New England hus

New England hus

torsdag 21 juni 2018

Stort klassiskt hus med utsikt över Siljan

Nu precis innan semestern hann jag avsluta jobbet med att få in ritningarna för bygglov till detta vackra hus i klassisk stil som kommer att få en magnifik utsikt över Siljan.

Kunden önskade ett stort vackert hus med gott om plats för både familj och vänner.

Huset har en byggnadsarea på 251 kvm och med terrasstaken är det hela 294 kvm.
Helst ville kunden ha ett vitt hus i New England stil, men planbestämmelserna medger inte vit kulör på fasaden så det fick bli en gråbeige kulör istället. Riktigt vackert det med.

Om man skulle få måla huset i vitt skulle huset upplevas mera som ett New England hus och se såhär ut:Det är många planbestämmelser runtom i landet som inte medger vita hus då det skulle upplevas för dominant. Personligen tycker jag det är lite tråkigt då jag tycker vita stora hus är väldigt vackra. Oavsett kulör så upplevs ett stort hus dominant.

Vi har följt planbestämmelserna och håller tummarna att handläggningstiden kommer att gå snabbt trots att det är strax innan semestertider. Kunden hade varit i kontakt med kommunen och kommunen hade lovat att ta tag i ärendet innan semestern om vi kunde leverera bygglovsritningarna innan förra veckan. Det är något härligt över mindre kommuner där folk känner varandra och man försöker hjälpas åt!


Tomten är kuperad så vi fick fylla upp framför huset och bygga upp en stödmur för plantering för att få en uteplats i nära anslutning till huset. I sydlig riktning ligger glasverandan/uterummet som har direkt tillgång från köket. Grillen finns placerad precis utanför. Nu är det inte så långt att gå emellan köket, grillen och långbordet som skall dukas upp.


I uterummet kan man duka upp för runt 20 personer. Rummet är 6 meter långt och 3,5 meter brett.
Ingen kan iallafall klaga över utsikten.


Om var sida om utbyggnaden där vardagsrummet är planerat finns två verandor och terrasser. Här har man utsikt över Siljan i väster.
Tänk att ligga här i utomhusspaet och njuta av solnedgången.


Boytan på plan 1 är på 225 kvm medan plan 2 har en boyta på 180 kvm.

På nedre plan finns en välkomnande hall, ett stort kök och ett stort vardagsrum.
I anslutning till köket kommer man ut till glasverandan/sommarrummet.
Det finns en relaxavdelning med plats för träningsredskap, bastu och dusch.
En minilägenhet är inplanerad med ett litet rum med ett minikök, sovrum, egen hall och badrum.
Groventrén med teknikrum och tvättstuga finns också på nedre våningen.

Klassiskt hus, plan 1
På övre plan finns plats för biljardbord eller pingis direkt när man kommer upp från trappan. På ena sidan finns master bedroom med ett stort walk-in closet och tillhörande badrum med badkar. Från Master bedroom kommer man ut på verandan som vätter mot väster och mot Siljan.

Över vardagsrummet finns ett filmrum som även kan användas av ungdomarna som extra vardagsrum. Här finns gott om plats för hela familjen och alla vänner.
Två sovrum som delar på ett badrum finns här. Ett av sovrummen har egen walk-in closet. Badrummet är så stort att det finns plats för tvätt och torktumlare.

Klassiskt hus, plan 2
På Youtube finns en walk-through film av huset. Välkommen in. Klicka på bilden nedan för att komma dit.


Hallen är stor och välkommen. Till höger finns en klädkammare. Till vänster finns en gästtoalett. Rakt fram ser man vardagsrummet och utsikten mot Siljan.


Här i vardagsrummet kan man välja att mysa framför brasan, titta på TVn eller bara njuta av utsikten.


Från vardagsrummet har man koll på både utsikten, vad som sker i hallen och köket.


När man kommer från köket ser man hela vägen till lägenheten på andra ändan av huset. Det första man tänker på är väl ändå utsikten. Skönt och trivsamt blir det med öppna spisen som man både kan njuta av i vardagsrummet och från köket.


Det finns gott om plats för familj och vänner i det stora köket som också det har utsikt över Siljan. 
Vill man bara umgås kan man sätta sig på sittbänkarna under fönstren.
Utanför matplatsen finns verandan med utemöbler till vänster finns uterummet med plats för att duka långbord till många. Här behöver man inte oroa sig för om det regnar på midsommar.


Köket är rymligt och har gott om förvaring och även ett skafferi bakom kaffemaskinen och glasskåpen. Köksön är upphöjd så man slipper se stöket från köket när man sitter till bords. 


Från köket ser man både ut mot vattnet, mot köket samt ut till hallen där den vackra trappan upp till ovanvåningen finns. Under trappan är ingången till relax, bastu, groventré och minilägenhet.


Den lilla lägenheten har eget minikök, badrum, entré och sovrum.


Här finns direkt tillgång till utomhusspaet som finns precis utanför.


På ovanvåningen finns det 3 sovrum, 1 kontor, filmrum och biljard/pingisrum.
Master bedroom har ett stort walk-in closet, tillhörande badrum med badkar samt utgång till balkongen i väster mot vattnet.


Allrummet på övre plan kan både användas som umgängesrum och filmrum. Framför fönstren kan man rulla ned filmduk och istället för utsikten får man en film serverad.
Här finns det plats för både familj och vänner.


Alla rum kan inte ha sjöutsikt, men med glasdörrar kan man se igenom huset från kontoret och ändå få en vattennära känsla. 


Två av sovrummen på övre plan har egen walk-in closet och utgång till balkong.


Som förslag till takbeklädnad rekommenderar jag dom platta betongplattorna från Benders. Benders Carisma granit heter dom och passar såväl på New England hus som klassiska hus. Det är en flört med skiffertak. Kanske inte precis lika snyggt som ett äkta skiffertak,  men väldigt mycket billigare.

Tomten är som sagt kuperad så tvåbilsgaraget med egen verkstad fick ligga högre upp på tomten.
Från garaget ser man ned på entrén till huset. Jag har planerat en gångväg och trappa från garaget till huset. När man kommer med matkassar finns det dock plats för parkering utanför entrén också.


Garaget har samma stil som huset och jag föreslår Clopay Coachman garagedörrar som är som riktiga smycken för huset. Dom är kanske lite dyrare än vanliga garagedörrar men så mycket snyggare.
Kolla TF Doors för priser.


När man tittar på dom ser det ut som vanliga dörrar, men det är riktiga garageportar som rullas upp mot taket. Snyggast på marknaden!


Midsommar närmar sig och jag jobbar endast en vecka till efter det! Har något projekt som skal avslutas och lite kundmöten på det. Sedan är det välförtjänt vila!

Förutom att jobba lite måste jag även hinna plocka lite midsommarblommor i regnet!
Vad vore väl midsommar utan några droppar från ovan?


Glad midsommar!