New England hus

New England hus

tisdag 23 oktober 2018

Ett hus i puts med industriell känsla

 Just nu håller jag på att jobbar med att rita upp en enplansvilla i puts som skall tillhöra en gård.
Kunden önskar en villa med ca 300 kvm boyta där det skall finnas gott om plats för umgänge och den stora familjen med fyra barn.


Detta är första förslaget så det är endast huset jag har fokuserat på. Det skall tillkomma garage och poolhus. Det viktiga är dock först att få grepp om vilken typ av hus kunden önskar innan alla delar ritas upp.


Huset är placerad på en stor tomt (gård) där det finns milsvida vyer i söder och väst.
Detta måste tas tillvara så att så många rum som möjligt får utsikt mot det vackra och där det inte finns något insyn. I norr finns stall och i ost finns väg samt skog.
Huset har flera vinklar så att det finns utsikt mot flera väderstreck och där det finns uteplatser för olika aktiviteter och flera människor.


Jag har tänkt på att ha en uteplats nära köket så att det är lätt att komma dit från köket. Jag har också valt att rita in områden att vila ögonen på såsom mindre japanska trädgårdar inbyggda i uteplatsen som tänkas vara i sten. Det är vackert när uteplatser bli upplysta på kvällar och under den mörka årstiden. Det blir både något vackert att vila ögonen på och det gör så att rummet upplevs större och även tryggare när mörkret


Just detta hus har fått detaljer inspirerade från det mera industriella såsom svarta storrutiga fönster. Entrén och fönstren på baksidan har fått en svart kvadrat som ram.


Det finns två entréer - huvudentré och groventrén som endast är för dom boende i huset.
När man kommer in från huvudentrén är hall med kapprum och badrum. Sedan ser man rakt in i vardagsrummet med kök och matrum en trappa ned.


I vardagsrummet återfinns dom industriella fönstren både mot trädgården och utsikten samt mot hallen som går in till ungdomarnas avdelning.


I köket är det högt i tak. Jag har i just detta förslaget valt att ha fram dom mera rustika detaljerna såsom järnbalkar för att få fram den industriella känslan.
 


Matsalen finns en trappa ned och här finns utsikt i tre väderstreck.
Rummet känns extra rymligt med full nockhöjd.


Huset är indelat så att föräldrarnas sovrum med tillhörande walk-in closet och badrum ligger i ena delen av huset.



I andra delen av huset ligger dom fyra barnens rum med tillhörande walk-in closets.
Det finns två badrum så att två sovrum delar på ett badrum.


I fredags presenterade jag dessa ritningar till kund och nu efter input och tydligare önskemål fortsätter jag jobba vidare med förslaget. Även om det är läckert med det industriella kommer vi nu att tona ned lite av det svarta. Ibland måste man hitta sin egen stil och även om man kan bli lite förälskad i en ny tuffare stil så kanske man skall hålla sig till det som man trivs med. Jag kommer göra både planlösningsändringar och tona ned det svarta i ritningen.

Jag får återkomma med utvecklingen av detta huset lite senare i höst. Det kommer bli annorlunda än detta med mindre industriell känsla men fortfarande läckert. Nästa förslag kommer ligga lite närmare än vad kunden känner sig bekväm med. 
Jag har oändligt många idéer i huvudet efter mötet och det skal bli så kul att sätta sig ned och utveckla huset vidare tillsammans med kund.



Hörs snart igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar