New England hus

New England hus

måndag 15 december 2014

Öppet och ljust stenhus i Skåne

Rusar in i julledigheten genom att skriva ut bygglovshandlingarna till detta härliga stenhus som skall byggas i Skåne.


Huset kommer att byggas på en tomt som behövs byggas upp lite i ena hörnet för att göras platt.
Då huset byggs i Skåne med sina öppna fält där det blåser en hel del har jag valt att bygga in en del av trädgården som en innergård. När man ligger vid poolen är det skönt om det inte blåser alldeles för mycket. Sedan är det skönt att slippa insyn.


Här i innergården finns det både plats med pool, utomhusspa, uteplats under tak, bastu i förrådsutrymmet och gästhus som också kan användas som sommarrum.

Från bastun kan man hoppa i poolen:


Kunden önskade ingen gräsmatta. Blickar man ut från vardagsrumsfönstret ser man tillräckligt med grönt. Det finns en slående utsikt över fälten från vardagsrumsfönstren i öster:




I öster finns även en uteplats med utgång från köket. Här tar man gärna sitt morgonkaffe.


Köket är stort och rymligt med massor av plats för umgänge, precis som kunden önskat.
Planlösningen är öppen och ljus. Här finns både plats med matlagning och en sittplats vid fönstret.


En öppen spis finns mellan köket och vardagsrummet och elden kan betraktas från båda rummen.



Från vardagsrummets ena hörn har man full kontroll över vad som händer i huset.
Sovrummet med eget walk-in closet, badrum och tvättstuga finns bak dörren vid spiraltrappan som leder upp till kontoret.


Just detta hus är ritat för ett par och har endast ett sovrum. Loftet på ovanvåningen kan delas av och användas som sovrum, men ägarna till detta huset önskar ha kontor och umgängesyta på loftet.


Detta kontoret har verkligen en härlig utsikt över fälten i öster och norr. I söder har man utsikt över villaområdet.


Från master bedroom kan man komma ut till uteplatsen. Även badrummet har en dörr ut till poolområdet. Det är ganska skönt att kunna gå rakt in i badrummet och ta en dusch efter man har hoppat i poolen eller njutit i utomhus-spaet.


Kolla vad snyggt foto-tavlan från Magdalena Martin gör sig i detta mera grafiska hemmet.
Du vet att du kan beställa hennes fotografier från gatorna i Paris HÄR.

Nedan visas planlösningen över huset som har en boyta på plan 1 på 142 kvadratmeter: 


Loftets planlösning visas här:


Som ni ser på plan-bilderna så finns det minimalt med gräsyta. Dom gröna kvadraterna får fyllas med vackra buskar, tråd, grässorter och stenar. En liten vattenfontän eller eld skulle också vara vackert.

Innan jag påbörjade projektet var jag i Skåne och mötte dom trevliga fastighetsägarna. Vi gick igenom deras önskemål och behov. Jag tog bilder av tomten. Visst är det här en läcker utsikt?
Jag säger då det - Skåne är vackert!


Kunden hade gjort olika tidningsutklipp med hus, rum och detaljer som dom gillar:


Några av idéerna har vi fått med. Vissa har vi provad och förkastat. Andra har varit mitt i prick.


Under projektet gång provade vi olika typer av fönster. Här är huset med smårutiga svarta fönster och svart tak:


Enligt reglerna i just detta område får inte husen ha svarta tak (även om grannhusen har det!), så vi valde tegeltak med svarta fönster och plåtdetaljer. Det blev riktigt snyggt det med.


Vi provade en rak trappa, men slutresultatet blev en spiraltrappa.



Vi provade välvda och bågiga fönster. Vi provade olika färger på fönstret, men vi kom överens om att svara fönster blev läckrast. 

Huset med välvda fönster får en mera lantlig karaktär men kunden önskade en ljusare och mera moderna stil. 

Nedan visas samma hus som det slutliga förslaget fast med välvda fönster. Nedan har jag lagt till flera överskåp i köket. Detta togs bort och det slutliga förslaget är mera öppet. Det är tillräckligt med plats för förvaring ändå.



Vi provade olika kulörer på taken. Reglerna i just detta område säger att huset skall ha tegelfärgad tak. Det är lite lustigt när flera av grannhusen har svarta tak. Men regler är regler och jag tror inte kunden orkar driva frågan om svart tak. 

Huset med rött tak:


Vitt stenhus med svart tak.


Det slutliga förslaget med rött tak och svarta plåtdetaljer gör att dom svarta fönstren kommer till sin rätt:


Så nu är ritningarna på huset klara att skickas in till Stadsbyggnadskontoret.
Jag önskar kunden lycka till med byggandet av sitt vackra stenhus.
Jag ser verkligen fram emot att se det stå klart. Misstänker att kunden ser ännu mer fram emot att flytta in i sitt öppna och ljusa hem.


Önskar er alla en riktigt God Jul!
Ta hand om er. Själv tänker jag ta en välbehövd ledighet och bara njuta av livet med familjen.
Man kan ju alltids hoppas på en vit jul, men i Skåne är jag tveksam om det blir så. Tur att man har ett 3D program så man kan julpynta lite åt kunden :-)

"I'm dreaming of a white Christmas"



Årets pepparkakshus hos mig är inspirerad av Gamla Stans ståtliga byggnader!
Hua vad svårt det är att få till raka väggar och få en bra hållfastighet i pepparkaksbyggnader!
Men pepparkaksgubbarna och grisarna verkar nöjda - då är jag också det!


Vi hörs efter nyår - utvilade och redo för nya utmaningar!






1 kommentar:

  1. Älskar allt du gör Heidi och Tusen Tack igen. Vi längtar till att flytta in och hoppas ni kommer ner när det är färdigt - kram och riktig God Jul till er alla <3

    SvaraRadera