boytan 81,5 kvm.

Planlösning plan 1:


Välkommen in i detta hus som upplevs mycket rymligare än det är då det har en öppen planlösning med delvis full nockhöjd. Här i vardagsrummet känns det extra luftigt.Huset har ett stort kök som hänger ihop med vardagsrummet.

Huset har 4 sovrum och 3 badrum. Sovrummet på nedre plan planeras användas som kontor, men det finns även planerat för en daybed så att det kan användas som gästrum.
Det är ett läckert kontor. Här kan man gå rakt ut genom dubbeldörrarna och ta sig en kaffe med världens utsikt när man behöver en paus.


Som sig bör i et hem för ryttare finns det en stor tvättstuga med gott om förvaring och ett ställe att tvätta hundarnas tassar. Kapprummet ligger i anslutning till både groventrén och huvudentrén.


På ovanplan finns 3 sovrum och 2 badrum. Samtliga rum har tillhörande klädkammare.


Två sovrum delar på detta badrum med både dusch och badkar.


Här är sovrummen som båda är på nästan 15 kvadratmeter vardera. Det tillkommer en klädkammare.


Över köket finns master bedroom med eget badrum, garderober och klädkammare.


Förhandsbesked och bygglov finns för huset med garage och stall, men då kunden även är en aktiv dressyrryttare önskades ett stort och ljust ridhus.


Jag ritade upp ridhuset både med putsad fasad och med plåtfasad. 
Plåt är klart billigast, men puts är väldigt vackert.


I själva ridhuset är det en stor volt och plats för åskådare på gaveln.I ena hörnet på gaveln finns ett eget rum som kan användas som kontor, kansli eller rent av ett umgängesrum där man kan titta på dom som rider.


På andra sidan av det uppvärmda rummet finns plats läkt för åskådare med förvaring under bänkarna.


I anslutning till ridhuset är det planerat för ett stall med 13 riktigt stora boxar och en i mera normalstorlek. Dressyrhästar är oftast väldigt stora och ståtliga och behöver därför större boxar och mera takhöjd. Alla reglerna som skall följas för djurstall finns hos Jordbruksverket.


Inne i stallet:
Sadelkammare och täckesrum:På ovanvåningen av stallet finns det ett stort utrymme. Här kan man både ha förvaring eller fikarum med toalett. Det finns oändliga möjligheter med detta utrymmet där man har utsikt över ridhuset.Mitt i ridhusplaneringen strandade projektet. Kunden fick massivt motstånd från kommunen om att bygga just ridhuset. Innan vi startade projektet hade kunden fått ett positivt uttalande från Länsstyrelsen att dom inte såg något hinder i att bygga ett ridhus på tomten med 7 hektar mark mitt ute på landet med nästan inga grannar och oändligt mycket skog runtomkring.

Kommunen ser på saken annorlunda och vill ha detta som rekreationsmark för friluftsliv.
Kunden förstår ingen ting - jag förstår ingenting. Det är ju kundens mark!
Ridhuset skulle placeras så att det störde omgivningen så lite som möjligt. Nu har ju jag varit ute på tomten och jag kan säga att tomten ligger väldigt ödsligt och något störande moment för grannar eller förbipasserande skulle det absolut inte vara. 

Det är inte roligt med käppar i hjulen på ett sådant stort lyckoprojekt så efter mycket korrespondens med kommunen håller nu kunden på att tänka på att sälja tomten för att hitta ett nytt ställa ett förverkliga sin dröm med ridhus nära Stockholm. Man får alltså bygga huset, garaget och ett mindre stall, men man får inte bygga ridhus.

Hade man valt att bygga en maskinhall i samma storlek så hade det inte varit ett problem och det hade inte varit bygglovspliktig, men bara för att det är ett ridhus så blir allt så väldigt mycket mera krångligt. Det här känns inte bra och det är ett allvarligt systemfel när kommunen går emot Länsstyrelsens positiva uttalanden. Frågan är om kunden orkar gå vidare till mark- och miljödomstolen. Det är både kostsamt och tidsödande.

Det är inte roligt att börja ett projekt med så mycket kamp.

Det känns sorgligt att inte kunna hjälpa kunden hela vägen med projektet.
Tiden får visa om det blir överklagande eller köp av ny tomt där detta vackra hus med tillhörande garage och stall kan byggas.


Hoppas det löser sig snart för kunden.
Önskar er alla en härlig vår!