New England hus

New England hus

fredag 28 augusti 2015

Ett putsad hus i klassisk stil

Jag har precis skickat dom första förslagen till kund på detta klassiska huset med putsad fasad.
Huset kan även byggas med panel och få ett mera New England inspirerad utseende. Då krävs i såfall lite andra detaljer, men kunden önskade sig ett stenhus eller ett hus med putsad fasad, så då är det det som gäller.


Huset ligger på en sluttande sjötomt mot Edsviken och från dom stora fönsterpartierna har man en slående utsikt över viken och vattnet.  


Det finns redan ett hus på tomten, men detta kommer att rivas. Källaren på nuvarande hus är dock i mycket bra skick och vi har bestämt oss för att behålla den. Det är guld värd med källare med tanke på förvaring. Däremot är det rätt så kostsamt att inreda källare, men då den redan finns så har husets interiör anpassats till nuvarande källare.


Det skall även byggas ett garage. Då tomten är så kuperad får vi bygga en stödmur så att garaget får plats. Det blir lite trång vid entrén, men med planteringar och belysning kan den göras riktig välkomnande ändå.





När man kommer in från entrén ser man rakt igenom huset och ut mot vattnet:


Kunden önskar sig en öppen planlösning där man tar tillvara utsikten.
Här är köket och matplatsen:



Från matplatsen ser man den öppna spisen och trappan som går upp till ovanvåningen:


På ovanplan är huset uppdelad i två delar där master bedroom med walk-in closet och badrum finns på ena sidan medan två sovrum och badrum finns på den andra sidan av gångbron som går över vardagsrummet.  


Utsikten från Master bedroom är vacker:


Bak master bedroom finns ett walk-in closet och ingång till badrummet:
 

I barnens badrum finns badkar. I master bedroom fick det bli dubbeldusch istället.
I ärlighetens namn så är det oftast barnen som badar .... eller har jag fel?


Här är planlösningen på plan 1. Trappan ned till källaren finns bredvid tvättstugan.


Förslag 1, plan 2:


Det finns inget facit på hur man vill ha sitt hus. Jag har försökt tolka kundens önskemål och har nu presenterat 3 olika förslag. Vi kommer nu att sätta oss ned och värdera för och nackdelar. 

Byggytan för huset är på 197 kvm.
Boyta plan 1 - 160 kvm
Boytan plan 2 - 133,5 kvm

Boytan på plan 2 är egentligen inte helt korrekt då det finns mycket luft där, men man räknar även med luften när man beräknar boyta.

På förslag 2 har jag stängt några rum och även gjort ett extra rum på ovanvåningen istället för att ha full nockhöjd när man kommer in från hallen. På det sättet får man ett extra rum på ovanplan som antingen kan användas som gästrum, kontor, barnrum ..... ja, det är bara att välja.

Här är förslag 2 - plan 2:


Plan 1 på förslag 2 är väldigt likt förslag 1, men jag har även där stängt av ett rum vid entrén.


Jag har även ersatt dom stora fönstren mot vikdörrar som man kan öppna upp.


När jag jobbar försöker jag med olika typer av fönster och spröjs. Även takpannorna har jag här ändrat på från svart till tegel. Hela huset får ett annat uttryck - ett snällare uttryck?


Bredvid vardagsrummet finns ett stort sovrum med fantastisk utsikt och utgång mot terrassen.
 

Detta rum kan även användas som bibliotek om så skulle önskas. På förslag 3 gjorde jag ett sådant förslag. Det finns 1000 lösningar. Nu gäller det att hitta något som passar kundens behov.


På förslag 3 gjorde jag en annan trapplösning så att takhöjden i vardagsrummet blev ännu högre:
 

Nackdelen blev att trappan kom längre in i rummet. En annan nackdel är att ovanvåningen blir lite för liten för ett sådant stort hus. Jag tror inte det blir denna lösningen, men ibland är det värt att prova en lösning för att sedan förkasta den. Ibland är det vissa saker som man gillar med en lösning medan man förkastar andra saker. Det gäller att blanda det bästa av alla lösningar.



Visst ser det pråligt ut med full nockhöjd, men det är mycket boyta på övre plan som försvinner.


Förslag 3 - plan 2:


Förslag 3 - plan 1:

Jag fortsätter jobba med mina kundprojekt och återkommer med detta huset när vi närmar oss en slutlig lösning. Först skall vi vara kreativa tillsammans - kunden och jag! Det är nu det roliga börjar!

Önskar er alla en riktig trevlig helg!







fredag 21 augusti 2015

Ett modernt hus med utsikt över fjärden

Lite överraskande kanske, men javisst - jag har ritat ett modern hus!

För er som har sett vad jag jobbat med tidigare kommer det kanske som en överraskning att jag nu har ritat ett helt modernt hus så långt ifrån vita New England hus som man kan komma.

Men här är det - första förslaget till kund på ett modernt hus med den mest fantastiska utsikten utanför Norrköping:


Utsikten är så slående vacker att man blir helt mållös.


Som sagt så ritar jag ju inte så ofta moderna hus. 
Det har hänt, men mitt signum har nästan blivit New Englandhus. 

Kunden hade sett mitt Attefallshus Estelle och ville verkligen ha ett hus med samma idé ritat av mig.  Jag var lite motsträvig först, men efter kraftig övertalning gick jag med på att jobba med ett mera modernt uttryckssätt. Tillsammans med en trevlig och kreativ kund skall vi nog klara att ro det här i land så det blir ett hus som kunden önskar.

Jag gillar ju faktiskt  moderna hus också, så det var rätt så roligt att dra igång projektet.

Förlagan till huset var alltså Attefallshuset Estelle som jag också har ritat.


Fler bilder på Estelle hittar du på min hemsida - klicka HÄR för att komma till den. Du kan även köpa färdiga arkitekt- och konstruktionsritningar på Attefallshuset Estelle för kr  5.900,- inkl moms.

När jag såg tomten tänkte jag ett hus som skulle smälta in i naturen och har här tänkt mig grå betongputs på detaljerna och liggande panel behandlad med järnvitrol på fasaden.

Här är fasaden mot sydväst och den vackra sjöutsikten:


Entrén är i sydostlig riktning.



När man kommer in i entrén ser man igenom huset ut mot utsikten.
Köket och vardagsrummet har 3 meter i takhöjd och upplevelsen blir extra luftig.

Här är utsikten direkt när man kommer från hallen.
Att laga mat blir en fröjd - och att sitta här och äta tänker jag mig bli magiskt!


Huset har en byggyta på 150 + 40 kvadratmeter där 150 kvadratmeter är själva huset och 40 kvadratmeter är glasutbyggnaden som ligger några trappsteg upp.


Kunden önskade endast 2 sovrum, men då är så pass stora att det är möjligt att göra om ett till två så det blir totalt 3 sovrum om så skulle önskas.

Det ena sovrummet har en egen veranda med utsikt över havet:


Det andra sovrummet har inte så mycket utsikt, men är kopplad till ett badrum som har utgång till terrassen i västlig läge där utomhus spaet finns. Önskar man ligga inomhus i badkaret får man även en fantastisk utsikt:



En egen spa-veranda i solnedgångsläge:


 

Från soffan i vardagsrummet kan man både se på TVn, njuta av öppna spisen och blicka ut mot havet:



Några trappsteg upp ligger glasutbyggnaden med utgång till en av terrasserna i sydvästligt läge.


Ena delen av terrassen har fått ribbor över för att få lite skugga. 
Den andra delen av terrassen har full sol. 


Från köket kan man dra upp skjutdörrarna och gå rakt ut på terrassen. Från köket har man full koll över hela huset då vi har valt att ge det en öppen planlösning.
 

Köket:

 Nu får kunden titta på ritningarna och tänka under helgen och veckan som kommer. 
Själv jobbar jag även med två andra New England hus nu också. 
Återkommer med fler bilder av dessa projekt under veckan.

Må så gott och njut av helgen!






fredag 14 augusti 2015

På kundbesök - roligt att se när ritningar blir till verklighet

Nu är sommarledigheten över för min del. Känns ju lite fel nu när solen skiner från klar blå himmel. Skulle faktiskt velat haft lite av denna solen under sommarledigheten även om det har varit rätt så skönt att vara ledig.

Under ledigheten tog jag tillfället i akt och besökte några av mina kunder som just nu håller på att bygga huset som jag ritade åt dom i vintras. Huset ligger på en fantastik tom i Stockholm skärgård. Det är så himla roligt att se när ritning blir verklighet.


När huset blir klart kommer det att se ut som det alltid har varit där. Det är så otroligt vackert med denna gamla mur och dom ståtliga ekarna som finns här med utsikt över havet.

Nu är det ju bara stommen som är rest och det invändiga arbetet håller på för fullt. Man räknar med inflyttning vid jul.

Såhär är det tänkt att huset skall se ut när det är klart:



Ytterdörrarna har inte kommit än, men här är entrépartiet:


Observera att när man kommer in genom ytterdörrarna så ser man rakt igenom huset och ut till fjärden utanför. Snacka om läcker tomt!


Hoppas ni förstår att trappan endast är provisorisk. Det är planerad att det skall se såhär ut i framtiden:


Flera bilder på detta projektet har jag presenterat tidigare på bloggen. Klicka HÄR om du vill när huset byggs upp. HÄR hittar du bilder som jag har jobbat fram via mitt 3D arkitektritningsprogram Chief Architect.

Från sovrummet på övre plan är det en helt sagolik utsikt:


Såhär är det tänkt att bli när det är klart:


Rörvikshus är den valda husleverantören på huset. Det är jag, Heidi Mikalsen som är arkitekten av denna klassiska villa i New England stil. Huset är utformad i nära samarbete med kunden.


Här är några av detaljerna över fönster och över knutbrädorna:




Det är inte bara huset som jag har ritat för denna kund. Det finns även ett fantastiskt Attefallshus. Får man säga att detta måste vara ett av Sveriges läckraste lägen för ett Attefallshus? Nog tycker jag att det är ett av dom snyggaste Attefallshusen också - men jag är ju partisk :-)

 Här ser man Attefallshuset tillsammans med huset. Observera att huset inte är klart. 
På gaveln kommer det att komma en tjusig skorsten på utsidan av huset.


Detta Attefallshus har en liten köksdel, badrum samt huvudrum. Sovloftet är över köket och badrummet. I just detta huset har man även en dagbädd som kan användas som sängplats på natten och soffa på dagen. Ett perfekt gästhus och partyhus!


Huset är nästa klart - lite småfix som stege upp till sovloftet saknas, men en riktig bra lösning är på gång :-) Men visst var det en smart lösning att lägga panel i en av IKEAs Pax garderober så att det ser ut som samma panel som inne i huset? Här finns det gott om förvaring och på dom stora skjutdörrarna kan man hänga allt ifrån tavlor till TVn.


En annan liten finess var dessa små ledlamporna som är installerade i fönsterkarmen. Tror det ser magiskt ut på kvällen:


Jag tackar för mitt besök i skärgården där jag bjöds på en riktig god brygglunch och champagne!
Ibland blir man lite avundsjuk på sina kunder! Här är det vackert - riktigt vackert!


Lämnar husen med en trevlig känsla! 
Nästa gång jag kör igenom detta entréparti tänker jag att det skall vara klart. Då är det vinter, men det blir nog vackert ändå.


Återkommer inom kort med fler ritningar på hus jag håller på med. 

Önskar du se fler av dom husen som jag har ritat så hittar du några på min hemsida under Referensobjekt.



Önskar er en riktig trevlig helg!

Njut av helgen - det skall bli högsommar!