New England hus

New England hus

torsdag 10 december 2015

Bygglovshandlingar klara för skärgårdshus

Såhär inför jul skall flera bygglovshandlingar levereras in till Stadsbyggnadskontoret. Den första som skickas in är ett ett New England hus på en långsmal och kuperad sjötomt i Stockholm skärgård som jag har ritat åt kund.
Detta huset är en blandning av New England och Skärgårdsstil:


Det är en utmaning när tomten är långsmal och kuperad men både jag och kund är nöjd med vad vi har åstadkommit. Då tomten både sluttade mot vattnet och var väldig kuperad har vi fått bygga upp marken på ena sidan med hjälp av stödmurar. På andra sidan får vi gräva ut lite. 
  

För att bygga stödmurarna får kunden söka marklov. 
Vi har terrasserad så att det inte blir en så hög mur i fronten. Med klängväxter och vackra stenpartier kan det bli riktigt vackert.


Huset har en byggyta på 150 kvm som är det som man får bygga på tomten.
Boyta övre plan 87,1 kvm + 9,9 kvm vinterträdgård
Boyta nedre plan 121,5 kvm

Huset är förberett så att när alla barnen flyttar ut kan det vara möjligt att dela upp huset i två lägenheter. Huset förbereds med extra tjocka väggar mellan lägenheterna och det bästa vore att välja ett betongbjälklag mellan våningsplanen för att förhindra att ljud vandrar.


Huset ligger högt beläget med utsikt över vattnet.


Är du intresserad att gå på en virtuell rundvandring hittar du filmen nedan. Välkommen in:



I köket och vardagsrummet har man en fantastisk utsikt över vattnet och ned mot sjöstugan vid bryggan. Sjöstugan finns redan så den skall bara få en uppfräschning med nya takstolar så att taklutningen blir lika med huset samt ny färg och flera fönster.


Från köket och vardagsrummet ser man ned till vattnet:


Vid matbordet har vi valt att ha vikdörrar så om sommaren kan man vika upp dörrarna så att inne blir ute. Risken är förstås att man stannar kvar uppe i huset och inte orkar gå ned till sjöstugan ;-)
Det kommer att bli helt magnifikt.


Såhär blir utsikten från vardagsrummet och kök. 


Det är en fantastisk tomt. Att huset hamnar lite högre och längre bort från vattnet är bara en fördel. Man får utsikt och om vintern blir det inte lika rått och kallt som det kan bli vid vattnet.


Bredvid köket finns en vinterträdgård som vätter mot nord. Även om både väggar och tak är av glas kommer det inte bli så varmt då solen inte kommer gassa in. Här tror jag man kommer vilja sitta och njuta av dom sista solstrålarna som går ned i nordväst om sommaren.


Från vinterträdgården kommer man in genom både köket och terrassen utanför.
En stor del av terrassen utanför kök och vardagsrum är täckt med ett terrasstak för att skydda sig mot både regn och sol. Vill man sola kan man välja att slappa i solstolen där det inte finns tak.

Vi valde att ha kryssmönster och glas på terrassen för att få så mycket utsikt som möjligt. Glaset är också ett bra skydd för vinden som kommer från vattnet.



Huset är planerat så att man som ensamt par skall kunna bo på ovanvåningen. Här finns förutom kök och vardagsrum ett sovrum, badrum och groventré med tvättstuga.

Här är sovrummet med fransk balkong:


Badrum med både dusch och badkar:


Bredvid huvudentrén finns groventrén där man kan duscha av hundens tassar. Groventrén är tillsammans med tvättstugan.

 

Ett tag i husets utveckling fanns det önskemål om vinkällare, men det fick ge vika för ett gästrum/barnrum/kontor.



Men visst hade det varit läckert med en vinkällare?


Men man kan inte få allt. När man ritar hus måste man kompromissa. Det är ofta att det finns en önskelista där man inser att vissa drömmar inte kan tillfredsställas. Antingen är det byggytan som ställer till det eller så är det plånboken. Oftast är det att man önskar stora rum i alla lägen och då får man inte plats med allt. Livet är en kompromiss, men det blir oftast väldigt bra ändå.

Gästrummet/kontoret/barnrummet vann som sagt över vinkällaren och fick även ett tillhörande badrum.


När man ser olika bilder kan det vara svårt att förstå var i byggnaden dessa ligger. 
Här är planlösningen i 3D:

Övre plan med Vardagsrum/kök, Sovrum, badrum, entré och tvättstuga:


Nedre plan är uppdelad i två. Gästrummet/barnrummet/kontoret samt badrum och förvaring finns kopplad till trapporna och tillhör det övre planet.

Det finns möjlighet att dela upp huset i två lägenheter och då får lägenheten på nedre plan ett rymligt vardagsrum/kök samt två sovrum, ett badrum med plats för tvättmaskin samt en stor hall.


Även lägenheten på nedre plan får en fantastisk sjöutsikt:



Köket/vardagsrummet på nedre plan är på 33 kvadratmeter.


På ena sidan finns där två sovrum. 


Det ena sovrummet har också vacker sjöutsikt. 


I badrummet finns där plats för både tvättmaskin och torktumlare.
Detta gäller inte för dom närmsta åren, men det är lika bra att planera några år framöver så att man slipper göra större förändringar då.


Hallen på nedre plan är rymlig och här finns det gott om förvaringsmöjligheter.

 

Något som jag kan bli avundsjuk på är att ha en sjöstuga vid vattnet. Tänk er en härlig sommardag där man kan hänga vid bryggan hela dagen, göra mat, umgås, slappa, sola, bada och ta en bastu när man känner för det.

Sjöstugan är inte isolerad, men det finns sommarvatten och avlopp.


Dom stora glaspartierna kan skjutas åt sidan så att ute blir inne.
Även när skjutdörrarna är stängda blir ett ljust och härligt inne i sjöstugan.


Långbord med plats för många:


Vedeldad bastu och litet badrum finns i bakre ändan av huset.


Sjöstugan har även fått en pergola där hängmattor och hängstolar kan fästas.


Då tomten är så smal och kuperad blir som sagt huset också långsmalt och i souterräng.


Högst upp på tomten har jag ritat in ett Attefallshus i samma stil som huvudhuset och sjöstugan. Det är inte helt klart om detta kommer byggas men att ha en gäststuga på tomten är ändå ett önskemål. Oavsett så får vi vänta till att skicka in bygganmälan på Attefallshuset efter huvudhuset har fått startbesked. På vissa kommuner räcker det med att ha fått startbesked på huvudhuset. I andra kommuner måste huset stå uppe innan man kan ansöka om att få bygga Attefallshus.
Det bästa är ju att kunna förbereda Attefallshuset samtidigt som man har maskinerna på tomten som förbereder för huvudhuset.

Precis som på huvudhuset har Attefallshuset fönster mot vattnet i väst. Även här finns det vikdörrar som gör att man kan öppna upp hela glaspartiet.


Detta Attefallshus har en köksavdelning med fullutrustad kök och köksö. Perfekt för gäster som vill stanna lite längre eller för den unga människan som av olika anledningar i livet måste bo en längre tid i huset. Det finns ju olika skeden i livet då det skulle varit perfekt att ha ett eget litet boende nära sin familj.


Jag kan tänka mig att många gäster vill stanna lite längre här. Skärgård, brygga, bastu, härligt umgänge. Risken är att man aldrig får någon tid för sig själv ;-)


Attefallshusets badrum har plats för både dusch, toalett, handfat och en tvättmaskin. Det finns små tvättmaskiner på marknaden som passar under ett handfat. Perfekt för ett Attefallshus.


Över kök och badrum finns sovloftet. Det är verkligen bara ett kryploft där man får krypa upp för att sova. Inte så stort, men det räcker för en dubbelsäng. Nockhöjden är 103 cm från golvet på sovloftet till nock.


Här är planlösningen för Attefallshuset. Man kommer in vid sidan och där finns det en garderobsdel.


Sovloftet med plats för dubbelsäng:


Nu skickas bygglovshandlingarna till detta härliga hus in.
Jag fortsätter jobba så jag får in ett till bygglov innan jul.
Återkommer om det projektet snart.

Önskar er en härlig 3e advent. 


Vårt egna pepparkakshus som är ritat av mig. Byggherre och husleverantör var min 11-åriga dotter som bakade huset enligt ritning. Först hade vi tänkt att göra en kopia av vår egna gård, men det är tok för många vinklar, takkupor och verandatak så det lät vi bli. Färdiga pepparkaksbyggsatser är bra mycket lättare att jobba med än egentillverkade, fast vi hade roligt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar