New England hus

New England hus

onsdag 11 november 2015

Klassiskt hus med pampig entré

Under hösten har jag jobbat på ett klassiskt hus enligt kundens önskemål.
Kunden önskar bygga huset i sten, men det kan även byggas i puts om det skulle önskas.


Ett av husens fasader är inspirerad av ett tidigare hus jag har ritat. Skillnaden är att det tidigare huset hade detta som fasad ut mot vattnet och där dom stora fönstren var till vardagsrummet. I detta förslaget är fasaden med dom stora fönstren entrépartiet.

Det blir en riktig pampig entré med full nockhöjd upp till övervåningen:



Uppe på övervåningen finns kontoret där man också kan titta på TV om man så skulle önska.
Här har man utsikt både mot syd och norr.


Huset har en byggyta på 199,6 kvm där boytan på plan 1 är 174,6 kvadratmeter och boytan på plan 2 är 141 kvadratmeter.  

Då vi använder all tillåten byggyta på huset kommer vi behöva Attefallsreglerna för att bygga garaget. Garaget har alltså en byggyta på 25 kvadratmeter.


Även det extra terrasstaket vid uteplatsen får vi använda Attefallsreglerna på. Man får bygga 15 kvadratmeter tillbyggnad. Uteplatsen är lite under dessa 15. Det blir en läcker uteplats vid poolen i sydväst-läge.


Planlösningen på huset presenteras nedan.

Plan 1 på 174,6 kvm:


Plan 2 med en boyta på 141 kvadratmeter där ca 18 kvm är öppet ned till hallen.


Master bedroom finns på högre sidan på plan 2. Här är det full nockhöjd som gör att rummet känns rymligare.



Mellan master bath och sovrum finns en walk-in closet.


Vyn från bastun ut mot walk-in och sovrum. 
Bastun har även ett fönster så man kan blicka ut i trädgården. 
Ofta upplevs bastun som instängd - inte här:



Master Bath har både bastu och extra stort bubbelbadkar.


Förutom Master bedroom finns två andra sovrum på övre plan.
Båda har extra hög takhöjd och lite mindre walk-in closets.


Båda sovrummen är rymliga med sina drygt 15 kvadratmeter.


Dom två sovrummen på övre plan delar på ett badrum med dubbelhandfat och dusch. Här har jag ritat in Aspen Solvik med dubbelhandfat. Badrumsmöbeln är 130 cm bred.


Till höger om entrén på nedre plan finns köket.
Köket är rymligt och har en ljus och härlig matplats i burspråket. Köket är på 39,4 kvm.


Här i burspråket finns matplatsen där man både kan blicka ut mot trädgården och in mot köket.
Dörren vid ugnarna leder till ett mycket rymligt skafferi.


Några trappsteg ned från köket finns matsalen.
Här finns stora vikdörrar och om sommaren är det bara att vika upp dörrarna och inne blir ute.
Hela huset har en takhöjd på 2,70 men här i matsalen är takhöjden avsevärt högre.


Entrén är mitt i huset. Till höger finns kök och matsal.


Till vänster finns vardagsrummen.
Dörren under trappan leder till kapprummet medan dörren bredvid trappan leder till gästtoaletten. 

Vardagsrumsdelen är uppdelad i två rum.
Ett rum ligger vid burspråket mot trädgården.


Några trappsteg ned ligger stora vardagsrummet med öppen spis och TV.
Här är takhöjden 3,20.
  

Vardagsrummet några trappsteg ned:


På nedre plan finns även ett gästrum på drygt 15 kvadratmeter. 


Gästrummet ligger i burspråket på baksidan av huset. Över gästrummet ligger kontoret som jag tidigare visat bild på.


I anslutning till köket ligger tvättstuga och teknikrum. Tvättstugan har både tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Bakom skjutdörrarna hittar man bergvärmepumpen.


Fasaden mot gatan ser pampig ut - precis som kunden önskar.


I mitt arkitektritningsprogram Chief Architect kan man omvandla bilderna till målningar.
Fasaden mot gatan som en målning:


Det kommer nog göras mindre justeringar på detta förslag innan det är lägre för att skicka in bygglov, men vi har redan haft första arbetsmötet och både kunden och jag känner oss rätt så bekväma med denna lösningen.

Såhär i slutskedet kom jag på att prova huset med brutet tak då jag tycker det passar väl med burspråken och utbyggnaden. Undrar vad kunden tycker?



Jag har precis skickat dessa bilder till kund. Jag kände att jag ville prova innan vi tar det slutliga beslutet.

Huset kommer att ligga i Sollentuna där närmsta granne är ett stort vitt hus ritat av Paul Ross. Det blir två pampiga hus på den gatan.

Jag jobbar vidare med detta och andra projekt.
Det är verkligen roligt att få skapa drömhus tillsammans med mina härliga kunder.

Känner mig tacksam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar