New England hus

New England hus

tisdag 12 augusti 2014

Ett ridhus till Den Vita Drömgården

Den Vita Drömgården får eget ridhus!

Det är jag med min familj som bor där och nu under semester har vi fattat beslutet.
Vi har pratat om det länge - att bygga ridhus, men placeringen har inte känts helt rätt. Ett ridhus som är 48 meter långt och 25 meter brett är är ett stort hus som är svårt att bara gömma bort även om vi har drygt 8 hektar mark.

Vi har stegat och mätt, provat olika alternativ och plötsligt en dag nu i sommar kom vi på den optimala placeringen. Placeringen gör det möjligt att trolla bort lite av det avlånga huset som har en låg taklutning p g a konstruktionen. Jag gillar inte låga taklutningar, men med en "farstubro" som bryter av mitt på ena långsidan kommer hela huset att upplevas kortare. När farstubron får en 40 graders brant taklutning upplevs resten av huset också ha en högre taklutning än verklighetens 18 grader. I farstubron skall vi förvara hopphinder, fyrhjuling, harv m.m.
Här kan man också sitta och titta på när någon annan rider.

Här är det!


Visst passar det bra till denna gård i New England stil?


Det åttakantiga fönstret på gaveln på ridhusets farstubro kommer igen på flera gavlar på husen - nedan visas det på TV-rummets gavel. Jag har ett sådant på mitt kontor också, samt ett på garagets gavel. 
Jag gillar att husen på en gård har något gemensamt drag och att det är en helhet.
Huset, stallet och garaget har jag ritat. För 3 år sedan stod det inflyttningsklart.


Nu är bygglovshandlingarna utskrivna och klara - redo att skicka in till Stadsbyggnadskontoret:


Vi har varit i kontakt med flera leverantörer och byggare av ridhus och efter offertförfrågan väljer vi att ha vita stålbalkar framför limträbalkar. Visst är det vackert med limträ, men det kostade över en halv miljon extra så vi väljer stålbalk. Jag tycker nog vita, ljusa balkar blir rätt så snyggt det med!


Vårt ridhus kommer att vara 25 x 48 meter och ha en stängd kortsida (mot stora vägen) och en stängd långsida (mot vår egna väg i Norr). När jag skriver stängd menar jag att vi kommer att ha fönster åt dom hållen.

Åt syd och ost kommer vi ha öppet ridhus med vindduk som skydd för väder och vind.


Jag upplever många ridhus som mörka och instängda och det är en känsla som jag inte gillar. Vi önskar ett ljust och luftigt ridhus då vi har en vacker omgivning runtom att titta på. 
Därför har jag ritat det så öppet som möjligt. Där ridhuset har sina öppna ytor har vi våra skogsdungar så det blir både skydd för vind och en vacker utsikt. Fönstren kommer att vara på fasaderna mot vägen och dom stora fälten i Norr. Jag tänker att det blir ett bra skydd för vinden.Ja, nu är alltså bygglovsritningarna utskrivna.
I morgon lägger jag dom på brevlådan - så är det bara att vänta.
Hoppas vi kan både starta och avsluta bygget nu i höst!Spännande höst väntar!