New England hus

New England hus

torsdag 9 juli 2015

Husinspiration från Californien

Även när jag har semester njuter jag av att inspireras av vackra hus. På min resa i Californien tog jag som vanligt med mig kameran på promenaderna. Här är ett axplock av vackra hus som jag själv skall återkomma till när jag söker kreativ inspiration och detaljer.

Inspiration hittar jag oftast från gamla hus där kreativiteten har fått flöda. Här känns det inte som någon stilpolis har varit framme. Här har man gjort vad man tyckte var vackert - och visst är det vackert. Fungerar nu som då!

I byn HOLLISTER söder om San Francisco hittade jag dessa förtjusande hus:Här hittar man både torn och vackra verandor under tak. 

Huset nedan från år 1890 är till salu. För 529.000 dollar är det ditt. Kolla flera bilder hos Mäklaren om du vill se hur det ser ut inuti.


Även detta mera New England inspirerade hus är till salu i Hollister. Kostar 1 miljon dollar och är byggt år 2002. Fler bilder hittar du hos Mäklaren.Alla är inte lika vackra, men det finns små detaljer som jag tänker skulle passa till några av dom hus som jag ritar - som detaljerna på gaveln på huset nedan. Dom gör att ett ganska enkelt hus lyfter:


Man behöver inte alltid åka långt för att hitta inspirerande hus. Även i Sverige finns tillsvarande sekelskiftescharm att inspireras av.

Dock är det få ställen som är så förtjusande som CARMEL BY THE SEA i Californien. Här är alla husen väldigt små och troligen extremt dyra. Det är en hel del stenhus i denna lilla stad i en stil som jag normalt inte ritar, men enligt mig är dom kreativt vackra och inpirerande:Stora fönster ut mot havet:
Kolla taket! Som en organisk skapelse!SAN FRANCISCO är en historia för sig. Här möts gammalt med nytt. Här finns dom klassiska husen som vi alla sett på film och hela staden är fylld med dessa hus.


Det är inte bara jag som fotograferar alla hus. Även mina döttrar tycker dom är underbara och kan inte förstå varför man inte bygger sådana hus nu för tiden.


När man ser på bilden nedan kan man faktiskt fråga sig vad ny arkitektur bidrar till när det gäller skönhet. Viss är smaken som baken, men enligt färska studier gillar 77% av alla människor mera klassiska och utsmyckade hus. 23 % gillar mera moderna hus. Jag är en av massan - jag älskar sekelskiftshus med sina kreativa former och utsmyckningar.


Ännu ett exempel på fult och vackert bredvid varandra:


Vid vattnet hittade man nyare hus med större fönster. Dom är dock väldigt vackra!


Dessa charmiga husen strax bredvid Golden gate är enkla men ändå var det något som tilltalade mig. Glasverandan tillhörande vardagsrummet och entrén på samma sida är något som kanske är en bra idé på vissa tomter i Sverige. Inte alla hus har möjlighet att ha trädgård och uteplats i sydväst och entrén på andra sidan. Detta kan kanske vara en lösning?


I San Francisco finns allt - från gammalt till modernt - från litet till pampigt - från högt till lågt:I stora städer hittar man mest utsmyckning och inte alla dessa verandor som man hittade längre söderut. Men det är ju klart - här får man bygga tätt,tätt medan man i småstäderna har större tomter och möjligheten att sitta ute på sin porch och njuta.
Liknande hus men olika färgkombinationer:I charmiga SAUSALITO finns vackra hus:


Även detta moderna tyckte jag hade något extra. Visst kan man bo här med utsikt över "the bay":


Detta var några axplock av alla vackra hus på min väg i Californien. 
Jag fortsätter inspireras på min semester och blandar inspiration med vila. Jag tror det blir en bra kombination som kommer att leda till kreativa hus i framtiden. 

Jag har även varit på besök på en av dom mest tjusiga interiörbutiker jag vet - Restoration Hardware.
Här finns både utomhus och inomhusmöbler. Riktigt vackra! 


Är du intresserad av att se mer från den butiken. Kolla gärna inlägget i min andra blogg Den Vita Drömgården. Här visar jag bilder från mitt besök i affären i San Francisco.Ha en fortsatt skön sommar!