New England hus

New England hus

tisdag 23 oktober 2018

Ett hus i puts med industriell känsla

 Just nu håller jag på att jobbar med att rita upp en enplansvilla i puts som skall tillhöra en gård.
Kunden önskar en villa med ca 300 kvm boyta där det skall finnas gott om plats för umgänge och den stora familjen med fyra barn.


Detta är första förslaget så det är endast huset jag har fokuserat på. Det skall tillkomma garage och poolhus. Det viktiga är dock först att få grepp om vilken typ av hus kunden önskar innan alla delar ritas upp.


Huset är placerad på en stor tomt (gård) där det finns milsvida vyer i söder och väst.
Detta måste tas tillvara så att så många rum som möjligt får utsikt mot det vackra och där det inte finns något insyn. I norr finns stall och i ost finns väg samt skog.
Huset har flera vinklar så att det finns utsikt mot flera väderstreck och där det finns uteplatser för olika aktiviteter och flera människor.


Jag har tänkt på att ha en uteplats nära köket så att det är lätt att komma dit från köket. Jag har också valt att rita in områden att vila ögonen på såsom mindre japanska trädgårdar inbyggda i uteplatsen som tänkas vara i sten. Det är vackert när uteplatser bli upplysta på kvällar och under den mörka årstiden. Det blir både något vackert att vila ögonen på och det gör så att rummet upplevs större och även tryggare när mörkret


Just detta hus har fått detaljer inspirerade från det mera industriella såsom svarta storrutiga fönster. Entrén och fönstren på baksidan har fått en svart kvadrat som ram.


Det finns två entréer - huvudentré och groventrén som endast är för dom boende i huset.
När man kommer in från huvudentrén är hall med kapprum och badrum. Sedan ser man rakt in i vardagsrummet med kök och matrum en trappa ned.


I vardagsrummet återfinns dom industriella fönstren både mot trädgården och utsikten samt mot hallen som går in till ungdomarnas avdelning.


I köket är det högt i tak. Jag har i just detta förslaget valt att ha fram dom mera rustika detaljerna såsom järnbalkar för att få fram den industriella känslan.
 


Matsalen finns en trappa ned och här finns utsikt i tre väderstreck.
Rummet känns extra rymligt med full nockhöjd.


Huset är indelat så att föräldrarnas sovrum med tillhörande walk-in closet och badrum ligger i ena delen av huset.



I andra delen av huset ligger dom fyra barnens rum med tillhörande walk-in closets.
Det finns två badrum så att två sovrum delar på ett badrum.


I fredags presenterade jag dessa ritningar till kund och nu efter input och tydligare önskemål fortsätter jag jobba vidare med förslaget. Även om det är läckert med det industriella kommer vi nu att tona ned lite av det svarta. Ibland måste man hitta sin egen stil och även om man kan bli lite förälskad i en ny tuffare stil så kanske man skall hålla sig till det som man trivs med. Jag kommer göra både planlösningsändringar och tona ned det svarta i ritningen.

Jag får återkomma med utvecklingen av detta huset lite senare i höst. Det kommer bli annorlunda än detta med mindre industriell känsla men fortfarande läckert. Nästa förslag kommer ligga lite närmare än vad kunden känner sig bekväm med. 
Jag har oändligt många idéer i huvudet efter mötet och det skal bli så kul att sätta sig ned och utveckla huset vidare tillsammans med kund.



Hörs snart igen!

fredag 19 oktober 2018

Klassiskt hus i puts i Stocksund

Efter första förslagen och samtal med kund har jag nu utvecklat det klassiska huset i puts som jag jobbar med just nu. Vi börjar närma oss slutmålet med huset. Lite justeringar lär det nog bli innan det är helt klart, men huvuddragen liknar detta.


Huset har en byggnadsarea enligt planbestämmelserna på 176,7 kvm.
Takhöjden är 7,5 m. Då det är brutet tak räknas den från kuporna och även frontespiserna i sydlig och nordlig riktning.


Kunden önskade sig ett hus som ser ut som det alltid har stått där bland dom andra sekelskifteshusen i  Stocksund villastad utanför Stockholm. Ett gult putshus med rött tak kommer att smälta väl in i omgivningen.


En av utmaningarna var att göra ett garage i källarplan samtidigt som nedfarten inte skulle vara för dominant och ta för mycket yta.


Från vägen kan man endast ana att det finns en garagenedfart. Den upplevs inte som dominant. Framför huset kan man också parkera två bilar bredvid varandra.


Nedfarten upplevs som sagt inte från gatan, men endast om man kommer förbi huvudentrén. Den är väl dold för omgivningen. Groventrén kommer man åt i husets ostliga riktning om man går över "bron" som går över garageinfarten.

Från poolen och pergolan i trädgården går det snabbt att komma till groventrén och badrum/dusch som är placerad där. Smidigt vid ombyte när man vill ta ett dopp.


Boytan på plan 1 är 151,4 kvm medan boytan på plan 2 är 136 kvm. 
Källaren inklusive garaget är på 151,4 kvm.

Önskar du se mer av huset och få en upplevelse av insidan finns en virtuell rundvandring på Youtube.
Klicka på bilden nedan för att vandra inne i huset.



Nedan visas 3D bilder av några av rummen. 

Entréplan i 3D:


Här finns en välkomnande entré:


Rakt fram anar man vardagsrummet och utsikten mot trädgården.
Till höger finns ett kapprum, sedan köket och en liten toalett. 
Till vänster finns groventrén, trappa ned till källaren och en pampig trappa upp till ovanvåningen med sovrum, tvättstuga, allrum och walk-in closet.


Köket är stort och rymligt. Här finns gott om plats för både umgänge och matlagning.


I vardagsrummet som ligger mitt i huset finns det planterat för en gasolspis som kan sättas på med en fjärrkontroll. Man söker mest myset i brasan framför jobbet med en riktig öppen spis där det är risk för att den aldrig används då man skall skaffa hem ved och fixa med eldningen.


Vardagsrummet känns ljust och öppen med dom stora fönstren mot trädgården. Här finns även en dörr ut till en uteplats som ger morgonsol. 


På nedre plan finns även biblioteket som kan användas som både TV-rum, lekrum, bibliotek eller kanske även ett kontor.
Kunden önskade en litet mysigt rum med mörkare toner. Vardagsrummet och biblioteket kan stängas med skjutdörrar inbyggda i väggarna.


Familjen önskade gott om förvaring och groventrén har allt detta.
Här finns plats för kläder och prylar.


Ett badrum med toalett, handfat och dusch finns i groventrén och det skal vara lätt för dom som badar i poolen att kunna springa in på kakelplattorna för att duscha eller gå på toaletten.


Det finns även en liten gästtoalett vid huvudentrén.

På övre plan finns ett allrum, tre sovrum, två badrum, en rymlig tvättstuga och ett stort walk-in closet kopplat till föräldrarnas sovrum.

3D planlösning för plan 2:


Allrummet på övre plan är det första man möter när man kommer upp för trappan.


Det är stort och rymligt med dubbeldörrar ut till balkongen i sydlig riktning.
Bak TVn finns trappa upp till vinden.

Master bedroom med egen walk-in closet och badrum:


Även här finns utgång till balkong.
Som vanligt använder jag mig av Magdalena Martins fotografier när jag visar inredningsbilder på dom hus jag ritar. Hon är en riktig duktig fotograf stationerad i Paris. Kolla hennes vackra bilder som skapar en skön stämning i hemmet. MMPhotoArt
Bara det att följa henne på Facebook och Instagram gör att man får vackra bilder från Paris och hennes Montmartre presenterad nästan dagligen. Jag älskar det!


Badrum med plats för att göra sin makeup vid fönstret.
Walk-in closet som nästan skulle göra Carry i Sex and the City avundsjuk!


Barnens rum har delat badrum med badkar och toalett med egen dörr. Det är lite svårt att visa i en 3D bild, men det är en trevlig känsla att kunna stänga in sig när man vill ha lite privat på toaletten.


Barnens rum är på 12 - 14 kvm. Fönster och fönsterkupor lyser upp rummet. På andra ändan finns en hel vägg med förvaring.



I källaren finns garaget, pannrummet och massor med förvaring.
Här hittar du också ett allrum, gästrum och toalett.
Kan tänka mig att detta kommer att vara barnens ställe när dom blir tonåringar.

Källare med garage:


Förutom garage med förvaring finns här ett allrum med minikök där man kan spela biljard och umgås.


Trots att det är en källare fick vi plats med rätt så stora fönster för ljusinsläpp med att höja sockeln på huset och även göra några schakt vid fönstren så att dom kunde bli större och ge mer dagsljus.


Med större fönster känns det riktigt bra att kunna bjuda gästerna på ett stort gästrum i källaren med utsikt över trädgården. Badrummet finns rakt över korridoren.


Vi har haft några möten och nu skal kunden åter titta och ta in bilderna och ritningarna som jag har skickat. Det lär nog bli några ändringar, men huvudtanken med huset är vi överens om.

Snart skickas bygglovet in till kommunen och det skal bli så spännande att följa projektet från ritning till färdigt hus.

Önskar er alla en riktig trevlig helg!


Hoppas ni njuter av hösten med alla dess vackra färger!











lördag 29 september 2018

Klassiskt hus med puts - första förslagen

 Fasadkulör, fönster och tak ändrar husets upplevelse och utseende.

Just nu jobbar jag på ett projekt med ett klassiskt hus som skal byggas i Stocksund. Målet är att få till ett hus som passar kundens önskemål om ett modernt liv samtidigt som det skal se ut som det har stått där i hundra år.

Nedan visas tre förslag av samma hus men olika kulörer.


Som ni ser så får huset olika uttryckssätt. Vad som är vackrast är i betraktarens öga.
Detta är bara dom första förslagen och jag jobbar vidare med nästa förslag som kommer ligga lite närmare kundens önskemål.

Det blir troligen gult med rött tak och vita detaljer. Just här finns en ljus grå nyans på spröjsen, men dom kan kanske bli vita.


Samma hus men med svart tak och svarta järnstaket. 
Ett hårdare uttryck men klassiskt.


Att göra huset vitt med svart tak ändrar uppfattningen av huset avsevärt.
Här har jag även tagit bort spröjsen på nederdelen av fönstren.


En av utmaningen med huset är att det skal finnas ett garage i källaren. Det gäller att få till en nedfart som inte förstör en välkomnande entré samtidigt som vardagslivet skal vara praktiskt med groventré som familjen önskar använda mest till vardags.

Här är en lösning med välkomnade entré och garageinfart på sidan.

Ett önskemål från kund var att ha groventrén på ena gaveln, men risken är att den aldrig kommer användas då man måste gå runt garageinfarten för att komma dit.
Alternativt skulle man kunna göra en gång över garageinfarten och på det sättet få en mera naturlig väg mot groventrén.


Det "vita huset" har samma idé med huvudentré i mitten och garageinfart på sidan.


I detta förslaget har jag lagt groventrén i trappan ned till källaren. Med denna lösningen är groventrén närmare huvudentrén och det känns mera naturligt att gå dit.


Vi klurar vidare på förslagen och nästa vecka skal jag jobba med ett förslag som kombinerar alla tanker kring dessa förslag.

Jag får återkomma när huset är färdigt för bygglov.

Får avsluta med en bild av ett hus som jag har ritat och som just nu håller på att byggas klart.
Kunde inte låta bli att köra inom huset i helgen på väg till vänner på middag i Saltsjöbaden.
Det är alltid spännande att se när ens ritningar blir till verklighet.


Huset byggs på Solsidan och Rörvikshus är den valda husleverantören.

Lite ändringar med fönster och kulör har det blivit sedan jag ritade det, men grundidén är den samma.
3D bilder på detta hus finns i ett tidigare blogginlägg. Klicka HÄR för att komma dit.

Här är 3D bilden på entrépartiet:


Önskar er en riktig härlig hösthelg!