New England hus

New England hus

fredag 28 augusti 2015

Ett putsad hus i klassisk stil

Jag har precis skickat dom första förslagen till kund på detta klassiska huset med putsad fasad.
Huset kan även byggas med panel och få ett mera New England inspirerad utseende. Då krävs i såfall lite andra detaljer, men kunden önskade sig ett stenhus eller ett hus med putsad fasad, så då är det det som gäller.


Huset ligger på en sluttande sjötomt mot Edsviken och från dom stora fönsterpartierna har man en slående utsikt över viken och vattnet.  


Det finns redan ett hus på tomten, men detta kommer att rivas. Källaren på nuvarande hus är dock i mycket bra skick och vi har bestämt oss för att behålla den. Det är guld värd med källare med tanke på förvaring. Däremot är det rätt så kostsamt att inreda källare, men då den redan finns så har husets interiör anpassats till nuvarande källare.


Det skall även byggas ett garage. Då tomten är så kuperad får vi bygga en stödmur så att garaget får plats. Det blir lite trång vid entrén, men med planteringar och belysning kan den göras riktig välkomnande ändå.

När man kommer in från entrén ser man rakt igenom huset och ut mot vattnet:


Kunden önskar sig en öppen planlösning där man tar tillvara utsikten.
Här är köket och matplatsen:Från matplatsen ser man den öppna spisen och trappan som går upp till ovanvåningen:


På ovanplan är huset uppdelad i två delar där master bedroom med walk-in closet och badrum finns på ena sidan medan två sovrum och badrum finns på den andra sidan av gångbron som går över vardagsrummet.  


Utsikten från Master bedroom är vacker:


Bak master bedroom finns ett walk-in closet och ingång till badrummet:
 

I barnens badrum finns badkar. I master bedroom fick det bli dubbeldusch istället.
I ärlighetens namn så är det oftast barnen som badar .... eller har jag fel?


Här är planlösningen på plan 1. Trappan ned till källaren finns bredvid tvättstugan.


Förslag 1, plan 2:


Det finns inget facit på hur man vill ha sitt hus. Jag har försökt tolka kundens önskemål och har nu presenterat 3 olika förslag. Vi kommer nu att sätta oss ned och värdera för och nackdelar. 

Byggytan för huset är på 197 kvm.
Boyta plan 1 - 160 kvm
Boytan plan 2 - 133,5 kvm

Boytan på plan 2 är egentligen inte helt korrekt då det finns mycket luft där, men man räknar även med luften när man beräknar boyta.

På förslag 2 har jag stängt några rum och även gjort ett extra rum på ovanvåningen istället för att ha full nockhöjd när man kommer in från hallen. På det sättet får man ett extra rum på ovanplan som antingen kan användas som gästrum, kontor, barnrum ..... ja, det är bara att välja.

Här är förslag 2 - plan 2:


Plan 1 på förslag 2 är väldigt likt förslag 1, men jag har även där stängt av ett rum vid entrén.


Jag har även ersatt dom stora fönstren mot vikdörrar som man kan öppna upp.


När jag jobbar försöker jag med olika typer av fönster och spröjs. Även takpannorna har jag här ändrat på från svart till tegel. Hela huset får ett annat uttryck - ett snällare uttryck?


Bredvid vardagsrummet finns ett stort sovrum med fantastisk utsikt och utgång mot terrassen.
 

Detta rum kan även användas som bibliotek om så skulle önskas. På förslag 3 gjorde jag ett sådant förslag. Det finns 1000 lösningar. Nu gäller det att hitta något som passar kundens behov.


På förslag 3 gjorde jag en annan trapplösning så att takhöjden i vardagsrummet blev ännu högre:
 

Nackdelen blev att trappan kom längre in i rummet. En annan nackdel är att ovanvåningen blir lite för liten för ett sådant stort hus. Jag tror inte det blir denna lösningen, men ibland är det värt att prova en lösning för att sedan förkasta den. Ibland är det vissa saker som man gillar med en lösning medan man förkastar andra saker. Det gäller att blanda det bästa av alla lösningar.Visst ser det pråligt ut med full nockhöjd, men det är mycket boyta på övre plan som försvinner.


Förslag 3 - plan 2:


Förslag 3 - plan 1:

Jag fortsätter jobba med mina kundprojekt och återkommer med detta huset när vi närmar oss en slutlig lösning. Först skall vi vara kreativa tillsammans - kunden och jag! Det är nu det roliga börjar!

Önskar er alla en riktig trevlig helg!